FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

Voedingsmiddelenproducenten ondervinden door de coronacrisis moeilijkheden met de inkoop van bepaalde ingrediënten. Om die reden versoepelt de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten tijdelijk de etiketteringsregels voor voedingsmiddelen waardoor kleine aanpassingen in recepturen kunnen plaatsvinden zonder aanpassing van het etiket.

De FDA biedt in de Verenigde Staten een versoepeling van de etiketteringsregels voor niet-allergene, kleinere ingrediënten. Dit meldt de FDA in een guidance document. ‘Wij willen, waar mogelijk,  flexibiliteit bieden in de regelgeving. Zo willen wij de impact van de door corona verstoorde supply chains op de beschikbaarheid van ingrediënten zo klein mogelijk houden’, vertelt de FDA in het guidance document.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaan Marieke Lugt en Ellis van Diermen in op de etiketteringsregels in Nederland. Het onlangs gepubliceerde Handboek Etikettering van de NVWA dient als leidraad voor deze sessie. Wat zijn de do’s en dont’s voor etikettering van voedingsmiddelen? Een toelichting op veelvoorkomende discussiepunten met voorbeelden uit de praktijk.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Verzoek om flexibiliteit

‘Voedingsmiddelenproducenten hebben gevraagd om flexibiliteit wanneer zij kleine aanpassingen moeten doen in de receptuur. Zo klein dat het etiket wellicht onjuist is, maar waarbij geen gezondheids- of voedselveiligheidsproblemen optreden en het eindproduct niet significant veranderd’, aldus de FDA.

Kleine receptuur aanpassingen

De FDA geeft in het guidance document aan dat kleine aanpassingen aan de receptuur gedaan mogen worden, zonder dat het etiket daarvoor aangepast moet worden. Daarbij moet de aanpassing van de receptuur aan de volgende eisen voldoen:

  • Voedselveiligheid: het op het etiket vermelde ingrediënt dat vervangen wordt veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Hierbij gaat het om allergenen, gluten, sulfieten of andere voedingsstoffen waar mensen gevoelig voor kunnen zijn.
  • Hoeveelheid: de hoeveelheid van het vervangen of weggelaten ingrediënt is 2% of minder van het totaalgewicht van het eindproduct.
  • Aandeel: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen hoofdingrediënt van het eindproduct.
  • Kenmerkend ingrediënt: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen kenmerkend ingrediënt voor het eindproduct waarbij de aanwezigheid van dit betreffende ingrediënt bijdraagt aan de aankoop van de consument. Zo mogen rozijnen niet weggelaten of vervangen worden in rozijnenbrood.
  • Claims: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op vrijwillig gebruikte claims of gezondheidsclaims op het etiket.
  • Voedingswaarde/functionaliteit: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op de voedingswaarde of functionaliteit van het eindproduct.

Volgorde op etiket

‘Gezien de huidige coronasituatie treden wij niet op wanneer kleine, niet kenmerkende ingrediënten tijdelijk worden weggelaten of aangepast in de receptuur zonder dat dit ook op het etiket wordt aangepast. Anderzijds treden wij ook niet op wanneer producenten een kleinere hoeveelheid van een minder belangrijk ingrediënt gebruiken, mits de volgorde van ingrediënten op het etiket gelijk blijft’, stelt de FDA in de guidance.

Weglaten groentesoort

Zo mag volgens de Amerikaanse voedselautoriteit in een vegetarische quiche met meerdere groenten een groentesoort weggelaten worden of een groentesoort in kleinere hoeveelheden gebruikt worden. Ook is reductie of weglating van smaakstoffen, aroma’s, kleurstoffen of oliën toegestaan. De FDA geeft ook aan dat gebleekte bloem tijdelijk vervangen mag worden door ongebleekte bloem, vanwege het huidige tekort aan bleekmiddelen die gebruikt worden voor het bleken van bloem.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon, onvermelde allergenen honing-mosterd dressing en dubbel etiket op verpakking gekarameliseerde heilbot.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.