Gesponsord

Gratis whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen'

Gratis whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen'

Levensmiddelenproducenten die op zoek zijn naar duurzamere verpakkingsmethoden hebben vaak eerst een hele puzzel te leggen. Wanneer is een verpakking écht duurzaam en hoe zorg je dat de kritische consument je duurzamere product koopt? Grietje Van Weert, Manager Kenniscentrum bij Normec Foodcare, ziet een toename in het aantal vragen over duurzaam verpakken.

Om te kunnen zeggen of een verpakking duurzaam is, moet niet alleen gekeken worden naar de milieu-impact. Van Weert legt dit uit: “Natuurlijk is de eerste intentie om alternatieven te zoeken die beter zijn voor het milieu. Maar als een duurzamere verpakking bijvoorbeeld leidt tot slechtere product verkoop of verminderde voedselveiligheid, dan sla je de plank mis. Voor een duurzame verpakking moet je dus rekening houden met alle verpakkingseigenschappen, zoals de mate van bescherming, informatie, distributie en promotie.”

In het kort betekent een duurzame verpakking volgens Van Weert: het past goed bij het product en beschermt het. Het minimaliseert ook de schadelijke effecten op het milieu en het klimaat en gebruikt niet meer grondstoffen dan nodig is (put geen natuurlijke bronnen uit). Bovendien draagt de verpakking bij aan milieuvriendelijkheid en klimaatvriendelijkheid door zaken zoals het controleren van portiegroottes, recyclinggedrag te bevorderen en hergebruik te stimuleren.

Whitepaper Verpakkingen

Om de belangrijke stappen voor het ontwikkelen van duurzamere verpakkingen in kaart te brengen, ontwikkelde Van Weert samen met het Kenniscentrum van Normec Foodcare de whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen'. Deze is via deze link te downloaden.

“We weten voor welke vraagstukken producenten komen te staan en vinden het belangrijk om deze kennis te delen met bedrijven in de levensmiddelensector. Zo werken we samen aan een duurzamere leefomgeving”, aldus Van Weert.

Kwaliteit van verpakte voedingsmiddelen

Een nieuwe verpakking heeft invloed op de kwaliteit, het uiterlijk, de houdbaarheid en soms ook de smaak van het product. Daarom moet met al deze factoren rekening gehouden worden bij het ontwerpen. Van Weert legt dit uit aan de hand van een voorbeeld: “Een duurzamere verpakking kan in het geval van groente of fruit grote gevolgen hebben voor de houdbaarheid. Zo is de vochthuishouding van het product in een verpakking met seal heel anders dan in een papieren verpakking. Veel vocht betekent een betere voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Te weinig vocht leidt tot uitdroging. Het beste test je dus vooraf zorgvuldig de invloed van de nieuwe verpakking op het product. Niet alleen microbiologisch, maar ook sensorisch.”

Het belang van consumentenonderzoek

Van Weert benadrukt dat de totale consumentenbeleving zeker niet vergeten mag worden in het ontwikkeltraject. “Als je veel tijd en geld steekt in een duurzamer alternatief dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat het product ook gekocht wordt in de supermarkt. De verpakking is het eerste dat de consument ziet en is daarmee één van de belangrijkste factoren die een eerste aankoop bepalen. Met gedegen consumentenonderzoek test je of het product goed ontvangen wordt als het gaat om uiterlijk, gebruiksgemak en gebruik van claims.”

Recycle, reduce, reuse

‘Recycle, Reduce, Reuse’ staat voor drie belangrijke principes die kunnen helpen bij het verminderen van afval, behoud van natuurlijke hulpbronnen en verminderen van de milieu-impact. Samen vormen deze drie principes een krachtige strategie om milieubewustzijn te bevorderen en de impact van menselijke activiteiten op het milieu te verminderen. “Als je kiest voor een duurzamere verpakking dan is juiste communicatie naar de consument essentieel om de impact op het milieu ook echt te verlagen. In sommige landen zijn hiervoor verplichtingen vastgelegd, zoals het Triman-logo in Frankrijk en verplichte recyclinginformatie in Italië. In een aantal andere landen betreft het momenteel nog vrijwillige informatie.”

Een duurzame verpakking ontwikkelen

Voor een succesvolle marktintroductie van een duurzamere verpakking is dus een gedegen plan nodig. Van Weert adviseert om eerst het volledige verpakkingsconcept in kaart te brengen. “Leg het doel van het project en de context vooraf vast. En bepaal wie de doelgroep is voor het nieuwe concept. Selecteer duurzame grondstoffen en houd hierbij direct rekening met de eigenschappen van de materialen en de effecten op het te verpakken product. Vergeet ook niet dat het volledige proces van verwerking, verpakking en distributie gevalideerd moet worden. Zo voorkom je dat wijzigingen juist leiden tot een negatieve impact op het milieu en hogere kosten.”

Dit artikel is gesponsord door Normec Foodcare.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.