Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 1 komt Christopher Kong aan het woord. Hij is mede-oprichter van Better Nature, een Britse startup die producten met tempeh maakt.

Mede-oprichter Chris Kong

Sinds begin van dit jaar liggen de producten van Better Nature in 200 supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De basis is tempeh. Chris Kong vertelt in de podcast over het ontstaan van Better Nature: 'Amadeus is gepromoveerd op de fermentatie van tempeh. Tijdens een biotech-conferentie deden we samen aan een startuppitch mee. We wonnen deze wedstrijd met een soort van Nespressomachine voor het maken van tempeh thuis.'

Dezachine hebben ze gepatenteerd. Ze kwamen er echter achter dat de consument nog niet zoveel van tempeh weet. Ze startten daarom met de ontwikkeling van vleesvervangers om zo een markt te creëren voor hun machine.

Clean label en afwisselend

Volgens Kong vullen de tempeh-vleesvervangers een gat in de markt. 'Er zijn vleesvervangers, die erg goed smaken maar flink zijn geprocessed. Aan de andere kant zijn er linzen en tofu die clean label zijn, maar niet echt spannend. Onze vleesvervangers zijn clean label en afwisselend.'

Door de wetenschappelijke achtergrond van de oprichters kunnen ze de tempeh-fermentatie verbeteren. Kong: 'Het is een geweldig product, het bestaat al 300 jaar in Indonesië, maar in die periode is het fermentatieproces weinig veranderd. Er is veel ruimte voor innovatie.' Better Nature kijkt hoe ze de starterculture kunnen aanpassen waardoor de smaak, textuur en voedingswaarde van tempeh verbetert.

'We hebben bijvoorbeeld een culture geselecteerd die rijk is aan proteases. Dit geeft ons tempeh met meer umamismaak. We hebben ook een gist aan een starterculture toegevoegd waardoor we tempeh met een hoger gehalte aan vitamine B12 kunnen produceren.'

Kong vertelt over de markt in het Verenigd Koninkrijk en of ze hun producten ook in Indonesie willen verkopen.

Luister hier naar de podcast.

Meer weten over vleesvervangers?

VMT organiseert van 16 tot en met 20 november De Week van VMT. In deze week wordt op meerdere dagen aandacht besteed aan plantaardige eiwitten. Op woensdag 18 november kunt u luisteren naar de podcast waarin Albrecht Wolfmeyer van Proveg trends in verschillende categorieen wereldwijd doorneemt. Hij vertelt ook over de ontwikkelingen in kweekvlees.

Op dezelfde dag is er een live debat met productontwikkelaars van Ojah, Diviande en KFC. Zij vertellen waar ze allemaal rekening mee houden bij de ontwikkeling van vleesvervangers.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer plantaardig eten': wat is nodig voor een duurzaam voedselsysteem?

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer...

Joris Lohman - politicoloog en systeemdenker - dook de geschiedenis van ons voedselsysteem in. In het boek Boter, kaas en havermelk deelt hij zijn bevindingen en geeft adviezen voor de verwarde eter. In deze podcast spreekt redacteur Dionne Irving hem over het boek. Ze spreken over profeten en tovenaars, de complexiteit van de eiwittransitie en of een circulaire economie echt mogelijk is. Hij geeft ook tips voor de 'verwarde productontwikkelaar'.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Supermarktketen Dirk volgt Lidl en introduceert half-om-half gehakt en runderhamburgers met 'plantaardige toevoeging'.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen leggen hiervan kan lang zijn. Hoe gaan kleine producenten hiermee om, hoe hebben zij dit aangepakt en welke 10 tips hebben zij? VMT vroeg het aan 7 startupondernemers.

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet...

Europese lidstaten mogen het niet zomaar verbieden om vleesbenamingen te gebruiken voor plantaardige producten, zolang de betekenis van de vleesbenamingen niet wettelijk zijn vastgelegd. Dit besluit het Europees Hof van Justitie. Verschillende organisaties en bedrijven maakten bezwaar tegen het door Frankrijk ingestelde verbod op vleesbenamingen voor plantaardige producten.

Blue Band Heerlijk Romig

Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band...

Flora Food Group (voorheen Upfield) verandert de naam van Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig. Dit doet de producent nadat een voorzieningenrechter concludeerde dat de producent 'Roombeter' niet mag gebruiken op de verpakking.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.