'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er een groot verschil is in vriessnelheid- om een versproduct in te vriezen - tussen gesloten massief kartonnen en golfkartonnen verpakkingen. Dat is te verklaren omdat massief karton in tegenstelling tot golfkarton geen isolerende eigenschappen heeft.

Doelstelling van het onderzoek was de verschillen in invriessnelheid van de verschillende soorten verpakkingen vast te stellen. Hiertoe werden zowel massief kartonnen- als golfkartonnen-verpakkingen aan een praktijktest onderworpen. De verschillende verpakkingen waren gevuld met gevogelte, waarbij de temperatuursonde altijd in het geometrische midden van de doos werd geplaatst. Het onderzoek is uitgevoerd door het Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI.

Groot verschil tussen massief karton en golfkarton

Er blijkt een significant verschil in invriessnelheid te zijn tussen massief karton en golfkarton. De gemiddelde tijd die nodig is om -3° C te bereiken (vanaf circa 5° C) is bij massief karton ongeveer 35% korter dan bij golfkarton. Dit betekent dat het product dat wordt ingevroren in massief karton van een hogere kwaliteit zal zijn, doordat het natuurlijke bederf van het product eerder wordt gestopt.

Bij lagere temperaturen (-18° C, gemeten vanaf ongeveer 5° C) is het verschil 25% ten gunste van massief karton. Tijd is vaak een bottleneck in de verwerkingssnelheid. Dit betekent dat een productiviteitsstijging van 25% kan worden bereikt door te kiezen voor massief kartonnen verpakkingen om het product in te vriezen.

Het gebruik van luchtgaten lijkt geen invloed te hebben op de vriessnelheid. Daarbij moet worden aangetekend dat er geen snelvriessysteem werd gebruikt, wat het gebrek aan verschil in de aanwezigheid van luchtgaten zou kunnen verklaren.

Controle onderzoek

Tijdens controle-onderzoek zijn er verschillen waargenomen tussen de uitkomsten met hetzelfde verpakkingstype. Dit is te verklaren omdat het testmateriaal van natuurlijke oorsprong is: verschillen in vollastgewicht, verschil in positie van de temperatuursonde. Toch is het verschil tussen massief en golfkarton onbetwistbaar groot. Het experiment werd uitgevoerd met solitaire verpakkingen. Het is aannemelijk dat het waargenomen verschil in vriestijden waarschijnlijk verder zal toenemen bij palletstapeling.

Massief kartonnen verpakkingen

Johan de Neef

Johan de Neef, managing director bij Smart Packaging Solutions: “Wij zijn tevreden met de uitkomsten van dit onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijk Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI. Het voordeel in invriessnelheid was ons bekend. Het onderzoek is een bevestiging van onze jarenlange ervaring. Dit is tevens een bevestiging van de kwaliteit van onze massief kartonnen verpakkingen ten aanzien van de voedselveiligheid. Uiteindelijk gaat het ons om de kwaliteit van de producten van onze klanten.”

De eigenschappen van massief karton zijn verder ideaal bij condensatie, temperatuur- en vochtschommelingen. Zo is door de hoge vochtbestendigheid de verpakking bijzonder geschikt is voor de opslag en het vervoer van verse goederen in koelcellen of diepvriesruimtes. Door de stevigheid van massief karton zijn de verpakkingen bovendien hoger te stapelen, waardoor geprofiteerd wordt van meer laadvolume bij de uitgaande logistiek. Massief kartonnen verpakkingen dragen daarmee ook bij aan een kostenefficiënt logistiek proces.

Ervaar de kracht van massief karton

De bodem-dekselverpakkingen van Smart Packaging Solutions zijn stevig, compact en flexibel. De 4-punts verpakking kan ook uitgevoerd worden met versterkte hoeken of dubbele wanden, al naar gelang de eisen voor transport. De 6-punts variant heeft bodem en deksel gecombineerd en kan als opvallende schappresentatie worden gebruikt. Voor de meeste vochtige omgevingen kan, tot slot een PE-coating worden toegepast, die zelfs bij een luchtvochtigheid van 95% sterk en lekbestendig blijft. Door de vele mogelijkheden op het gebied van gewicht, bedrukking en afwerking is er voor iedere situatie een klantspecifieke oplossing.

"Smart Packaging Solutions is de toonaangevende producent van massief kartonnen verpakkingen," zegt De Neef. “Wij maken het mogelijk dat verse en diepgevroren producten onder de best mogelijke omstandigheden worden opgeslagen en vervoerd. Wij leveren duurzame, betrouwbare en innovatieve maatwerkverpakkingen, die garant staan voor kwaliteitsbehoud en voedselveiligheid. Met respect voor mens en milieu, door zo min mogelijk te verspillen en te recyclen waar we kunnen”, aldus Johan de Neef.

Dit artikel is gesponsord door Smart Packaging Solutions. 

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.