Levertijd dankzij nieuwe productielocatie drie tot vier weken: 'bijzonder snel'

Levertijd dankzij nieuwe productielocatie drie tot vier weken: 'bijzonder snel'
Door het eigen atelier in Noord-Macedonië kan Lavans snel inspelen op wensen van klanten.

Tijdig over voldoende bedrijfskleding beschikken is cruciaal voor bedrijven, zeker in de voedingsindustrie. Om die reden opende Lavans vorig jaar een eigen productielocatie in Noord-Macedonië. De levertijd van bedrijfskleding daalde enorm en bovendien kan Lavans nu veel flexibeler inspringen op wensen van klanten. "We hebben alles in eigen hand."

In 2018 was de maat vol voor Lavans. Het familiebedrijf, expert in bedrijfskleding, vloer- en sanitaire hygiëne, kon vanwege lange levertijden bij leveranciers de eigen klanten niet snel genoeg van bedrijfskleding voorzien. “De levertijden liepen op tot wel veertien weken”, vertelt Lavans-directeur Tristan van der Waart.

“Daar hadden onze leveranciers hun redenen voor, zoals een geringe beschikbaarheid van grondstoffen, maar het probleem werd daarmee niet verholpen. We concludeerden dat we niet langer afhankelijk wilden zijn van leveranciers voor onze eigen bedrijfsvoering en de dienstverlening richting klanten. Toen startte ons avontuur.”

De levertijd van bedrijfskleding ging van veertien naar drie à vier weken”

Na uitgebreide research viel de keuze begin 2019 op een productielocatie in Noord-Macedonië. Van der Waart: “Wij hebben daar een eigen hal ingericht waar nu dagelijks vijftig medewerkers voor Lavans werken. Het atelier is inmiddels ruim een jaar volledig operationeel en de levertijd bedraagt nu drie à vier weken. Dan bedoel ik het traject van doek tot gedragen kledingstuk bij de klant. Dat is in de bedrijfskledingbranche echt bijzonder snel.”

Kennispartner voor de voedingsindustrie

Snelle levertijden van schone bedrijfskleding ziet Lavans als cruciaal voor de voedingsindustrie. Het is een sector waarin Lavans haar klantenbestand al jaren gestaag ziet groeien, licht Van der Waart toe. “Voedingsmiddelenbedrijven onderkennen het belang van voedselveiligheid en hygiëne. We zien in onze wasserij dan ook een verschuiving naar high-care en cleanroom. We zijn daarin echt een kennispartner voor de voedingsindustrie. We beschikken over alle relevante certificaten waaronder ISO:22000, als enige wasserij in Nederland. Lavans is zich erg bewust van de belangrijke rol die kleding speelt in het productieproces van de klant. We staan ook open voor audits door bedrijven en kunnen processen klantspecifiek inregelen. Foodbedrijven komen graag kijken in onze vernieuwde wasserij in Helmond om met eigen ogen te beoordelen hoe we werken.”

Lavans groeit met haar foodkleding al jaren gestaag in de voedingsindustrie.

Voordelen voor bedrijven

Het eigen atelier in Noord-Macedonië stelt Lavans in staat om flexibel in te spelen op de wensen van klanten. “Waar andere leveranciers geen zin hebben om drie stuks kleding te maken, doen wij dat wel. Het vervaardigen van kleinere producties is de kracht van deze locatie. We hebben een eigen ontwerper en een bureau dat patronen maakt, we zetten emblemen op de kleding en maken proefmodellen in ons eigen atelier. De klant kan het kledingstuk zelf beoordelen aan de hand van een monster in plaats van een lijntekening. En als de klant iets wil veranderen of bijbestellen, kan dat ook op korte termijn. We hebben nu regie over de hele keten.”

Continuïteit en snelheid zijn voor klanten van Lavans de grootste voordelen van het nieuwe productieproces, aldus Van der Waart. “We hebben nu betere voorraadposities. Door COVID-19 zijn ateliers van sommige leveranciers dicht gegaan. Doordat wij veel voorraad doek hebben aangelegd, kunnen wij open blijven en is de continuïteit geborgd. Voor onze klanten is dat erg prettig. Op onze hoofdlocatie in Helmond is bovendien voorraad voor vervanging en aanvulling aanwezig.”

Hoge kwaliteitseisen

Lavans hanteert dezelfde standaarden voor de locatie in Noord-Macedonië als in Nederland, vertelt Van der Waart. “We voldoen aan de hoogste eisen en houden rekening met alle certificeringen. We voeren strenge kwaliteitscontroles uit, geen kledingstuk ontsnapt aan onze aandacht.” Het van scratch af aan opbouwen van een eigen productielocatie is geen sinecure, beaamt de Lavans-directeur. “Het vraagt een enorme investering en je komt in een heel andere cultuur terecht. Dat moet je ervaren. We sturen continu bij.”

Lavans hecht veel waarde aan goede arbeidsomstandigheden voor de medewerkers in Noord-Macedonië. Van der Waart: “Een goede kantine en airconditioning zijn in Nederland heel normaal, maar daar zeker niet. Wij betalen een salaris dat boven het minimumloon ligt en sturen attenties op feestdagen. Daarnaast implementeren wij ons eigen HR-beleid in het atelier, zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en zich echt onderdeel van Lavans voelen. Als ik daar kom en de mensen zie die er werken, maakt mij dat wel trots ja.”

Dit artikel is gesponsord door Lavans

V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september Lonki Food Group, een konijnenslachthuis uit Temse, over. 'We willen meer volumes draaien om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen', zegt CEO Huseyin Teker. GEA Food Solutions is een belangrijke partner in het nieuwbouwproject.

Mettler Toledo introduceert verbeterde datamanagementsoftware voor voedingsindustrie

Mettler Toledo introduceert verbeterde datamanagementsoftware voor...

Mettler Toledo introduceert vernieuwde dataverwerkingssoftware. De nieuwe software update ProdX 2.6 moet het controleren van productieprocessen vergemakkelijken. Het systeem verbetert dataverwerking, kwaliteitscontrole en operationele efficiëntie. Het verzamelt data en vertaalt deze tot rapporten die verbeterpunten in de productieprocessen zichtbaar maken.

Normec Foodcare helpt AKSV bij borgen voedselveiligheid

Normec Foodcare helpt AKSV bij borgen voedselveiligheid

Normec Foodcare en branchevereniging AKSV gaan samenwerken om voedselveiligheid en kwaliteit te borgen in de gemaksvoedingsindustrie. De samenwerking belooft ondersteuning op het gebied van regelgeving, kennisdeling en educatie.

Waaraan moet een goede veiligheidsschoen voldoen?

Waaraan moet een goede veiligheidsschoen voldoen?

Gladde vloeren zijn verantwoordelijk voor veel ongevallen in de voedingsindustrie. Daarom is het belangrijk om schoenen te dragen waar je stevig in kan staan. ​Ook op oppervlakken die glad zijn door bijvoorbeeld olie, meel of bloed.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.