Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer

Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer
Een graanterminal gelegen aan de oevers van het lege Kakhovka-reservoir nabij het dorp Marianske in de regio Dnipropetrovsk, Oekraïne. Foto genomen op 14 juni 2023. De graanterminal stopte de operatie reeds in 2022 vanwege de Russische invasie. Na de recente vernietiging van de Kakhovka-dam is toekomst ervan in gevaar. (foto: ANP/EPA/Stas Kozliuk).

De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne deed honderdduizenden hectaren landbouwgrond overstromen. Zulke gebeurtenissen zijn steeds opnieuw een klap voor de leveringszekerheid van bepaalde producten, zoals graan. Voedingsmiddelenbedrijven moeten op zo'n moment weer extra scherp worden, want voedselfraude ligt op de loer.

Leveringstekorten kunnen het risico op voedselfraude vergroten, betoogt wereldwijde assurance partner LRQA. Bij deze tekorten gaan inkopers namelijk op zoek naar andere leveranciers en dan gebeurt het wel eens dat niet alle juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Ernstig risico voor voedselketen

Kimberly Coffin, Global Technical Director voor Supply Chain Assurance bij LRQA: “De huidige situatie wordt een wereldwijde voedselcrisis genoemd. Zowel de EU als de VN hebben beide waarschuwingen afgegeven: de voedselketen loopt een ernstig risico. Daarom moeten bedrijven waakzaam zijn tegen alle vormen van voedselfraude. Voedselproducenten moeten echt de maatregelen nemen om de integriteit van de toeleveringsketen en consumenten te beschermen.”

Maatregelen

Onder deze maatregelen vallen onder meer het handhaven van alle fabrieksaudits en het doen van risicobeoordelingen van de hele toeleveringsketen. Coffin: "Aangezien de dreiging van voedselfraude blijft opdoemen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat internationale normen worden nageleefd en leveranciers – inclusief bron en/of herkomst – zijn geverifieerd."

Verkeerd geëtiketteerd

Alleen wanneer een producent de integriteit van zijn toeleveringen kan aantonen, kan het pas vertrouwen hebben dat er niet is geknoeid is. Gebeurt dat onvoldoende, dan bestaat er onder meer een risico op verkeerde etikettering. Coffin: "Verkeerd geëtiketteerd voedsel kan leiden tot wettelijke sancties en ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. De bedrijven zelf lopen een gevaar. Kijk maar naar het paardenvleesschandaal in 2013, daardoor zijn ook bedrijven omgevallen." De voedingsindustrie moet in elk stadium van de toelevering waakzaam blijven op voedselfraude.”

Doorbraak

De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne heeft honderdduizenden hectaren landbouwgrond doen overstromen. Er wordt verwacht dat ook dit wereldwijd een aanzienlijke impact zal hebben op de voedselvoorziening.

Prijzen stijgen weer

Vorig jaar bereikten de tarweprijzen al een nieuw record en hoewel de prijzen sindsdien zijn gedaald, wordt voorspeld dat Oekraïne, de op vijf na grootste tarwe-exporteur ter wereld, minder dan de helft als normaal gaat produceren. "Het incident bij de Kakhovka-dam heeft sindsdien de prijzen van de nog resterende tarwe opnieuw doen stijgen, met meer dan 8,5% procent in slechts zeven dagen en lijkt nog steeds te stijgen." Risico's groeien daarom substantieel.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Kiest een consument eerder voor een vleesvervanger als het naast vlees in het schap ligt? Lidl en WUR zoeken het uit
  2. Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd
  3. Sunt gaat ook bananen uit retail verwerken: 'Het is complexer dan de havens, maar we gaan ervoor'
  4. Heinz blaakt van zelfvertrouwen bij lancering vleesvervanger: 'Onze producten maken plantbased voor íedereen toegankelijk'
  5. Ziek personeel werkte door en veroorzaakte zo een uitbraak
  6. Tsjechische onderzoekers geven dringend advies meer aandacht te geven aan Campylobacter
  7. FNLI teleurgesteld over uitblijven Landbouwakkoord
  8. GesponsordOntdek de toegevoegde waarde van het Low-code Power Platform voor jouw organisatie
  9. Een kok bij MasterChef Spanje veroorzaakte minstens 44 zieken
  10. Vrijwillig of verplicht: is niet meedoen aan Nutri-Score wel een optie?
  1. Innocent pronkt met fabriek Europoort: 'controle over iedere stap in het energieproces'
  2. Zeer zeldzame en ernstige uitbraak door met Streptokokken besmette melk
  3. FNLI: 'Geen gastax voor bedrijven die nog niet kunnen overschakelen op elektriciteit'
  4. Tweede Kamer wil einde aan taaleisen op etiketten
  5. Fabriek FrieslandCampina Lochem ligt nog steeds stil na brand
  6. Gemalen kaneel is vermoedelijk de oorzaak van minstens 30 zieken
  7. RCC: Marley Spoon in de fout met duurzaamheidsclaim varkensvlees
  8. Startup wil doorsnee Nederlander aan de eerlijke koffie: 'We kopen de hele oogst tegen een eerlijke prijs'
  9. Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid
  10. Nieuwe ingrediënten juni: slimme snackbasis, fructo-oligosacharide en een clean label zetmeel