Een digitale impressie van een Listeria monocytogenes bacterie.

On topic: Listeria monocytogenes, een overzicht

Listeria monocytogenes zorgt in Europa voor de meeste doden door voedselinfecties. Ondanks dat er met grote regelmaat producten met Listeria besmet zijn, is het aantal mensen dat er ziek van wordt gelukkig relatief laag. Listeriose kan echter zeer ziekmakend en dodelijk zijn voor mensen die kwetsbaar zijn. In dit On topic-artikel een overzicht van de kenmerken van deze bacterie.

On Topic: Suikeralternatief stevia in ontwikkeling

On Topic: Suikeralternatief stevia in ontwikkeling

De natuurlijke zoetstof stevia is al jarenlang een populaire vervanger voor suiker. Aanvankelijk werd Reb A gebruikt, de meest zoete component in het steviablad. Inmiddels zijn ook allerlei andere combinaties mogelijk, waarbij vooral Reb M steeds populairder wordt.

Overzicht: welke verschillende soorten voedselfraude zijn er?

Overzicht: welke verschillende soorten voedselfraude zijn er?

Voedselfraude is een hardnekkig probleem. Het komt voor in verschillende vormen en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten voedselfraude en hoe je deze kunt herkennen en vermijden. Een overzicht.

On Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten

On Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten

Plantaardig is geen trend meer. In elke categorie van vlees en vis tot roomkaas en emulgatoren. Elk bedrijf van zuivelgiganten tot startups, iedereen lijkt met het onderwerp bezig. VMT schreef veel over dit onderwerp. In dit artikel hebben we de informatie verzameld en ingedeeld in trends, grondstoffen, marktontwikkelingen, smaak&textuur en opvallende innovaties.

On Topic: de antwoorden op deze 10 vraagstukken geven de beginnende QA'er een streepje voor (update)

On Topic: de antwoorden op deze 10 vraagstukken geven de beginnende...

UPDATE - Jonge kwaliteitsmanagers stromen vaak vanuit hun studie direct door in de eerste kwaliteitsfunctie. Hier lopen ze tegen verschillende QA-vraagstukken aan. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je deze specifieke QA-vraagstukken kunt oplossen en hoe een jonge kwaliteitsmanager zich onmisbaar maakt.

In het NAPV staan criteria voor 14 groepen en 62 subgroepen

On Topic: dit zijn de NAPV-criteria per productgroep

Nederlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte dit jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor herformulering. Wat zijn de belangrijkste punten en criteria uit het NAPV? VMT dook in het lijvige rapport en zet het overzichtelijk op een rij.

On Topic: deze 9 prangende vragen hebben jonge R&D'ers voor hun ervaren vakgenoten

On Topic: deze 9 prangende vragen hebben jonge R&D'ers voor hun...

Jonge productontwikkelaars stromen vaak vanuit hun studie direct door in de eerste functie als productontwikkelaar. Hier lopen ze tegen verschillende vragen aan. Na het lezen van dit artikel weet je welke 9 vragen jonge R&D'ers hebben voor hun ervaren vakgenoten en hoe een jonge productontwikkelaar zich onmisbaar maakt.

On Topic Nutri-Score: belangrijkste informatie van A tot E op een rij

On Topic Nutri-Score: belangrijkste informatie van A tot E op een rij

Er wordt al jaren gesproken over de invoering van de Nutri-Score. Waar het voedselkeuzelogo in sommige landen al is ingevoerd, moet het in Nederland nog officieel ingevoerd worden. Wat is de huidige status? Wat zijn de door het wetenschappelijk comité voorgestelde wijzigingen voor het algoritme? Wat zijn de ervaringen met en de pijnpunten van het voedselkeuzelogo? In dit artikel de belangrijkste informatie rondom het voedselkeuzelogo op een rij.

On Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?

On Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?

De Europese Commissie kwam onlangs met nieuwe regels om verpakkingsafval te verminderen. Veel bedrijven zijn al bezig met recyclen en verminderen. Maar hoe lastig is het? In dit artikel lees je hoe bedrijven dit aanpakken en welke drempels er nog zijn.

On Topic: Zo zorgen startups voor innovatie in de voedingsindustrie

On Topic: Zo zorgen startups voor innovatie in de voedingsindustrie

Startups zorgen steeds vaker op verschillende manieren voor innovatie in de voedingsindustrie. Duurzaamheid, transparantie, plantaardig en lokaal zijn belangrijke gebieden waarop startups innoveren. In dit artikel een overzicht van 16 startups en hoe zij voor innovatie zorgen in de voedingsindustrie.