Veiligheidswaarschuwing Citymix nootjes vanwege allergenen

Veiligheidswaarschuwing Citymix nootjes vanwege allergenen

Nuts4You heeft een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor de Citymix verpakte nootjes. Een gedeelte van de ingrediënten staat niet vermeld op het etiket.

Bij een controle bleek dat een gedeelte van de ingrediënten niet vermeld zijn op het etiket. Een gedeelte van het etiket is niet afgedrukt. Daardoor kan het product gevaar opleveren voor consumenten met een allergie. De Citymix nootjes worden verkocht bij diverse winkels en plus supermarkten.

Producten

Het gaat om de Citymix zakjes van 250 gram. De veiligheidswaarschuwing is afgegeven voor de zakjes die in maart, april en mei 2020 zijn verkocht en de volgende codes bevatten:

  • 00550 / 44101
  • 00550 / 44116
  • 00550 / 44136

Consumenten kunnen het product retour brengen bij de winkel en ontvangen hun aankoopbedrag terug. Ook kunnen consumenten het product retour sturen naar Nuts4You in Eindhoven.

Juiste ingrediëntendeclaratie

Een deel van de ingrediënten zijn niet op het etiket geprint. Het etiket moet er als volgt uitzien:

PINDA, rijst, AMANDEL, CASHEWNOOT, sojasaus (SOJA, TARWE, zout), kruiden en specerijen, water, zeewier, meel (TARWE, rijste, zet, mais), suiker, SESAM, zout, rijsmiddelen (E500ii, E503ii), kleurstoffen (E100, E141, E141ii E150a, E150c, E160c, E160b), aroma (bevat E102, E124, E133, rook, MELK, dextrose mais, palmkernvet, maltodextrine (aardappel, mais)), antiklontermiddel (E535, E551, E554), conserveermiddel E327, verdikkingsmiddel E414), natuurlijke wasabi, garnalenaroma (GARNAAL), olie (PINDA, palm, zonnebloem, rijst, SOJA,) TARWEbloem, SOJAeiwit, smaakversterkers (E621, E627, E631, E635), antioxidant vitamine E (E306), smaakversterker (E635, knoflook, ui, chili, sjalot), poeder (chili, knoflook, zoethout, plantaardig, SOJAsaus), zetmeel (tapiocazetmeel, mais (gemodificeerd)), oregano, EI, kaas seasoning, palmvet, glucose siroop bestanddelen, kaas bestanddelen, gistextract, MELKeiwit, voedingszuur (E330, E331ii, E270, E296), zuurteregelaar (E339ii, E340ii), emulgator E322 (SOJA).

De rode tekst hierboven is weggevallen op het etiket.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.