Gesponsord

Gratis whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen'

Gratis whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen'

Levensmiddelenproducenten die op zoek zijn naar duurzamere verpakkingsmethoden hebben vaak eerst een hele puzzel te leggen. Wanneer is een verpakking écht duurzaam en hoe zorg je dat de kritische consument je duurzamere product koopt? Grietje Van Weert, Manager Kenniscentrum bij Normec Foodcare, ziet een toename in het aantal vragen over duurzaam verpakken.

Om te kunnen zeggen of een verpakking duurzaam is, moet niet alleen gekeken worden naar de milieu-impact. Van Weert legt dit uit: “Natuurlijk is de eerste intentie om alternatieven te zoeken die beter zijn voor het milieu. Maar als een duurzamere verpakking bijvoorbeeld leidt tot slechtere product verkoop of verminderde voedselveiligheid, dan sla je de plank mis. Voor een duurzame verpakking moet je dus rekening houden met alle verpakkingseigenschappen, zoals de mate van bescherming, informatie, distributie en promotie.”

In het kort betekent een duurzame verpakking volgens Van Weert: het past goed bij het product en beschermt het. Het minimaliseert ook de schadelijke effecten op het milieu en het klimaat en gebruikt niet meer grondstoffen dan nodig is (put geen natuurlijke bronnen uit). Bovendien draagt de verpakking bij aan milieuvriendelijkheid en klimaatvriendelijkheid door zaken zoals het controleren van portiegroottes, recyclinggedrag te bevorderen en hergebruik te stimuleren.

Whitepaper Verpakkingen

Om de belangrijke stappen voor het ontwikkelen van duurzamere verpakkingen in kaart te brengen, ontwikkelde Van Weert samen met het Kenniscentrum van Normec Foodcare de whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen'. Deze is via deze link te downloaden.

“We weten voor welke vraagstukken producenten komen te staan en vinden het belangrijk om deze kennis te delen met bedrijven in de levensmiddelensector. Zo werken we samen aan een duurzamere leefomgeving”, aldus Van Weert.

Kwaliteit van verpakte voedingsmiddelen

Een nieuwe verpakking heeft invloed op de kwaliteit, het uiterlijk, de houdbaarheid en soms ook de smaak van het product. Daarom moet met al deze factoren rekening gehouden worden bij het ontwerpen. Van Weert legt dit uit aan de hand van een voorbeeld: “Een duurzamere verpakking kan in het geval van groente of fruit grote gevolgen hebben voor de houdbaarheid. Zo is de vochthuishouding van het product in een verpakking met seal heel anders dan in een papieren verpakking. Veel vocht betekent een betere voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Te weinig vocht leidt tot uitdroging. Het beste test je dus vooraf zorgvuldig de invloed van de nieuwe verpakking op het product. Niet alleen microbiologisch, maar ook sensorisch.”

Het belang van consumentenonderzoek

Van Weert benadrukt dat de totale consumentenbeleving zeker niet vergeten mag worden in het ontwikkeltraject. “Als je veel tijd en geld steekt in een duurzamer alternatief dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat het product ook gekocht wordt in de supermarkt. De verpakking is het eerste dat de consument ziet en is daarmee één van de belangrijkste factoren die een eerste aankoop bepalen. Met gedegen consumentenonderzoek test je of het product goed ontvangen wordt als het gaat om uiterlijk, gebruiksgemak en gebruik van claims.”

Recycle, reduce, reuse

‘Recycle, Reduce, Reuse’ staat voor drie belangrijke principes die kunnen helpen bij het verminderen van afval, behoud van natuurlijke hulpbronnen en verminderen van de milieu-impact. Samen vormen deze drie principes een krachtige strategie om milieubewustzijn te bevorderen en de impact van menselijke activiteiten op het milieu te verminderen. “Als je kiest voor een duurzamere verpakking dan is juiste communicatie naar de consument essentieel om de impact op het milieu ook echt te verlagen. In sommige landen zijn hiervoor verplichtingen vastgelegd, zoals het Triman-logo in Frankrijk en verplichte recyclinginformatie in Italië. In een aantal andere landen betreft het momenteel nog vrijwillige informatie.”

Een duurzame verpakking ontwikkelen

Voor een succesvolle marktintroductie van een duurzamere verpakking is dus een gedegen plan nodig. Van Weert adviseert om eerst het volledige verpakkingsconcept in kaart te brengen. “Leg het doel van het project en de context vooraf vast. En bepaal wie de doelgroep is voor het nieuwe concept. Selecteer duurzame grondstoffen en houd hierbij direct rekening met de eigenschappen van de materialen en de effecten op het te verpakken product. Vergeet ook niet dat het volledige proces van verwerking, verpakking en distributie gevalideerd moet worden. Zo voorkom je dat wijzigingen juist leiden tot een negatieve impact op het milieu en hogere kosten.”

Dit artikel is gesponsord door Normec Foodcare.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Foto: shutterstock
Duurzaamheidsclaims

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. NVWA-IOD houdt nieuwe verdachten aan voor illegale afslankpillen
  2. Safe met Roos: Valideren een lust of last?
  3. Voor abonneesVMT 1 (2024): Fermentatie
  4. EU verbiedt hete tortillachip: product bevat te veel capsaïcinoïden
  5. Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen
  6. Vivera switcht van plastic bakje naar zakje voor plantaardig gehakt
  7. Directeur NVB: 'Brood speelt belangrijke rol in eiwittransitie'
  8. Voor abonneesToxicoloog over Amerikaanse appelmoes: 'Zulke hoge loodconcentraties zijn écht niet normaal'
  9. 'Kwaliteitspremie en de chocoladebonus zijn tot 5 maanden extra inkomen voor de cacaoboer'
  10. Voor abonneesNVWA: Dit mag je (niet) zeggen over eiwitten in je product
  1. Afvalfonds Verpakkingen wil minister van Circulaire Economie in Nederland
  2. Salmonella-uitbraak door vleeswaren: zieken in 22 staten in de Verenigde Staten
  3. Tip van jouw advocaat: een hele tray is niet okay en meer regels over alcoholreclame
  4. Hoe duurzaam is een vegetarische quiche? PS in Foodservice berekent milieu-impact met hulp van een algoritme
  5. Lekker smakende vleesvervangers ontwikkelen? Consortium zoekt uit hoe fermentatie en AI dit proces kunnen versnellen
  6. Zo haalde Albert Heijn de reductiedoelen voor verpakkingen eerder dan gepland
  7. Exportban Belgisch varkensvlees naar China na 6 jaar opgeheven: eerste container vertrokken
  8. Voor abonneesNieuw Nederlands allergenenbeleid: dit verandert er
  9. Listeria-uitbraak in kaas uit 2014 resulteert nog steeds in nieuwe patiënten
  10. Consumentenbond: 'Veel plantaardige visvervangers bevatten weinig visvetzuren'