19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

In dit webinar delen Wageningen Food Safety Research en NEN inzichten over innovatieve analysemethoden en authenticiteitsnormering. Hoe zijn biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden en hoe kan de industrie voedselfraude tegengaan?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

10:00 – 10:05 | Opening en introductie

Presentatie:Willem Paul de Mooij, Hoofdredacteur VMT

10:05 – 10:30 | Wetenschappelijke inzichten: methoden om biologisch en conventioneel te onderscheiden

Spreker:Annemieke Pustjens-d’Hamecourt PhD, Teamleader Authenticity, Additives & Nutrients, Wageningen Food Safety Research

In deze presentatie gaat Annemieke Pustjens-d’Hamecourt in op innovatieve methoden om biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden. Ze legt uit hoe technieken zoals carotenoïdeprofielen voor eieren en vetzuurprofielen voor melk succesvol zijn gevalideerd en inmiddels onder accreditatie worden toegepast. Daarnaast bespreekt ze een nieuwe methode om biologische kippenvleesmonsters te identificeren, die in 2024 is getest met praktijkmonsters. Tot slot worden de potentiële toepassingen van deze methoden in samenwerkingsconstructies (PPS) besproken, met het oog op bredere implementatie binnen de voedingsindustrie.

10:30 – 10:45 | De rol van normering en standaarden bij voedselauthenticiteit

Spreker: Marcel de Vreeze, Standardization Consultant, Agro, Food & Milieu, NEN

Marcel de Vreeze biedt inzicht in de ontwikkeling van Europese (CEN) normen op het gebied van voedselauthenticiteit. Hij bespreekt detectiemethoden die worden ontwikkeld voor verschillende producten, evenals het proces van het normaliseren van termen en definities. Hoewel deze normen momenteel niet specifiek gericht zijn op biologische producten, behandelen ze het bredere thema van voedselfraude en de echtheid van voedingsmiddelen. Hoe dragen normen bij aan het waarborgen van transparantie en authenticiteit in de voedingsindustrie?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten
Biologisch

VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Foto: shutterstock
Duurzaamheidsclaims

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Voedselfraude

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Voor abonnees
Voor abonnees
E.Coli

Voor abonnees Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

tegengaan milieuschade
Biologisch

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

ingredienten en grondstoffen

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.