Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

De Europese Commissie heeft de Farm to Fork strategie gepubliceerd waarin doelstellingen staan voor een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem. Zo moet in 2030 een kwart van de landbouwgrond in de Europese Unie biologisch zijn en moet de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw gehalveerd worden. Inge Stoelhorst van het VWS vertelt meer over de Farm to Fork strategie in een Q&A tijdens de Food Law Update op 18 juni.

De Farm to Fork strategie bevat doelstellingen met betrekking tot het Europese voedselsysteem die moeten bijdragen aan een klimaatneutraal Europa in 2050, meldt Eurowet. Met betrekking tot de voedingsindustrie zijn verschillende doelstellingen geformuleerd:

  • verkleining van de ecologische- en klimaatvoetafdruk
  • verbetering van de veerkracht
  • waarborgen van voedselzekerheid gezien de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit
  • leiden van een wereldwijde overgang naar duurzaamheid van boer tot bord
  • het aanboren van nieuwe kansen

Wetgeving en duurzaamheid

De Europese Commissie is van plan de naleving van bestaande wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetgeving in te voeren om de Farm to Fork-doelen te bereiken. Hierbij gaat vooral om wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, bestrijdingsmiddelen en de bescherming van het milieu. Daarnaast komt de Europese Commissie in 2023 met een wetsvoorstel dat als kader dient voor een duurzaam voedselsysteem.

Duurzaamheidsstandaarden zullen uiteindelijk de norm worden voor alle in de EU op de markt te brengen voedingsmiddelen. De Europese Commissie ontwikkelt daarnaast een EU-gedragscode waarin verantwoorde handels- en marketingpraktijken en een monitoringkader wordt opgenomen. Dit met als doel de voedingsindustrie en retailsector te stimuleren tot introductie van gezonde en duurzame producten.

Gezondheidsclaims

De Farm to Fork strategie bevat voorgestelde veranderingen voor etikettering van levensmiddelen. Zo wil de Europese Commissie het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op levensmiddelen die veel vet, suikers en zout bevatten verbieden door middel van voedingsprofielen. De Commissie wil daarnaast verplichte, geharmoniseerde front-of-pack vermelding van de voedingswaarde. De Europese Commissie komt eind 2022 met een wetsvoorstel voor deze front-of-pack etikettering.

Houdbaarheidsdatum

De Europese Commissie bekijkt de mogelijkheden van eventuele vrijwillige groene claims en een eventueel raamwerk voor duurzame etikettering. Daarnaast gaat de Europese Commissie naar de datumaanduidingen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ kijken om voedselverspilling te verminderen. Ook hiervoor komt de Europese Commissie eind 2022 met een wetsvoorstel.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaat Inge Stoelhorst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verder in op de Farm to Fork strategie. Zij zal toelichten hoe het ministerie van VWS tegen deze strategie aankijkt. Inge Stoelhorst gaat tijdens de Food Law Update in op de acties van de Farm to Fork strategie en zet deze af tegen de Nederlandse ambities in het kader van het Nationaal Preventie akkoord.

Tijdens een Q&A vertelt Inge Stoelhorst over de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid. Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Tijdens de sessie kunnen ook vragen gesteld worden aan het ministerie.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Beeld: NVWA

Na 'seks-honing' treedt NVWA ook op tegen 'seks-kruidenpreparaten'

De NVWA waarschuwt consumenten voor kruidenpreparaten met het verboden ingrediënt tongkat ali. Dit ingrediënt is mogelijk kankerverwekkend. Het ingrediënt zit veelal verwerkt in kruidenpreparaten voor een beter seksleven. De NVWA draagt verkopers op te stoppen met de verkoop en deelde boetes uit.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie  

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie

Frietproducent Lamb Weston verpakt haar aardappelproducten voortaan in een alternatieve verpakking gemaakt van gebruikte frituurolie. De verpakking is bedoeld voor de Europese retail en zorgt volgens de producent voor 30% minder CO2-uitstoot dan de oude verpakking.  

Safe met Roos: CSRD-wetgeving doorbraak of administratieve last?

Safe met Roos: CSRD-wetgeving doorbraak of administratieve last?

Wordt de voedingsindustrie echt duurzamer als er straks een wettelijke rapportageplicht is voor duurzaamheid? De CSRD-wetgeving verplicht bedrijven te rapporteren en geeft een richtlijn hoe te rapporteren. Vanaf 2025 geldt dit voor grote bedrijven, daarna wordt de CSRD uitgerold naar het MKB. Gaat dit de grote verandering brengen die de overheden hopen, of is het een administratieve oplossing voor een cultuurverandering?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.