Gesponsord

'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er een groot verschil is in vriessnelheid- om een versproduct in te vriezen - tussen gesloten massief kartonnen en golfkartonnen verpakkingen. Dat is te verklaren omdat massief karton in tegenstelling tot golfkarton geen isolerende eigenschappen heeft.

Doelstelling van het onderzoek was de verschillen in invriessnelheid van de verschillende soorten verpakkingen vast te stellen. Hiertoe werden zowel massief kartonnen- als golfkartonnen-verpakkingen aan een praktijktest onderworpen. De verschillende verpakkingen waren gevuld met gevogelte, waarbij de temperatuursonde altijd in het geometrische midden van de doos werd geplaatst. Het onderzoek is uitgevoerd door het Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI.

Groot verschil tussen massief karton en golfkarton

Er blijkt een significant verschil in invriessnelheid te zijn tussen massief karton en golfkarton. De gemiddelde tijd die nodig is om -3° C te bereiken (vanaf circa 5° C) is bij massief karton ongeveer 35% korter dan bij golfkarton. Dit betekent dat het product dat wordt ingevroren in massief karton van een hogere kwaliteit zal zijn, doordat het natuurlijke bederf van het product eerder wordt gestopt.

Bij lagere temperaturen (-18° C, gemeten vanaf ongeveer 5° C) is het verschil 25% ten gunste van massief karton. Tijd is vaak een bottleneck in de verwerkingssnelheid. Dit betekent dat een productiviteitsstijging van 25% kan worden bereikt door te kiezen voor massief kartonnen verpakkingen om het product in te vriezen.

Het gebruik van luchtgaten lijkt geen invloed te hebben op de vriessnelheid. Daarbij moet worden aangetekend dat er geen snelvriessysteem werd gebruikt, wat het gebrek aan verschil in de aanwezigheid van luchtgaten zou kunnen verklaren.

Controle onderzoek

Tijdens controle-onderzoek zijn er verschillen waargenomen tussen de uitkomsten met hetzelfde verpakkingstype. Dit is te verklaren omdat het testmateriaal van natuurlijke oorsprong is: verschillen in vollastgewicht, verschil in positie van de temperatuursonde. Toch is het verschil tussen massief en golfkarton onbetwistbaar groot. Het experiment werd uitgevoerd met solitaire verpakkingen. Het is aannemelijk dat het waargenomen verschil in vriestijden waarschijnlijk verder zal toenemen bij palletstapeling.

Massief kartonnen verpakkingen

Johan de Neef

Johan de Neef, managing director bij Smart Packaging Solutions: “Wij zijn tevreden met de uitkomsten van dit onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijk Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI. Het voordeel in invriessnelheid was ons bekend. Het onderzoek is een bevestiging van onze jarenlange ervaring. Dit is tevens een bevestiging van de kwaliteit van onze massief kartonnen verpakkingen ten aanzien van de voedselveiligheid. Uiteindelijk gaat het ons om de kwaliteit van de producten van onze klanten.”

De eigenschappen van massief karton zijn verder ideaal bij condensatie, temperatuur- en vochtschommelingen. Zo is door de hoge vochtbestendigheid de verpakking bijzonder geschikt is voor de opslag en het vervoer van verse goederen in koelcellen of diepvriesruimtes. Door de stevigheid van massief karton zijn de verpakkingen bovendien hoger te stapelen, waardoor geprofiteerd wordt van meer laadvolume bij de uitgaande logistiek. Massief kartonnen verpakkingen dragen daarmee ook bij aan een kostenefficiënt logistiek proces.

Ervaar de kracht van massief karton

De bodem-dekselverpakkingen van Smart Packaging Solutions zijn stevig, compact en flexibel. De 4-punts verpakking kan ook uitgevoerd worden met versterkte hoeken of dubbele wanden, al naar gelang de eisen voor transport. De 6-punts variant heeft bodem en deksel gecombineerd en kan als opvallende schappresentatie worden gebruikt. Voor de meeste vochtige omgevingen kan, tot slot een PE-coating worden toegepast, die zelfs bij een luchtvochtigheid van 95% sterk en lekbestendig blijft. Door de vele mogelijkheden op het gebied van gewicht, bedrukking en afwerking is er voor iedere situatie een klantspecifieke oplossing.

"Smart Packaging Solutions is de toonaangevende producent van massief kartonnen verpakkingen," zegt De Neef. “Wij maken het mogelijk dat verse en diepgevroren producten onder de best mogelijke omstandigheden worden opgeslagen en vervoerd. Wij leveren duurzame, betrouwbare en innovatieve maatwerkverpakkingen, die garant staan voor kwaliteitsbehoud en voedselveiligheid. Met respect voor mens en milieu, door zo min mogelijk te verspillen en te recyclen waar we kunnen”, aldus Johan de Neef.

Dit artikel is gesponsord door Smart Packaging Solutions. 

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgevenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord 2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.