Gesponsord

Uw product: langer houdbaar of minder conserveermiddelen?

Uw product: langer houdbaar of minder conserveermiddelen?

KENNISPARTNER - Wanneer u de productie van uw nieuw ontwikkelde gekoelde kant-en-klaar-product start, kunt u zich vasthouden aan bekende conserveermiddelen. Tegelijkertijd zou u graag zien dat uw product langer houdbaar is. U wilt immers een smakelijk en gezond product en voedselverspilling voorkomen.

Zekerheid vanaf de productontwikkelingsfase

Sommige klanten schakelen Eurofins in als het product klaar is. Zij hebben al een gewenste houdbaarheidsdatum vastgesteld. Alleen de laatste toetsing volgens Informatieblad 85 moet nog plaatsvinden.

En het komt weleens voor dat uit de modelberekening en challengetest blijkt dat de gewenste THT niet haalbaar is. Het product voldoet niet aan de wettelijke eisen. De producent is dan terug bij af en moet terug naar de ontwikkelingsfase en opnieuw smaaktesten en modelberekeningen en een challengetest laten uitvoeren.

Zonde, want een challengetest is een kostbaar onderzoek. Tijd en geld gaan verloren. Door tijdig advies in te schakelen vanaf de productontwikkelingsfase, bent u er tussendoor zeker van dat uw uitgangspunten kloppen met de werkelijkheid. Al tijdens de productontwikkeling kan er getoetst worden of een additief of natuurlijk conserveermiddel werkt. En dat scheelt tijd en geld.

Aan de slag met een driestappenplan

Wanneer u een langere houdbaarheid voor uw product wil of minder conserveermiddelen wil gebruiken, kunt u de volgende drie stappen volgen.

  1. Advies inwinnen over de receptuuropbouw en de werking van additieven en natuurlijke conserveermiddelen testen tijdens de productontwikkeling
  2. Berekenen en toetsen van de gewenste houdbaarheid aan de hand van voorspellende wiskundige modellen
  3. De houdbaarheid onderbouwen volgens de wetgeving, met een check: de challengetest

Stap 1. Advies over de receptuuropbouw en testen op de werking van additieven en natuurlijke conserveermiddelen tijdens de productontwikkeling

Receptuuradvies gericht op houdbaarheid

De hoogst haalbare houdbaarheidstermijn bereikt u met conserveermiddelen of met organische zuren. De conserverende zuren en de zouten van de zuren verlagen de pH/aw-waarde van uw product, waardoor bacteriegroei minder kans krijgt. Maar welk conserveermiddel past bij uw wensen en bij uw product? Daar denkt Eurofins graag in mee. Of het nu gaat om de klassieke zuren, zoals sorbinezuur en benzoëzuur, of om de meer moderne conserveringsmethodes.

Organische zuren zoals citroenzuur, azijnzuur en melkzuur zijn bijvoorbeeld ook heel effectief en geschikt voor toepassing in een gestandaardiseerd productieproces. De experts van Eurofins kunnen u ook adviseren over het voorkomen van afwijkingen in de productie, zoals contaminanten die er niet in thuishoren, verkleuring of verschrompeling.

(Tussentijdse) analyse van conserveermiddelen

Tijdens de ontwikkeling van uw product wilt u weten wat werkt en wat niet. Wat doet het conserveermiddel of het organische zuur voor uw product? Remt het inderdaad de groei van Listeria monocytogenes? En uiteraard wilt u de juiste waarden exact op uw etiket vermelden. Het analyseren van organische zuren is uitermate complex en de analysemethode verschilt per laboratorium.

In Heerenveen is de analyse-methode gebaseerd op HPLC en heeft Eurofins de laagste kwantificering en detectielimieten (LOQs/LODs). Met deze analyse kan het bedrijf de dertien organische zuren van elkaar scheiden, waardoor de concentratiebepaling een heel nauwkeurig resultaat geeft.

Stap 2. Berekenen en toetsen van de gewenste houdbaarheid aan de hand van voorspellende wiskundige modellen

Met behulp van gevalideerde wiskundige modellen, voorspelt Eurofins dagelijks de groeipotentie van Listeria monocytogenes of andere relevante pathogenen in diverse vlees- en visproducten. Zo kan ook voorspeld worden of uw product met een nieuwe receptuur inderdaad een langere houdbaarheidstermijn heeft. Dit is een van de verplichte studies die staan beschreven in Infoblad 85. Aan de hand van diezelfde modellen, kan ook ondersteuning worden verleend bij het verlengen van de ongekoelde presentatie van kant-en-klare voedingsmiddelen op buffetten. Dat voorkomt heel veel derving, met behoud van de voedselveiligheid.  Vooraf worden de specifieke risico’s voor een product bepaald, het beoogd gebruik, het proces en de verpakking.

Stap 3. De houdbaarheid onderbouwen volgens de wetgeving, met een check: de challengetest

Na de productontwikkeling en de voorspelling van de groeipotentie van Listeria monocytogenes of andere relevante pathogenen, start de onderbouwing van de voedselveiligheid conform Infoblad 85. Een challengetest is dan vaak onmisbaar. Tijdens een challengetest wordt onderzocht hoe het daadwerkelijk is gesteld met de uitgroei van Listeria monocytogenes of andere pathogenen in het product gedurende de gehele houdbaarheidstermijn.

Nazorg

Is het na deze drie stappen klaar? Nee zeker niet. Voor u als producent is het belangrijk om de voedselveiligheid continu te verifiëren met monitoring op grondstoffen en eindproducten. Kortom: kritische parameters analyseren om zo de kwaliteit te blijven borgen. Daarnaast probeert u nieuwe producten vaak in een bestaande categorie van de microbiologische risicobeoordeling te plaatsen, uit kostenoverwegingen.

Het ‘worst-case’-product uit een categorie is immers al getest en ook representatief voor alle andere producten in dezelfde categorie. Maar voor elk nieuw product beveelt Eurofins aan de eerste twee stappen uit de beslisboom van Infoblad 85 opnieuw te doorlopen. U onderbouwt daarmee dat het nieuwe product niet ineens de ‘worst-case’ is in die categorie. Dat maakt voldoen aan Infoblad 85 en de risicobeoordeling een continu proces, dat monitoring vraagt van de kwaliteitsafdeling.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins Food, Feed, Water Benelux, kennispartner van VMT

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

PEF-behandelde sappen. Door het gebruik van Pulsed Electric Field (PEF) blijven de natuurlijke kleur, smaak en voedingsstoffen van de sappen beter behouden, terwijl de houdbaarheid wordt verlengd.Voor abonnees
Voor abonnees
tht

Voor abonnees Wordt het PEF, HPP of oldschool pasteurisatie: de juiste keuze voor...

Pulsed Electric Field (PEF) is een conserveringstechniek die steeds vaker wordt ingezet. Maar hoe verhoudt PEF zich tot High Pressure Processing (HPP) en traditionele pasteurisatie? Dit artikel geeft inzicht in de werking, toepassingen en strategische afwegingen van PEF voor sappenproducenten. Maar ook zuivel en plantaardige zuivelalternatieven komen aan bod.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

productontwikkeling

Productinnovaties februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.