De beste verpakkingstechnieken voor de voedingsmiddelenindustrie

De beste verpakkingstechnieken voor de voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie staat kwaliteit op nummer één. Dit betekent dat producten niet alleen van hoogwaardige kwaliteit moeten zijn, maar dat de verpakkingen ook kwaliteit - lees: de houdbaarheid en voedselveiligheid - waarborgen. Er zijn drie verschillende verpakkingstechnieken, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Maar waarom verpakken we voedingsmiddelen überhaupt? Al sinds mensenheugenis doen we dit. De belangrijkste reden is om producten in te kapselen, kleine voedingsmiddelen bij elkaar te houden, of voor portiecontrole. Daarnaast worden voedingsmiddelen tegenwoordig verpakt om het product te beschermen, de consument te informeren en het product te transporteren.

Voedingsmiddelen worden tegenwoordig verpakt in glas, blik, papier en plastic. Van al deze verpakkingsmaterialen biedt plastic de beste optie wanneer houdbaarheid en voedselveiligheid van het product de hoogste prioriteit hebben. De drie meest bekende plastic verpakkingstechnieken worden hieronder beschreven.

Topseal op traysealer

Met deze verpakkingstechniek worden voorgevormde plastic trays door middel van een plastic bovenfolie luchtdicht afgesloten. Over de bovenfolie kan nog een extra deksel worden geplaatst. Trayseal is geschikt om voedingsmiddelen van een hoog industrieel volume te verpakken en de producten kunnen MAP begast worden. Het voordeel van de trayseal techniek is dat deze verpakkingsoplossing de mogelijkheid tot het gebruik van een aluminium schaal biedt.

Het nadeel is alleen wel dat de schalen voor trayseal zijn voorgevormd, meer ruimte in beslag nemen in opslag en vaak ook van dikker foliemateriaal worden gemaakt. Door de dikte van het folie en het restmateriaal dat bij het voorvormen van de trays ontstaat, is dit een relatief minder duurzame verpakkingsoplossing.

Flowpack: verticaal en horizontaal

Bij een horizontale flowpack verpakking wordt de plastic folie om het product heen gevouwen en dichtgeseald. Bij een verticale flowpack verpakking, ook wel ‘afvullen’ genoemd, vallen de producten in de folie die tot een zak wordt gevormd en wordt geseald. Beide verpakkingstechnieken kunnen op hoog industrieel niveau worden toegepast en zijn relatief kosteneffectief.

Dieptrekken

Een dieptrekverpakking bestaat uit een onder- en een bovenfolie. Op de dieptrekmachine wordt de onderste folie in de transportketting gevoerd en verwarmd d.m.v. voorverwarming of de dekselverwarming. Vervolgens wordt de folie gevormd in het vormstation door middel van vacuum en/of perslucht of stempelvervorming uitgevormd. De gevormde verpakking/tray die hierdoor ontstaat wordt dan gevuld met het te verpakken product. Hierna wordt de bovenste folie in het sealing-station geladen.

Het resultaat is een hoogwaardige en luchtdichte verpakking.”

Vervolgens wordt de gevulde tray luchtledig gemaakt via: de smalle bovenfolie, gaten in de zijkant of een dwarsstang met nozzels. Optioneel wordt hier nog een gemodificeerde atmosfeer (MAP) toegepast, waarna de verpakking kan worden gesealed. Het resultaat is een hoogwaardige en luchtdichte verpakking. Het grote voordeel van verpakken op een dieptrekmachine is dat er verpakt wordt op industrieel niveau. Daarnaast kan er zowel vacuüm, skin en MAP verpakt worden op een enkele machine.

Nadeel is wel dat een dieptrekmachine langere omsteltijden heeft en daardoor minder geschikt is voor het verpakken van veel verschillende verpakkingsafmetingen in één korte productieronde. De bovengenoemde verpakkingstechnieken hebben allemaal hun voor- en nadelen. Neem voor meer informatie over de verschillende verpakkingstechnieken contact op met een van de verpakkingsspecialisten van GEA Nederland.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en identificatie

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en...

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.