Duitsland getroffen door een hepatitis A-uitbraak door diepvriesaardbeien

Duitsland getroffen door een hepatitis A-uitbraak door...

In Duitsland hebben bijna zestig mensen hepatitis A gekregen, vermoedelijk na consumptie van diepvriesaardbeien. Deze uitbraak begon in 2021 en het tot nu toe laatste ziektegeval werd bevestigd in juli 2023. De meest mensen werden in 2023 ziek.

Biologische aardbeien kunnen besmet zijn

Biologische aardbeien kunnen besmet zijn

Een hepatitis A-uitbraak die mogelijk veroorzaakt werd door met hepatitis A-virus besmette biologische diepvriesaardbeien, leidde in maart 2023 in de Verenigde Staten tot een stortvloed van recalls tot in mei.

Vergissing zorgt ervoor dat besmet fruit opnieuw is verkocht

Vergissing zorgt ervoor dat besmet fruit opnieuw is verkocht

Wegens een uitbraak in juni 2022 werden besmette zakken diepvriesfruit in Nieuw-Zeeland in oktober 2022 uit de verkoop gehaald. De uitbraak zorgde ervoor dat minstens 35 mensen geïnfecteerd werden met hepatitis A.

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Recalls België 2022 in beeld: ruim 400 meldingen in een jaar

In 2022 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 416 recalls en veiligheidswaarschuwingen. Voor welke voedingsmiddelen werd een recall of waarschuwing afgegeven en waarom? VMT zet de recalls en waarschuwingen uit 2022 in België overzichtelijk op een rij.

Wereldhandel zorgt voor grenzeloze uitbraken

Wereldhandel zorgt voor grenzeloze uitbraken

In Australië werden in 2021 zes mensen ziek door met hepatitis A besmette dadels. Deze dadels waren geïmporteerd uit Jordanië. Over deze uitbraak en het volgende onderzoek publiceerden onderzoekers in het tijdschrift Communicable Diseases Intelligence.

6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een rij: waarschijnlijk meer pathogenen, parasieten en mycotoxinen

6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een...

Het Zweedse Departement van Voeding (Livsmedelsverket) heeft eerder dit jaar een rapport opgesteld over de impact van klimaatverandering op voedselveiligheid. Hierbij is vooral gekeken naar het effect van meer regen, meer droogteperiodes en hogere gemiddelde temperaturen.