FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

Voedingsmiddelenproducenten ondervinden door de coronacrisis moeilijkheden met de inkoop van bepaalde ingrediënten. Om die reden versoepelt de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten tijdelijk de etiketteringsregels voor voedingsmiddelen waardoor kleine aanpassingen in recepturen kunnen plaatsvinden zonder aanpassing van het etiket.

De FDA biedt in de Verenigde Staten een versoepeling van de etiketteringsregels voor niet-allergene, kleinere ingrediënten. Dit meldt de FDA in een guidance document. ‘Wij willen, waar mogelijk,  flexibiliteit bieden in de regelgeving. Zo willen wij de impact van de door corona verstoorde supply chains op de beschikbaarheid van ingrediënten zo klein mogelijk houden’, vertelt de FDA in het guidance document.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaan Marieke Lugt en Ellis van Diermen in op de etiketteringsregels in Nederland. Het onlangs gepubliceerde Handboek Etikettering van de NVWA dient als leidraad voor deze sessie. Wat zijn de do’s en dont’s voor etikettering van voedingsmiddelen? Een toelichting op veelvoorkomende discussiepunten met voorbeelden uit de praktijk.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Verzoek om flexibiliteit

‘Voedingsmiddelenproducenten hebben gevraagd om flexibiliteit wanneer zij kleine aanpassingen moeten doen in de receptuur. Zo klein dat het etiket wellicht onjuist is, maar waarbij geen gezondheids- of voedselveiligheidsproblemen optreden en het eindproduct niet significant veranderd’, aldus de FDA.

Kleine receptuur aanpassingen

De FDA geeft in het guidance document aan dat kleine aanpassingen aan de receptuur gedaan mogen worden, zonder dat het etiket daarvoor aangepast moet worden. Daarbij moet de aanpassing van de receptuur aan de volgende eisen voldoen:

  • Voedselveiligheid: het op het etiket vermelde ingrediënt dat vervangen wordt veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Hierbij gaat het om allergenen, gluten, sulfieten of andere voedingsstoffen waar mensen gevoelig voor kunnen zijn.
  • Hoeveelheid: de hoeveelheid van het vervangen of weggelaten ingrediënt is 2% of minder van het totaalgewicht van het eindproduct.
  • Aandeel: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen hoofdingrediënt van het eindproduct.
  • Kenmerkend ingrediënt: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen kenmerkend ingrediënt voor het eindproduct waarbij de aanwezigheid van dit betreffende ingrediënt bijdraagt aan de aankoop van de consument. Zo mogen rozijnen niet weggelaten of vervangen worden in rozijnenbrood.
  • Claims: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op vrijwillig gebruikte claims of gezondheidsclaims op het etiket.
  • Voedingswaarde/functionaliteit: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op de voedingswaarde of functionaliteit van het eindproduct.

Volgorde op etiket

‘Gezien de huidige coronasituatie treden wij niet op wanneer kleine, niet kenmerkende ingrediënten tijdelijk worden weggelaten of aangepast in de receptuur zonder dat dit ook op het etiket wordt aangepast. Anderzijds treden wij ook niet op wanneer producenten een kleinere hoeveelheid van een minder belangrijk ingrediënt gebruiken, mits de volgorde van ingrediënten op het etiket gelijk blijft’, stelt de FDA in de guidance.

Weglaten groentesoort

Zo mag volgens de Amerikaanse voedselautoriteit in een vegetarische quiche met meerdere groenten een groentesoort weggelaten worden of een groentesoort in kleinere hoeveelheden gebruikt worden. Ook is reductie of weglating van smaakstoffen, aroma’s, kleurstoffen of oliën toegestaan. De FDA geeft ook aan dat gebleekte bloem tijdelijk vervangen mag worden door ongebleekte bloem, vanwege het huidige tekort aan bleekmiddelen die gebruikt worden voor het bleken van bloem.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade, mogelijk listeria monocytogenes in broodproducten en gewasbeschermingsmiddelen in gedroogde paddenstoelen.

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld allergeen pinda in kipmaaltijd en mogelijk Listeria monocytogenes in gevogeltebrood.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, plastic in rijstcrisp chocoladetablet en Listeria in geraspte geitenkaas.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd, onvermeld allergeen kruidnoten en bami goreng met kipsaté.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.