FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

Voedingsmiddelenproducenten ondervinden door de coronacrisis moeilijkheden met de inkoop van bepaalde ingrediënten. Om die reden versoepelt de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten tijdelijk de etiketteringsregels voor voedingsmiddelen waardoor kleine aanpassingen in recepturen kunnen plaatsvinden zonder aanpassing van het etiket.

De FDA biedt in de Verenigde Staten een versoepeling van de etiketteringsregels voor niet-allergene, kleinere ingrediënten. Dit meldt de FDA in een guidance document. ‘Wij willen, waar mogelijk,  flexibiliteit bieden in de regelgeving. Zo willen wij de impact van de door corona verstoorde supply chains op de beschikbaarheid van ingrediënten zo klein mogelijk houden’, vertelt de FDA in het guidance document.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaan Marieke Lugt en Ellis van Diermen in op de etiketteringsregels in Nederland. Het onlangs gepubliceerde Handboek Etikettering van de NVWA dient als leidraad voor deze sessie. Wat zijn de do’s en dont’s voor etikettering van voedingsmiddelen? Een toelichting op veelvoorkomende discussiepunten met voorbeelden uit de praktijk.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Verzoek om flexibiliteit

‘Voedingsmiddelenproducenten hebben gevraagd om flexibiliteit wanneer zij kleine aanpassingen moeten doen in de receptuur. Zo klein dat het etiket wellicht onjuist is, maar waarbij geen gezondheids- of voedselveiligheidsproblemen optreden en het eindproduct niet significant veranderd’, aldus de FDA.

Kleine receptuur aanpassingen

De FDA geeft in het guidance document aan dat kleine aanpassingen aan de receptuur gedaan mogen worden, zonder dat het etiket daarvoor aangepast moet worden. Daarbij moet de aanpassing van de receptuur aan de volgende eisen voldoen:

  • Voedselveiligheid: het op het etiket vermelde ingrediënt dat vervangen wordt veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Hierbij gaat het om allergenen, gluten, sulfieten of andere voedingsstoffen waar mensen gevoelig voor kunnen zijn.
  • Hoeveelheid: de hoeveelheid van het vervangen of weggelaten ingrediënt is 2% of minder van het totaalgewicht van het eindproduct.
  • Aandeel: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen hoofdingrediënt van het eindproduct.
  • Kenmerkend ingrediënt: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen kenmerkend ingrediënt voor het eindproduct waarbij de aanwezigheid van dit betreffende ingrediënt bijdraagt aan de aankoop van de consument. Zo mogen rozijnen niet weggelaten of vervangen worden in rozijnenbrood.
  • Claims: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op vrijwillig gebruikte claims of gezondheidsclaims op het etiket.
  • Voedingswaarde/functionaliteit: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op de voedingswaarde of functionaliteit van het eindproduct.

Volgorde op etiket

‘Gezien de huidige coronasituatie treden wij niet op wanneer kleine, niet kenmerkende ingrediënten tijdelijk worden weggelaten of aangepast in de receptuur zonder dat dit ook op het etiket wordt aangepast. Anderzijds treden wij ook niet op wanneer producenten een kleinere hoeveelheid van een minder belangrijk ingrediënt gebruiken, mits de volgorde van ingrediënten op het etiket gelijk blijft’, stelt de FDA in de guidance.

Weglaten groentesoort

Zo mag volgens de Amerikaanse voedselautoriteit in een vegetarische quiche met meerdere groenten een groentesoort weggelaten worden of een groentesoort in kleinere hoeveelheden gebruikt worden. Ook is reductie of weglating van smaakstoffen, aroma’s, kleurstoffen of oliën toegestaan. De FDA geeft ook aan dat gebleekte bloem tijdelijk vervangen mag worden door ongebleekte bloem, vanwege het huidige tekort aan bleekmiddelen die gebruikt worden voor het bleken van bloem.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Beeld: VMT

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: te hoog gehalte aan...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan pesticide bij andijvie, onvermeld allergeen melk wafelreep met vegan melkchocolade en STEC bij kaas pesto dip en groene pesto.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

Nederlandse recalls en waarschuwingen december: Verkeerd etiket nougatine en metaal in rookworsten

Nederlandse recalls en waarschuwingen december: Verkeerd etiket...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor december. Laatste wapenfeiten: Verkeerd etiket nougatine en metaal in rookworsten.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk risico op verstikking bij Jelly Straws, mogelijk salmonella in kipbrochettes met ananas en mogelijk stukjes plastic in bulgogi van varkensvlees.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.