FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Het goed uitvoeren van audits vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de kwaliteitsmanager. Maar hoe pak je zo'n audit nu aan? Welke tips hebben QA'ers? Hoe kijken (ex)auditoren hiernaar en welke tips hebben zij? En hoe ga je om met de werkdruk door het toenemende aantal audits? Na het lezen van deze 14 artikelen ben je heel wat tips & tricks rijker.
Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit incidenten en doen producenten het grotendeels correct. Dit vertellen auditors Ans van Bergen en Mark de Langen in een podcast met VMT. De auditors vertellen meer over hoe zij audits ervaren, wat zij zoal tegenkomen en wat zij voor tips hebben voor producenten.
De industrie kijkt op verschillende manieren naar auditoren. Waar sommige met open armen ontvangen worden, zijn andere minder welkom. Maar hoe ervaren auditoren dit zelf? Waar letten zij op en welke ontwikkelingen zien zij in de industrie? VMT sprak met Jan Weide en Sjoerd Hoornweg, auditoren bij SGS. "Wij zoeken altijd naar conformiteiten."
Voor de een is het een routineklus, voor de ander betekent het stress. Elke kwaliteitsmanager pakt een audit anders aan. In dit artikel 5 tips van ex-auditoren Simone Nelissen en Renze Holwerda om goed voorbereid de audit in te gaan.
Tony's Chocolonely begon als startup, maar inmiddels zijn de repen niet meer uit de schappen weg te denken. Om daar te komen is er veel gebeurd in het bedrijf. Sylvia van Vliet, kwaliteitsmanager bij de producent, vertelt uitgebreid over de stappen die zijn gezet op het gebied van kwaliteit. "Bij de start van het bedrijf waren we volledig afhankelijk van de expertise van onze productiepartners."
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk, Ojah benoemt Eric Schut tot CEO en MycoTechnology benoemt Rob Case tot voorzitter raad van bestuur.
De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.
Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.
Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.
De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.
De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.
Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.
Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'