Optimalisatie van procesinstellingen en onderhoud leidt tot CO2-reductie

Optimalisatie van procesinstellingen en onderhoud leidt tot CO2-reductie

KENNISPARTNER - In het overheidsakkoord is een nationale CO2-reductie van 50% in 2030 afgesproken. Ook de levensmiddelenindustrie zal moeten bijdragen aan het verkleinen van de CO2-footprint. Verandering naar een duurzamere energiesoort brengt onlosmakelijk infrastructurele problemen en kosten met zich mee. CO2-afvang en opslag levert nog onbekende risico's op en langdurige aansprakelijkheid voor de industrie. Kortom, de gedachte dat energie die je niet nodig hebt ook niet opgewekt hoeft te worden is nog altijd van toepassing.

Deze gedachte leidt naar procesoptimalisatie als meest kansrijke manier om energieverbruik te verminderen. Daarmee wordt ook CO2-reductie gerealiseerd. In de levensmiddelenindustrie is optimalisatie vooral gericht op mensen, materiaal en inkoop. Op energiegebied kunnen echter nog grote stappen gezet worden die naast procesoptimalisatie ook kostenbesparingen op onderhoud op gaan leveren.

Energieverbruik

Door een analyse te maken van energieverbruik, afgezet tegen de combinaties van producttype, productievolume en weersomstandigheden, kan een producent komen tot een steeds optimalere procesefficiëntie. Dit levert al een eerste grote energiebesparing op. Inzoomen op onderdelen van het productieproces kan vervolgens leiden tot een continuproces zonder storingsoponthoud en nog meer energiebesparing. Dit levert naast een footprintverkleining ook een kostenreductie op.

Lerende software

Om tot een dergelijke optimale procesefficiëntie te komen kan gebruik gemaakt worden van Artificial Energy Intelligence (Aei®). Dit is software die op basis van historische data en met behulp van domeinkennis, de verbanden leert tussen de prestaties van assets, omgevingsfactoren en het energiegebruik (gas, warmte en elektra) in elke bedrijfssituatie.

Suboptimale maar ook optimale prestaties gaan altijd gepaard met afwijkingen van het normale energiegebruik (zowel kwantiteit als kwaliteit). De Aei®-software detecteert near-realtime afwijkingen en genereert de inzichten om procesinstellingen snel te verbeteren.

Op deze manier kan een grote energiereductie bewerkstelligd worden. Vaak is dat bij levensmiddelenproducenten 5% tot 15% van de totale energiekosten. Daarnaast worden grondstof- en afvalstromen geoptimaliseerd.

Condition Based Maintenance

In de afgelopen maanden zijn tijdens de coronacrisis sommige levensmiddelenproducenten gedwongen geweest om continu te produceren. Door het ‘hamsteren’ van de consumenten moesten bepaalde lijnen volcontinu draaien. Er is dan geen tijd voor het volgen van de protocollen voor gepland groot onderhoud.

Doordat de Aei®-software ook onregelmatigheden in een zeer vroeg stadium signaleert kan escalatie ervan worden voorkomen en kan het onderhoud worden geoptimaliseerd. Dit Condition Based Maintenance (CBM) biedt de mogelijkheid voor een nagenoeg continue productie.

Als voorbeeld: een kleine motor van een vetsmeringspomp uit een zeer groot apparaat kan licht gaan aanlopen. Bij een normaal proces zal dit na enkele weken resulteren in het vastlopen van de grote machine, met soms een grote en langdurige storing tot gevolg.

CO2-reductie

Door de near-realtime monitoring van het energieverbruik van alle onderdelen van een grote machine kan een geringe afwijking van het energiegebruik van het kleinste onderdeel, in dit voorbeeld de kleine motor, tijdig gesignaleerd en gecontroleerd worden. Operators kunnen direct zien dát er iets aan de hand is. Klein onderhoud kan ingepland worden om te kijken, wát het probleem is.

Door near-realtime monitoring, bereikt een producent dus een optimale inrichting van de processen en het onderhoud en daarmee tegelijkertijd een directe CO2-reductie!

Auteur: Cyriaan Teunissen, Manager Business Development bij Actemium, kennispartner van VMT

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.