Wakker Dier ziet stijging van 'kiloknallers' in 2019

Wakker Dier ziet stijging van 'kiloknallers' in 2019

Na een jarenlange daling is het aantal kiloknallers vorig jaar voor het eerst sinds 2015 weer licht gestegen, concludeert Wakker Dier na een eigen telling. Het aantal kiloknallers steeg in 2019 echter met 292, van 8.103 naar 8.395.

De drie grootste drijvers achter de stijging zijn volgens de telling van Wakker Dier Albert Heijn, Hoogvliet en Coop. Het aantal kiloknallers steeg het hardst bij Albert Heijn: plus 232. Ook het aantal stunts van vlees mét keurmerk steeg. Het totale aantal aanbiedingen met vlees steeg sinds 2018 met ruim 1.700.

Opvallend

De stijging van het aantal aanbiedingen noemt Wakker Dier opvallend, omdat halverwege 2019 bleek dat supermarkten minder vlees verkopen dan in voorgaande jaren. Hoe kan dat? ”Het lijkt er op dat supermarkten met de vele vleesstunts deze positieve trend zo veel mogelijk proberen tegen te gaan,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Telling

Wakker Dier sinds 2010 de kiloknallers, in de folders met aanbiedingen. De organisatie volgt de elf grootste supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar.

Overschakelen

Wakker Dier pleit er al jaren voor dat supermarkten zo snel mogelijk overschakelen op vlees met minimaal één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.  “Het stunten met keurmerkloos vlees zorgt ervoor dat de dieren onnodig lijden. De stijging is dan ook zorgelijk,” zegt Hilhorst.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij. De laatste wapenfeiten: Arla Foods neemt Volac over, Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over en VEOS Group neemt activiteiten OvalInnovations over.

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Foto: Shutterstock

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie: 'verdienen meer waardering'

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie:...

De Nederlandse Vereniging van de Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) plaatst sinds donderdag in grote landelijke dagbladen advertenties waarin wordt uitgelegd dat de sector in Nederland te weinig waardering krijgt. "En dat is best vreemd als je beseft dat vlees voedzaam is, dat Nederland tot de koplopers behoort qua productie en verwerking, en dat nagenoeg iedereen vlees eet."

foto: Shutterstock

'PFAS-gehaltes in vlees runderen uit Nederlands natuurgebied...

Runderen uit het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - hebben te hoge gehaltes PFAS in het bloed. Het vlees van de runderen is onderzocht en bevatte tot vier keer meer PFAS dan de norm voor consumptie bestemd vlees.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Supermarktketen Dirk volgt Lidl en introduceert half-om-half gehakt en runderhamburgers met 'plantaardige toevoeging'.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.