3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

Hoe zit het bij internationale handel van levensmiddelen precies met de import van biologische levensmiddelen, import vanuit andere landen en de aansprakelijkheid bij producten uit het buitenland? Tijdens de Food Law Update op dinsdag 29 september vertellen Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over de juridische aspecten rondom internationale handel.

Internationale handel in levensmiddelen biedt volop kansen voor voedingsmiddelenbedrijven. Echter werpt het ook een aantal praktische en juridische hobbels op. Waar moeten bedrijven rekening mee houden, waar lopen zij vaak tegenaan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de Food Law Update gaat Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten in op 3 spanningsvelden in de internationale handel.

nummer 1Perikelen rondom import van biologische bulkgoederen

Wanneer een voedingsmiddel wordt verkocht als biologisch, wil dat zeggen dat ten minste 95% van de ingrediënten ook van gecertificeerde biologische oorsprong moet zijn. Vaak kunnen we deze producten echter niet in de gewenste hoeveelheden en niet voor een aantrekkelijke prijs in Nederland produceren. Denk aan biologische koffie, cacao, specerijen maar ook bepaalde zaden en granen voor de productie van olie. Deze producten komen in grote hoeveelheden van buiten de Europese Unie.

Tegelijkertijd zijn er ook partijen die misbruik maken van de hogere bulkprijzen voor biologische kwaliteit. Deze bedrijven proberen conventioneel door kunstgrepen als biologisch te slijten. De regelgeving omtrent traceerbaarheid, te overleggen stukken inzake de oorsprong en het toezicht hierop is daarom met reden streng. Daarom worden met enige regelmaat grote partijen bulkproduct geblokkeerd, geïnspecteerd en ook gedecertificeerd. Dit levert in de praktijk veel onduidelijkheid op.

nummer 2Custom bonded warehouses bij import

De levensmiddelenwetgeving gaat uit van de klassieke keten van producent, importeur, distributeur, retailer. Maar welke plaats nemen customs bonded warehouses en fulfillment centra in? Welke verantwoordelijkheden heeft een internetplatform dat levensmiddelen (internationaal) verkoopt? Wat als een product dat in dit customs bonded warehouse staat wordt afgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Mag je deze partij dan terugsturen? Mag je het in een ander land verkopen waar minder strenge regels gelden?

nummer 3Afwikkeling aansprakelijkheid na recalls in internationale context

Een partij Chinese kruiden is niet meer biologisch, een lading filet americain geleverd aan de VS blijkt geproduceerd te zijn met salmonella besmet vlees en een batch beschuitjes uit Denemarken blijkt zand te bevatten.

Wie neemt de maatregelen, wie meld aan welke toezichthouder, wie kan welke schade op wie verhalen, welke rol spelen algemene voorwaarden, contractuele bedingen en arbitrageclausules? Recht hebben en recht krijgen blijk in de internationale handel bij lange na niet overeen te komen.

Food Law Update

Internationale handel biedt bedrijven volop kansen: waar moeten bedrijven rekening meehouden, waar lopen zij vaak tegen aan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de live Food Law Update op 29 september vertellen Silvia Gawronski en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over bovenstaande spanningsvelden in de internationale handel.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update 1

Complete leergang Food Law Update 2020

Heeft u het online seminar Food Law Update I van 18 juni 2020 gemist? Geen probleem, wij bieden de complete leergang Food Law Update 2020, bestaande uit 2 online seminars, aan voor € 445 (excl. BTW) per persoon (als abonnee van VMT betaalt u slechts €345).

Selecteer de prijsoptie Food Law Update Compleet en ontvang van ons toegang voor de LIVE sessie (update II) op 29 september 2020 én de terugkijklink van de Food Law Update I van 18 juni 2020 per e-mail.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Voedselwetgeving

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees
Innovatie

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.