FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Het goed uitvoeren van audits vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de kwaliteitsmanager. Maar hoe pak je zo'n audit nu aan? Welke tips hebben QA'ers? Hoe kijken (ex)auditoren hiernaar en welke tips hebben zij? En hoe ga je om met de werkdruk door het toenemende aantal audits? Na het lezen van deze 14 artikelen ben je heel wat tips & tricks rijker.
Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.
Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit incidenten en doen producenten het grotendeels correct. Dit vertellen auditors Ans van Bergen en Mark de Langen in een podcast met VMT. De auditors vertellen meer over hoe zij audits ervaren, wat zij zoal tegenkomen en wat zij voor tips hebben voor producenten.
De industrie kijkt op verschillende manieren naar auditoren. Waar sommige met open armen ontvangen worden, zijn andere minder welkom. Maar hoe ervaren auditoren dit zelf? Waar letten zij op en welke ontwikkelingen zien zij in de industrie? VMT sprak met Jan Weide en Sjoerd Hoornweg, auditoren bij SGS. "Wij zoeken altijd naar conformiteiten."
Voor de een is het een routineklus, voor de ander betekent het stress. Elke kwaliteitsmanager pakt een audit anders aan. In dit artikel 5 tips van ex-auditoren Simone Nelissen en Renze Holwerda om goed voorbereid de audit in te gaan.
Nadat een verwoestende brand de bakkerij in Londerzeel 2015 in as legde, besloot Lantmännen Unibake al snel tot de wederopbouw van een bakkerij met een grotere capaciteit. De greenfield gaf gelijk een kickstart aan duurzame productie. Op vijf jaar tijd werd de CO2-uitstoot gehalveerd. Behalve technologie, speelden en spelen ook de medewerkers een belangrijke rol.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.
Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.
Het uitpluizen van regeltjes door een regulatory affairs specialist vraagt om specifieke eigenschappen. Het maken van zorgvuldige risico inschattingen over de juiste interpretatie van de regels vraagt vervolgens andere kwaliteiten. In bedrijven wordt regulatory affairs (RA) wel eens gezien als de 'wetgevingspolitie', en toch halen RA'ers elke dag opnieuw energie uit hun vak. In dit artikel 4 belangrijke eigenschappen voor RA'ers.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag 3 april ingestemd met uitstel van de rapportageverplichting voor duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie, Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks en Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad.
Lobbyen, een activiteit waar de meningen in de industrie over verdeeld zijn. Toch speelt het een belangrijke rol bij het tot stand komen van wetgeving. Tijdens het Food Law Event op 10 juni neemt Frans van Dongen (COV) je aan de hand van voorbeelden mee in de wereld van het lobbyen. Hoe werkt het precies? Wie beïnvloedt wie? Kunnen we zonder lobbyen, of is het onmisbaar?