FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

Voedingsmiddelenproducenten ondervinden door de coronacrisis moeilijkheden met de inkoop van bepaalde ingrediënten. Om die reden versoepelt de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten tijdelijk de etiketteringsregels voor voedingsmiddelen waardoor kleine aanpassingen in recepturen kunnen plaatsvinden zonder aanpassing van het etiket.

De FDA biedt in de Verenigde Staten een versoepeling van de etiketteringsregels voor niet-allergene, kleinere ingrediënten. Dit meldt de FDA in een guidance document. ‘Wij willen, waar mogelijk,  flexibiliteit bieden in de regelgeving. Zo willen wij de impact van de door corona verstoorde supply chains op de beschikbaarheid van ingrediënten zo klein mogelijk houden’, vertelt de FDA in het guidance document.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaan Marieke Lugt en Ellis van Diermen in op de etiketteringsregels in Nederland. Het onlangs gepubliceerde Handboek Etikettering van de NVWA dient als leidraad voor deze sessie. Wat zijn de do’s en dont’s voor etikettering van voedingsmiddelen? Een toelichting op veelvoorkomende discussiepunten met voorbeelden uit de praktijk.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Verzoek om flexibiliteit

‘Voedingsmiddelenproducenten hebben gevraagd om flexibiliteit wanneer zij kleine aanpassingen moeten doen in de receptuur. Zo klein dat het etiket wellicht onjuist is, maar waarbij geen gezondheids- of voedselveiligheidsproblemen optreden en het eindproduct niet significant veranderd’, aldus de FDA.

Kleine receptuur aanpassingen

De FDA geeft in het guidance document aan dat kleine aanpassingen aan de receptuur gedaan mogen worden, zonder dat het etiket daarvoor aangepast moet worden. Daarbij moet de aanpassing van de receptuur aan de volgende eisen voldoen:

  • Voedselveiligheid: het op het etiket vermelde ingrediënt dat vervangen wordt veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Hierbij gaat het om allergenen, gluten, sulfieten of andere voedingsstoffen waar mensen gevoelig voor kunnen zijn.
  • Hoeveelheid: de hoeveelheid van het vervangen of weggelaten ingrediënt is 2% of minder van het totaalgewicht van het eindproduct.
  • Aandeel: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen hoofdingrediënt van het eindproduct.
  • Kenmerkend ingrediënt: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen kenmerkend ingrediënt voor het eindproduct waarbij de aanwezigheid van dit betreffende ingrediënt bijdraagt aan de aankoop van de consument. Zo mogen rozijnen niet weggelaten of vervangen worden in rozijnenbrood.
  • Claims: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op vrijwillig gebruikte claims of gezondheidsclaims op het etiket.
  • Voedingswaarde/functionaliteit: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op de voedingswaarde of functionaliteit van het eindproduct.

Volgorde op etiket

‘Gezien de huidige coronasituatie treden wij niet op wanneer kleine, niet kenmerkende ingrediënten tijdelijk worden weggelaten of aangepast in de receptuur zonder dat dit ook op het etiket wordt aangepast. Anderzijds treden wij ook niet op wanneer producenten een kleinere hoeveelheid van een minder belangrijk ingrediënt gebruiken, mits de volgorde van ingrediënten op het etiket gelijk blijft’, stelt de FDA in de guidance.

Weglaten groentesoort

Zo mag volgens de Amerikaanse voedselautoriteit in een vegetarische quiche met meerdere groenten een groentesoort weggelaten worden of een groentesoort in kleinere hoeveelheden gebruikt worden. Ook is reductie of weglating van smaakstoffen, aroma’s, kleurstoffen of oliën toegestaan. De FDA geeft ook aan dat gebleekte bloem tijdelijk vervangen mag worden door ongebleekte bloem, vanwege het huidige tekort aan bleekmiddelen die gebruikt worden voor het bleken van bloem.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.