Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 1 komt Christopher Kong aan het woord. Hij is mede-oprichter van Better Nature, een Britse startup die producten met tempeh maakt.

Mede-oprichter Chris Kong

Sinds begin van dit jaar liggen de producten van Better Nature in 200 supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De basis is tempeh. Chris Kong vertelt in de podcast over het ontstaan van Better Nature: 'Amadeus is gepromoveerd op de fermentatie van tempeh. Tijdens een biotech-conferentie deden we samen aan een startuppitch mee. We wonnen deze wedstrijd met een soort van Nespressomachine voor het maken van tempeh thuis.'

Dezachine hebben ze gepatenteerd. Ze kwamen er echter achter dat de consument nog niet zoveel van tempeh weet. Ze startten daarom met de ontwikkeling van vleesvervangers om zo een markt te creëren voor hun machine.

Clean label en afwisselend

Volgens Kong vullen de tempeh-vleesvervangers een gat in de markt. 'Er zijn vleesvervangers, die erg goed smaken maar flink zijn geprocessed. Aan de andere kant zijn er linzen en tofu die clean label zijn, maar niet echt spannend. Onze vleesvervangers zijn clean label en afwisselend.'

Door de wetenschappelijke achtergrond van de oprichters kunnen ze de tempeh-fermentatie verbeteren. Kong: 'Het is een geweldig product, het bestaat al 300 jaar in Indonesië, maar in die periode is het fermentatieproces weinig veranderd. Er is veel ruimte voor innovatie.' Better Nature kijkt hoe ze de starterculture kunnen aanpassen waardoor de smaak, textuur en voedingswaarde van tempeh verbetert.

'We hebben bijvoorbeeld een culture geselecteerd die rijk is aan proteases. Dit geeft ons tempeh met meer umamismaak. We hebben ook een gist aan een starterculture toegevoegd waardoor we tempeh met een hoger gehalte aan vitamine B12 kunnen produceren.'

Kong vertelt over de markt in het Verenigd Koninkrijk en of ze hun producten ook in Indonesie willen verkopen.

Luister hier naar de podcast.

Meer weten over vleesvervangers?

VMT organiseert van 16 tot en met 20 november De Week van VMT. In deze week wordt op meerdere dagen aandacht besteed aan plantaardige eiwitten. Op woensdag 18 november kunt u luisteren naar de podcast waarin Albrecht Wolfmeyer van Proveg trends in verschillende categorieen wereldwijd doorneemt. Hij vertelt ook over de ontwikkelingen in kweekvlees.

Op dezelfde dag is er een live debat met productontwikkelaars van Ojah, Diviande en KFC. Zij vertellen waar ze allemaal rekening mee houden bij de ontwikkeling van vleesvervangers.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij

Aan het eind van elk jaar zijn er vele lijstjes met foodtrends voor het jaar daarop. Reden voor de redactie om deze foodtrends op een rij te zetten. Lees 6 trendartikelen en luister naar 2 trendpodcasts.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.