19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

In dit webinar delen Wageningen Food Safety Research en NEN inzichten over innovatieve analysemethoden en authenticiteitsnormering. Hoe zijn biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden en hoe kan de industrie voedselfraude tegengaan?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

10:00 – 10:05 | Opening en introductie

Presentatie:Willem Paul de Mooij, Hoofdredacteur VMT

10:05 – 10:30 | Wetenschappelijke inzichten: methoden om biologisch en conventioneel te onderscheiden

Spreker:Annemieke Pustjens-d’Hamecourt PhD, Teamleader Authenticity, Additives & Nutrients, Wageningen Food Safety Research

In deze presentatie gaat Annemieke Pustjens-d’Hamecourt in op innovatieve methoden om biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden. Ze legt uit hoe technieken zoals carotenoïdeprofielen voor eieren en vetzuurprofielen voor melk succesvol zijn gevalideerd en inmiddels onder accreditatie worden toegepast. Daarnaast bespreekt ze een nieuwe methode om biologische kippenvleesmonsters te identificeren, die in 2024 is getest met praktijkmonsters. Tot slot worden de potentiële toepassingen van deze methoden in samenwerkingsconstructies (PPS) besproken, met het oog op bredere implementatie binnen de voedingsindustrie.

10:30 – 10:45 | De rol van normering en standaarden bij voedselauthenticiteit

Spreker: Marcel de Vreeze, Standardization Consultant, Agro, Food & Milieu, NEN

Marcel de Vreeze biedt inzicht in de ontwikkeling van Europese (CEN) normen op het gebied van voedselauthenticiteit. Hij bespreekt detectiemethoden die worden ontwikkeld voor verschillende producten, evenals het proces van het normaliseren van termen en definities. Hoewel deze normen momenteel niet specifiek gericht zijn op biologische producten, behandelen ze het bredere thema van voedselfraude en de echtheid van voedingsmiddelen. Hoe dragen normen bij aan het waarborgen van transparantie en authenticiteit in de voedingsindustrie?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1 Engelstalig etiket in EU
  2. Voor abonneesDoeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht
  3. EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie
  4. Voor abonneesOverzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in Nederland
  5. Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen
  6. Voor abonneesOn topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH
  7. Voor abonneesFDA introduceert nieuwe preventiestrategie tegen besmetting van verse en bevroren bessen
  8. Voor abonneesZo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie
  9. Voor abonneesDuurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij
  10. Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen
  1. Voor abonneesHandboek aroma's: 4 tips van de NVWA
  2. Voor abonneesSalmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen
  3. Onderzoeken Consumentenbond 2025: 'Krimpflatie gaat maar door'
  4. Coca-Cola: 'Chloraat in frisdrank kwam door fout in waterbehandeling'
  5. Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in Frankrijk
  6. Voor abonneesOnderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen
  7. Voor abonneesHoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5 inzichten uit recent onderzoek
  8. Voor abonneesKlimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op voedselveiligheid varkensvlees
  9. Voor abonneesCrisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?
  10. GesponsordHet perfecte recept voor risicobeperking in een complexe toeleveringsketen