'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er een groot verschil is in vriessnelheid- om een versproduct in te vriezen - tussen gesloten massief kartonnen en golfkartonnen verpakkingen. Dat is te verklaren omdat massief karton in tegenstelling tot golfkarton geen isolerende eigenschappen heeft.

Doelstelling van het onderzoek was de verschillen in invriessnelheid van de verschillende soorten verpakkingen vast te stellen. Hiertoe werden zowel massief kartonnen- als golfkartonnen-verpakkingen aan een praktijktest onderworpen. De verschillende verpakkingen waren gevuld met gevogelte, waarbij de temperatuursonde altijd in het geometrische midden van de doos werd geplaatst. Het onderzoek is uitgevoerd door het Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI.

Groot verschil tussen massief karton en golfkarton

Er blijkt een significant verschil in invriessnelheid te zijn tussen massief karton en golfkarton. De gemiddelde tijd die nodig is om -3° C te bereiken (vanaf circa 5° C) is bij massief karton ongeveer 35% korter dan bij golfkarton. Dit betekent dat het product dat wordt ingevroren in massief karton van een hogere kwaliteit zal zijn, doordat het natuurlijke bederf van het product eerder wordt gestopt.

Bij lagere temperaturen (-18° C, gemeten vanaf ongeveer 5° C) is het verschil 25% ten gunste van massief karton. Tijd is vaak een bottleneck in de verwerkingssnelheid. Dit betekent dat een productiviteitsstijging van 25% kan worden bereikt door te kiezen voor massief kartonnen verpakkingen om het product in te vriezen.

Het gebruik van luchtgaten lijkt geen invloed te hebben op de vriessnelheid. Daarbij moet worden aangetekend dat er geen snelvriessysteem werd gebruikt, wat het gebrek aan verschil in de aanwezigheid van luchtgaten zou kunnen verklaren.

Controle onderzoek

Tijdens controle-onderzoek zijn er verschillen waargenomen tussen de uitkomsten met hetzelfde verpakkingstype. Dit is te verklaren omdat het testmateriaal van natuurlijke oorsprong is: verschillen in vollastgewicht, verschil in positie van de temperatuursonde. Toch is het verschil tussen massief en golfkarton onbetwistbaar groot. Het experiment werd uitgevoerd met solitaire verpakkingen. Het is aannemelijk dat het waargenomen verschil in vriestijden waarschijnlijk verder zal toenemen bij palletstapeling.

Massief kartonnen verpakkingen

Johan de Neef

Johan de Neef, managing director bij Smart Packaging Solutions: “Wij zijn tevreden met de uitkomsten van dit onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijk Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI. Het voordeel in invriessnelheid was ons bekend. Het onderzoek is een bevestiging van onze jarenlange ervaring. Dit is tevens een bevestiging van de kwaliteit van onze massief kartonnen verpakkingen ten aanzien van de voedselveiligheid. Uiteindelijk gaat het ons om de kwaliteit van de producten van onze klanten.”

De eigenschappen van massief karton zijn verder ideaal bij condensatie, temperatuur- en vochtschommelingen. Zo is door de hoge vochtbestendigheid de verpakking bijzonder geschikt is voor de opslag en het vervoer van verse goederen in koelcellen of diepvriesruimtes. Door de stevigheid van massief karton zijn de verpakkingen bovendien hoger te stapelen, waardoor geprofiteerd wordt van meer laadvolume bij de uitgaande logistiek. Massief kartonnen verpakkingen dragen daarmee ook bij aan een kostenefficiënt logistiek proces.

Ervaar de kracht van massief karton

De bodem-dekselverpakkingen van Smart Packaging Solutions zijn stevig, compact en flexibel. De 4-punts verpakking kan ook uitgevoerd worden met versterkte hoeken of dubbele wanden, al naar gelang de eisen voor transport. De 6-punts variant heeft bodem en deksel gecombineerd en kan als opvallende schappresentatie worden gebruikt. Voor de meeste vochtige omgevingen kan, tot slot een PE-coating worden toegepast, die zelfs bij een luchtvochtigheid van 95% sterk en lekbestendig blijft. Door de vele mogelijkheden op het gebied van gewicht, bedrukking en afwerking is er voor iedere situatie een klantspecifieke oplossing.

"Smart Packaging Solutions is de toonaangevende producent van massief kartonnen verpakkingen," zegt De Neef. “Wij maken het mogelijk dat verse en diepgevroren producten onder de best mogelijke omstandigheden worden opgeslagen en vervoerd. Wij leveren duurzame, betrouwbare en innovatieve maatwerkverpakkingen, die garant staan voor kwaliteitsbehoud en voedselveiligheid. Met respect voor mens en milieu, door zo min mogelijk te verspillen en te recyclen waar we kunnen”, aldus Johan de Neef.

Dit artikel is gesponsord door Smart Packaging Solutions. 

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een hersluitbaar blikje

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens naar minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, waren een aantal innovaties te zien.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie: 'verdienen meer waardering'

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie:...

De Nederlandse Vereniging van de Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) plaatst sinds donderdag in grote landelijke dagbladen advertenties waarin wordt uitgelegd dat de sector in Nederland te weinig waardering krijgt. "En dat is best vreemd als je beseft dat vlees voedzaam is, dat Nederland tot de koplopers behoort qua productie en verwerking, en dat nagenoeg iedereen vlees eet."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.