Waaraan moet een goede veiligheidsschoen voldoen?

Waaraan moet een goede veiligheidsschoen voldoen?

Gladde vloeren zijn verantwoordelijk voor veel ongevallen in de voedingsindustrie. Daarom is het belangrijk om schoenen te dragen waar je stevig in kan staan. ​Ook op oppervlakken die glad zijn door bijvoorbeeld olie, meel of bloed.

Ongeveer een op de vier arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door uitglijden, vallen of struikelen, en werknemers in de voedingsmiddelenindustrie worden meer blootgesteld aan arbeidsongevallen dan werknemers in andere sectoren, blijkt uit cijfers van het Noorse Arbeitsskadestyrelsen. Daarom is het belangrijk om schoenen te hebben die werknemers kunnen helpen stevig te staan ​​op verschillende soorten oppervlakken die glad zijn door bijvoorbeeld olie, meel of bloed.

Antislip, hygiënisch en gemakkelijk schoon

De Deense fabrikant van veiligheidsschoenen Sika Footwear heeft een nieuwe lijn veiligheidsschoenen ontwikkeld, Sika Highline, die met name geschikt is voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Bij de ontwikkeling van de schoen is bijzondere aandacht besteed aan het feit dat de schoen antislip, hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken moet zijn, naast het grootst mogelijke comfort voor de gebruiker.

Zool met zelfreinigend effect

"Het speciale zoolpatroon geeft de schoen een zelfreinigend effect, zodat het vuil eruit valt als je loopt. Bovendien is de Highline ontworpen met zo min mogelijk naden, zodat vuil zich niet ophoopt op de schoen", zegt Sales Manager Benelux bij Sika Footwear, Anton Hoekstra. "Bij het ontwerp is ook rekening gehouden met comfort. We hebben de schoen lichter gemaakt en de zool flexibel en schokabsorberend, zodat de schoenen ook tijdens een lange werkdag comfortabel zijn."

Enthousiasme bij Deense bakkerijKohberg

De schoenen zijn gebruikt door klanten van Sika Footwear, waaronder het broodbedrijf Kohberg Bakery Group A/S. Hier heeft schoonmaakcoördinator Martin Vagner deelgenomen aan het testen van de schoen en hij is enthousiast.

"De schoenen voelen stroever aan dan onze vorige schoenen. En ze zijn gemakkelijk schoon en hygiënisch te houden, omdat het patroon ervoor zorgt dat het vuil er gemakkelijk van kan worden afgewassen in onze schoenenwasmachines. Zelfs na een lange testperiode met verschillende schoonmaakbeurten ziet het slijtstuk op de snuit er nog steeds erg mooi uit."

"De Highline heeft een fantastische pasvorm, met veel ruimte en lucht in de voorkant van de schoen, waardoor de schoen zeer goed ademend is. Het betekent veel voor mij, omdat ik meestal warme voeten heb en de schoenen vele uren per dag moet dragen." Sika Highline is verkrijgbaar in vijf verschillende modellen en in twee kleuren, wit en zwart. Alle modellen zijn verkrijgbaar in de maten 35-50.

Dit artikel is gesponsord door Sika Footwear

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.