Jan Broeze van Wageningen UR heeft al eerder dergelijke tools ontwikkeld voor andere producten zoals rundvlees en groente. “Dit waren echter allemaal verse producten. We wilden het ook toepassen op verwerkte producten. We starten met koffie, dat is minimaal verwerkt.”
Broeze gebruikt in eerste instantie data uit de literatuur om een indicatie te krijgen van de uitstoot van broeikasgassen in de verschillende schakels in de koffieketen. Roland de Koning van FarmersDirect Coffee bepaalt de parameters om de tool specifieker te maken.
CO2-voetafdruk
Parameters zijn bijvoorbeeld bemesting, roosteren, transport, verpakking. “Vooral keuzes eerder in de keten – bij de boeren - hebben invloed op de CO2-voetafdruk van koffie. Zo maakt het uit of een boer chemische of biologische ongediertebestrijding gebruikt.”
Ook leveren ze data aan over de koffieboeren en het productieproces om de calculator mee te vullen. De calculator telt per onderdeel van de keten de CO2-uitstoot op. De Koning: “Hierdoor kunnen we heel specifiek de CO2-impact meten van individuele boeren of coöperaties, waar eerder alleen met indicaties van de hele sector werd gerekend.”
Blockchain
De calculator gebruikt gegevens van de blockchain van FarmersDirect Coffee over ontbossing bij het verkrijgen van het land, welke pesticide en andere middelen er worden gebruikt in het productieproces en welke reis de koffiebonen hebben afgelegd. Ook andere schakels in de keten worden inzichtelijk gemaakt, zoals de uitstoot van vervoerders, branders, en exporteurs.
Specifieke footprint
Het doel is inzicht te krijgen in de koffieketen op coöperatieniveau. De Koning: “Grote handelshuizen mengen bonen van verschillende boeren/coöperaties en primaire producenten. Zo is het bijna onmogelijk om tot een specifieke footprint te komen.”
App gekoppeld aan blockchain
De calculator is in mei van dit jaar af en zal de komende jaren worden gebruikt om deze volledig te vullen met informatie over het productieproces van koffieboeren. Hiervoor gebruikt FarmersDirect Coffee een speciale app gekoppeld aan de blockchain waarin de boeren hun data kunnen invullen. Het doel is om voor 2025 de CO2-impact volledig inzichtelijk te hebben gemaakt.