Supermarkten hebben geen trek in insecteneiwitten

Supermarkten hebben geen trek in insecteneiwitten

Hebben producten met insecteneiwitten toekomst? Supermarktketens als Jumbo, Albert Heijn en Plus zien dat er nog niet veel vraag naar dergelijke producten is onder klanten.

Een grote groep bezoekers van de Horecava in de Amsterdamse Rai verdringt zich om stand van de Krekerij waar een kok krekelburgers en krekelballetjes bakt. Iedereen wil ze proeven. De Krekerij maakt producten op basis van krekels en sprinkhanen voor restaurants en cateraars.

Krekerij

Krekelballen van de Krekerij.

Zo’n beetje ieder landelijk medium heeft al bericht over de producten van de Krekerij. De overweldigende aandacht zorgt er niet voor dat iedere Nederlander massaal aan de insecten gaat. Daarvoor moeten  ze eerst een vast plekje in de supermarktschappen veroveren. Dat is nog niet gelukt.

Albert Heijn

Niet dat supermarkten producten op basis van insecteneiwit helemaal geen kans geven. In een beperkt aantal winkels verkocht ’s lands grootste supermarktketen Albert Heijn vijf producten met insecten van het merk Goodlife. Het ging om een pot met buffalowormen, ontbijtgranen met buffalowormenmeel, instant ontbijtpap met buffalowormenmeel en twee verschillende repen met buffalowormenmeel.

Bux-burger, een burger op basis van insecteneiwitten
Een burger met insecteneiwitten

Maar sinds november 2019 verkoopt Albert Heijn geen insectenproducten meer, laat een woordvoerder weten. “We merkten echter dat de vraag naar deze producten bij ons laag was. Daarom zijn de producten uit ons assortiment verdwenen.”

Jumbo

Jumbo begon ruim vijf jaar geleden vol goede moed met de verkoop van eetbare insecten in burgers, schnitzels en nuggets.  “Deze voedzame insecten werden verwerkt in deze producten om de stap voor de consument wat kleiner te maken om insecten te eten”, reageert een woordvoerder van Jumbo.

De insectenproducten bleven een jaar in het schap. Direct na de introductie reageerden klanten enthousiast: ze wilden deze producten allemaal proberen. Maar na enige tijd liep de vraag terug en besloot Jumbo ze uit het assortiment te halen.

In 2018 volgde een herkansing voor voedingsmiddelen met daarin insecten verwerkt. Jumbo voegde vijf producten toe: drie insecten in een potje en twee repen met daarin insecten verwerkt. Daarvan zijn in 2020 alleen de Goodlife Buffalo Wormen nog over.

De zegsman : “De stap voor de consument om insecten te eten werd dus wel meerdere keren verkleind, maar we hebben geleerd dat klanten nog niet klaar zijn om de stap te nemen naar het eten van insecten. Klanten vinden het eng om insecten te eten en dat heeft ook te maken met hoe het eruit ziet.”  

Plus

Supermarktketen Plus bekend om zijn duurzaamheid signaleert hetzelfde: consumenten zijn nog niet klaar voor insectenproducten.  “Dat is de reden waarom we ze niet opgenomen hebben in het schap. Uiteraard houden we de ontwikkelingen  in de gaten en spelen hier tijdig op in.”


De Krekerij op het Food Future Event 

Op het Food Future Event op 7 april in het NBC in Nieuwegein veel aandacht voor alternatieve eiwitten. De Krekerij is één van de sprekers op het evenement. Bekijk het programma en schrijf u in. 

Producten met insecteneiwitten zijn nog niet erg gewild. Consumenten zijn hier nog niet klaar voor.
Op het Food Future Event op 7 april veel aandacht voor insecteneiwitten. 


Tot voor kort was er één Plusondernemer, Peter de Jong uit Rotterdam, die insectenproducten in zijn assortiment had.  Helaas ging de leverancier failliet. “De producten met insecteneiwit liepen wel, ze werden verkocht. We sluiten daarom in de toekomst niet uit dat we insectenproducten weer opnemen in ons assortiment.”

Vleesvervangers

Ook Jumbo sluit dat niet uit. Het concern ziet nog steeds de potentie van het verwerken van insecten in producten. Immers, vleesvervangers braken ook niet gelijk door en die verkopen tegenwoordig goed. In 2019 steeg de verkoop hiervan met 20% vergeleken met een jaar eerder. Het vleesvervangersassortiment telt nu zo’n 157 producten.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

De eerste 20 afspraken in het kader van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) staan online. Deze gaan over zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.