Gesponsord

De beste verpakkingstechnieken voor de voedingsmiddelenindustrie

De beste verpakkingstechnieken voor de voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie staat kwaliteit op nummer één. Dit betekent dat producten niet alleen van hoogwaardige kwaliteit moeten zijn, maar dat de verpakkingen ook kwaliteit - lees: de houdbaarheid en voedselveiligheid - waarborgen. Er zijn drie verschillende verpakkingstechnieken, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Maar waarom verpakken we voedingsmiddelen überhaupt? Al sinds mensenheugenis doen we dit. De belangrijkste reden is om producten in te kapselen, kleine voedingsmiddelen bij elkaar te houden, of voor portiecontrole. Daarnaast worden voedingsmiddelen tegenwoordig verpakt om het product te beschermen, de consument te informeren en het product te transporteren.

Voedingsmiddelen worden tegenwoordig verpakt in glas, blik, papier en plastic. Van al deze verpakkingsmaterialen biedt plastic de beste optie wanneer houdbaarheid en voedselveiligheid van het product de hoogste prioriteit hebben. De drie meest bekende plastic verpakkingstechnieken worden hieronder beschreven.

Topseal op traysealer

Met deze verpakkingstechniek worden voorgevormde plastic trays door middel van een plastic bovenfolie luchtdicht afgesloten. Over de bovenfolie kan nog een extra deksel worden geplaatst. Trayseal is geschikt om voedingsmiddelen van een hoog industrieel volume te verpakken en de producten kunnen MAP begast worden. Het voordeel van de trayseal techniek is dat deze verpakkingsoplossing de mogelijkheid tot het gebruik van een aluminium schaal biedt.

Het nadeel is alleen wel dat de schalen voor trayseal zijn voorgevormd, meer ruimte in beslag nemen in opslag en vaak ook van dikker foliemateriaal worden gemaakt. Door de dikte van het folie en het restmateriaal dat bij het voorvormen van de trays ontstaat, is dit een relatief minder duurzame verpakkingsoplossing.

Flowpack: verticaal en horizontaal

Bij een horizontale flowpack verpakking wordt de plastic folie om het product heen gevouwen en dichtgeseald. Bij een verticale flowpack verpakking, ook wel ‘afvullen’ genoemd, vallen de producten in de folie die tot een zak wordt gevormd en wordt geseald. Beide verpakkingstechnieken kunnen op hoog industrieel niveau worden toegepast en zijn relatief kosteneffectief.

Dieptrekken

Een dieptrekverpakking bestaat uit een onder- en een bovenfolie. Op de dieptrekmachine wordt de onderste folie in de transportketting gevoerd en verwarmd d.m.v. voorverwarming of de dekselverwarming. Vervolgens wordt de folie gevormd in het vormstation door middel van vacuum en/of perslucht of stempelvervorming uitgevormd. De gevormde verpakking/tray die hierdoor ontstaat wordt dan gevuld met het te verpakken product. Hierna wordt de bovenste folie in het sealing-station geladen.

Het resultaat is een hoogwaardige en luchtdichte verpakking.”

Vervolgens wordt de gevulde tray luchtledig gemaakt via: de smalle bovenfolie, gaten in de zijkant of een dwarsstang met nozzels. Optioneel wordt hier nog een gemodificeerde atmosfeer (MAP) toegepast, waarna de verpakking kan worden gesealed. Het resultaat is een hoogwaardige en luchtdichte verpakking. Het grote voordeel van verpakken op een dieptrekmachine is dat er verpakt wordt op industrieel niveau. Daarnaast kan er zowel vacuüm, skin en MAP verpakt worden op een enkele machine.

Nadeel is wel dat een dieptrekmachine langere omsteltijden heeft en daardoor minder geschikt is voor het verpakken van veel verschillende verpakkingsafmetingen in één korte productieronde. De bovengenoemde verpakkingstechnieken hebben allemaal hun voor- en nadelen. Neem voor meer informatie over de verschillende verpakkingstechnieken contact op met een van de verpakkingsspecialisten van GEA Nederland.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Gesponsord
Gesponsord
Automatisering

Gesponsord 2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'Gesponsord
Gesponsord
Beurzen en evenementen

Gesponsord 'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees
Innovatie

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord
Kaas

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.