Maar waarom verpakken we voedingsmiddelen überhaupt? Al sinds mensenheugenis doen we dit. De belangrijkste reden is om producten in te kapselen, kleine voedingsmiddelen bij elkaar te houden, of voor portiecontrole. Daarnaast worden voedingsmiddelen tegenwoordig verpakt om het product te beschermen, de consument te informeren en het product te transporteren.
Voedingsmiddelen worden tegenwoordig verpakt in glas, blik, papier en plastic. Van al deze verpakkingsmaterialen biedt plastic de beste optie wanneer houdbaarheid en voedselveiligheid van het product de hoogste prioriteit hebben. De drie meest bekende plastic verpakkingstechnieken worden hieronder beschreven.
Topseal op traysealer
Met deze verpakkingstechniek worden voorgevormde plastic trays door middel van een plastic bovenfolie luchtdicht afgesloten. Over de bovenfolie kan nog een extra deksel worden geplaatst. Trayseal is geschikt om voedingsmiddelen van een hoog industrieel volume te verpakken en de producten kunnen MAP begast worden. Het voordeel van de trayseal techniek is dat deze verpakkingsoplossing de mogelijkheid tot het gebruik van een aluminium schaal biedt.
Het nadeel is alleen wel dat de schalen voor trayseal zijn voorgevormd, meer ruimte in beslag nemen in opslag en vaak ook van dikker foliemateriaal worden gemaakt. Door de dikte van het folie en het restmateriaal dat bij het voorvormen van de trays ontstaat, is dit een relatief minder duurzame verpakkingsoplossing.
Flowpack: verticaal en horizontaal
Bij een horizontale flowpack verpakking wordt de plastic folie om het product heen gevouwen en dichtgeseald. Bij een verticale flowpack verpakking, ook wel ‘afvullen’ genoemd, vallen de producten in de folie die tot een zak wordt gevormd en wordt geseald. Beide verpakkingstechnieken kunnen op hoog industrieel niveau worden toegepast en zijn relatief kosteneffectief.
Dieptrekken
Een dieptrekverpakking bestaat uit een onder- en een bovenfolie. Op de dieptrekmachine wordt de onderste folie in de transportketting gevoerd en verwarmd d.m.v. voorverwarming of de dekselverwarming. Vervolgens wordt de folie gevormd in het vormstation door middel van vacuum en/of perslucht of stempelvervorming uitgevormd. De gevormde verpakking/tray die hierdoor ontstaat wordt dan gevuld met het te verpakken product. Hierna wordt de bovenste folie in het sealing-station geladen.
Vervolgens wordt de gevulde tray luchtledig gemaakt via: de smalle bovenfolie, gaten in de zijkant of een dwarsstang met nozzels. Optioneel wordt hier nog een gemodificeerde atmosfeer (MAP) toegepast, waarna de verpakking kan worden gesealed. Het resultaat is een hoogwaardige en luchtdichte verpakking. Het grote voordeel van verpakken op een dieptrekmachine is dat er verpakt wordt op industrieel niveau. Daarnaast kan er zowel vacuüm, skin en MAP verpakt worden op een enkele machine.
Nadeel is wel dat een dieptrekmachine langere omsteltijden heeft en daardoor minder geschikt is voor het verpakken van veel verschillende verpakkingsafmetingen in één korte productieronde. De bovengenoemde verpakkingstechnieken hebben allemaal hun voor- en nadelen. Neem voor meer informatie over de verschillende verpakkingstechnieken contact op met een van de verpakkingsspecialisten van GEA Nederland.
Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering