Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

De Europese Commissie heeft de Farm to Fork strategie gepubliceerd waarin doelstellingen staan voor een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem. Zo moet in 2030 een kwart van de landbouwgrond in de Europese Unie biologisch zijn en moet de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw gehalveerd worden. Inge Stoelhorst van het VWS vertelt meer over de Farm to Fork strategie in een Q&A tijdens de Food Law Update op 18 juni.

De Farm to Fork strategie bevat doelstellingen met betrekking tot het Europese voedselsysteem die moeten bijdragen aan een klimaatneutraal Europa in 2050, meldt Eurowet. Met betrekking tot de voedingsindustrie zijn verschillende doelstellingen geformuleerd:

  • verkleining van de ecologische- en klimaatvoetafdruk
  • verbetering van de veerkracht
  • waarborgen van voedselzekerheid gezien de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit
  • leiden van een wereldwijde overgang naar duurzaamheid van boer tot bord
  • het aanboren van nieuwe kansen

Wetgeving en duurzaamheid

De Europese Commissie is van plan de naleving van bestaande wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetgeving in te voeren om de Farm to Fork-doelen te bereiken. Hierbij gaat vooral om wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, bestrijdingsmiddelen en de bescherming van het milieu. Daarnaast komt de Europese Commissie in 2023 met een wetsvoorstel dat als kader dient voor een duurzaam voedselsysteem.

Duurzaamheidsstandaarden zullen uiteindelijk de norm worden voor alle in de EU op de markt te brengen voedingsmiddelen. De Europese Commissie ontwikkelt daarnaast een EU-gedragscode waarin verantwoorde handels- en marketingpraktijken en een monitoringkader wordt opgenomen. Dit met als doel de voedingsindustrie en retailsector te stimuleren tot introductie van gezonde en duurzame producten.

Gezondheidsclaims

De Farm to Fork strategie bevat voorgestelde veranderingen voor etikettering van levensmiddelen. Zo wil de Europese Commissie het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op levensmiddelen die veel vet, suikers en zout bevatten verbieden door middel van voedingsprofielen. De Commissie wil daarnaast verplichte, geharmoniseerde front-of-pack vermelding van de voedingswaarde. De Europese Commissie komt eind 2022 met een wetsvoorstel voor deze front-of-pack etikettering.

Houdbaarheidsdatum

De Europese Commissie bekijkt de mogelijkheden van eventuele vrijwillige groene claims en een eventueel raamwerk voor duurzame etikettering. Daarnaast gaat de Europese Commissie naar de datumaanduidingen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ kijken om voedselverspilling te verminderen. Ook hiervoor komt de Europese Commissie eind 2022 met een wetsvoorstel.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaat Inge Stoelhorst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verder in op de Farm to Fork strategie. Zij zal toelichten hoe het ministerie van VWS tegen deze strategie aankijkt. Inge Stoelhorst gaat tijdens de Food Law Update in op de acties van de Farm to Fork strategie en zet deze af tegen de Nederlandse ambities in het kader van het Nationaal Preventie akkoord.

Tijdens een Q&A vertelt Inge Stoelhorst over de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid. Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Tijdens de sessie kunnen ook vragen gesteld worden aan het ministerie.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Duurzame productie

Deze vier Belgische foodbedrijven zijn gekroond tot 'Factory of the...

Tijdens de elfde editie van awardceremonie 'Factory of the Future' selecteerde de jury 11 bedrijven voor de titel waarvan 4 voedingsbedrijven. De titel is bestemd voor de meest toekomstbestendige Belgische fabrieken.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Foto: shutterstock
Duurzaamheidsclaims

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.