Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt per direct blauwe bessen van het huismerk uit de schappen. Het diepvriesproduct is mogelijk besmet met hepatitis A.

Het gaat om AH Zakje met blauwe bessen 1 kg (diepvries). Klanten worden "dringend" verzocht het product met houdbaarheidsdatum 14 april 2026 en data daarvoor niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Zij krijgen dan het aankoopbedrag terug. Wat de oorzaak is van mogelijke besmetting van de blauwe bessen met hepatitis A, is nog niet bekend.

Klachten

Mensen die de bessen toch al hebben gegeten en daardoor gezondheidsklachten krijgen, kunnen het beste de huisarts raadplegen, aldus Albert Heijn. De supermarktketen biedt haar verontschuldigingen aan voor het ongemak.

Hepatitis A en diepvriesfruit

Diepvriesfruit is vaker betrokken bij hepatitis A-virusuitbraken, zo schreef VMT al eerder. Er is een recente melding in Europa uit 2023 dat in Duitsland mensen zijn getroffen door een hepatitis A-uitbraak door diepvriesaardbeien.

Besmetting met het virus kan plaatsvinden op het bedrijf van de teler van het fruit, door gebruik van besmet water of door geïnfecteerde arbeiders. Kruisbesmetting kan vervolgens gedurende het gehele verwerkingsproces van het fruit plaatsvinden.

Door de lange houdbaarheid en grote stabiliteit van het virus, kunnen diepgevroren producten maanden na aankoop door de consument nog steeds leiden tot ziektegevallen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg
  2. Voor abonneesProveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in Nederland gezonder dan in andere landen
  3. Voor abonneesLeidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?
  4. Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn
  5. Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  6. Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen ontbreken nog'
  7. QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'
  8. Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel meer met data en AI'
  9. Voor abonneesOverzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische grondstoffen
  10. AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees
  1. Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We willen de Tony's Chocolonely van snoep worden'
  2. Voor abonneesOverzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij
  3. Voor abonneesGluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?
  4. Best bekeken VMT-video's in 2024: van CSRD tot minerale oliën en claims
  5. Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid
  6. Voor abonneesNieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron
  7. Voor abonneesKosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip
  8. Voor abonneesEscherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel
  9. Voor abonneesHet oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd
  10. Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde keuzes pushen