Lessen uit de coronacrisis voor foodindustrie: 'werk met R&D aan scenario's voor afzetspreiding' (podcast)

Lessen uit de coronacrisis voor foodindustrie: 'werk met R&D aan scenario's voor afzetspreiding' (podcast)

Er zijn voor de voedingsmiddelenindustrie belangrijke lessen te leren uit de coronacrisis. Niet alleen commercieel, maar ook op het gebied van duurzaamheid en voedselveiligheid. "We leren wederom hoe voorzichtig we moeten omspringen met onze voedselproductie, dat we moeten waken voor overproductie en moeten nadenken over de spreiding over de verschillende afzetmarkten."

Dat zegt commercial director Linda Schulte van Eurofins Food, Feed, Water Benelux in een vraaggesprek met VMT over de coronacrisis. Het bedrijf ondersteunt met zo'n 800 labs en aanwezigheid in 47 landen vele voedingmiddelenbedrijven in de hele keten bij het borgen van onder meer voedselveiligheid en kwaliteit. De coronacrisis heeft op de gehele foodsector een grote impact op heel veel gebieden. Zo zag Eurofins Food, Feed, Water Benelux dat aanvankelijk de globale transport van voedingsmiddelen werd bemoeilijkt. Schulte: "Toen China op slot ging, had dat een enorm effect op de transportsector. Containers met goederen kwamen vast te zitten in de havens. Ieder bedrijf dat voedsel exporteert, heeft daar last van. China is bijvoorbeeld een groot exportland voor onze zuivelindustrie, dus daar ontstonden grote problemen omdat de circulatie van containers stopte. Verder zag je dat een aantal Europese grenzen dichtgingen met lange files met vrachtwagens tot gevolg. Dat beperkte tijdelijk de doorstroming van versgoederen. Dat gaat inmiddels een stuk beter. Verder zagen we het hamstergedrag bij consumenten in heel Europa. Lokale leveranciers hebben daarvan kunnen profiteren, maar exporterende bedrijven zitten met volle warehouses en vrieshuizen. We hopen dat dit nu weer langzaam loskomt."

Linda Schulte, Eurofins Food, Feed, Water Benelux

Hoe vergaat het producenten die vooral aan de horeca en foodservice leveren?

"Dat zijn aanvankelijk natuurlijk de grote verliezers, want die zagen ineens hun complete afzet wegvallen. Dat heb je niet met een druk op de knop opgelost. Nu zie je veel lokale initiatieven ontstaan, ook heel leuke waar wij aan meedoen. Een partij die kaasjes levert aan de toeristische sector bijvoorbeeld, die worden nu uitgeleverd aan de voedselbanken en de verzorgingstehuizen. Er gebeurt veel op dit vlak."

Het zijn vaak lokale en heel goed bedoelde initiatieven, maar leveren toch geen structurele oplossing als dit nog lang gaat duren?

"Klopt. De pijn zal iedereen voelen. Maar je ziet bedrijven ook actief kijken naar echt nieuwe commerciële kansen. De keukens in verzorgingshuizen gaan dicht, maar voor producenten van kant-en-klare maaltijden kan dit ineens een nieuwe afzetmarkt opleveren. Kanalen verschuiven heel snel nu."

Zien jullie dat voedingsproducenten hier goed op inspringen? Hoe flexibel zijn ze?

"Dat verschilt per partij. Ik sprak gisteren met een klant in de specerijen die snel tussen kanalen kan switchen als dat nodig is. Dat is een belangrijke les voor producenten denk ik: zorg dat je niet te afhankelijk bent van één bepaald kanaal. Zeker als je met je R&D-afdeling van tevoren scenario's uitwerkt, kun je veel beter op dit soort omstandigheden inspelen. Ik geloof dat we op dit moment een miljoen ton aardappelfrietjes hebben liggen in Nederland op dit moment. Die vinden nu geen weg naar de markt nu de horeca gesloten is en je kunt niet in één keer alle patat van de horeca voor thuisgebruik verwerken. Ik hoop dat de branche op een idee komt om iets anders met deze aardappels te doen. Misschien hadden die er stamppotten van moeten maken voor de gaarkeukens in de verzorgingshuizen? Er komen vast nog wel ene paar goede ideeen los.”

Dan over de productie zelf. Welke veranderingen zien jullie daar sinds de crisis?

"Wij hebben veel contact met de kwaliteitsmanagers- en teams (QA/QC). Die zijn de eerste weken vooral bezig geweest met de coronacrisis en hadden vaak zitting in crisisteams. Nu zien we daar een stabilisatie. Er is weer meer focus op de normale werkzaamheden. Voedselveiligheid en kwaliteit komt weer volledig terug in de aandacht. Wel ligt de focus nog volledig op productie en R&D staat bijvoorbeeld vaak nog op een lager pitje momenteel."

Heeft dat negatieve gevolgen voor R&D?

"Niet per se. R&D-ers werken nu vooral thuis, maar ik zie ook wel kansen. Wellicht hebben mensen nu meer ruimte in de agenda voor creatieve ideeën gekregen en het nadenken over strategische vraagstukken. Er komen mogelijk ook positieve dingen voort uit deze crisis zoals efficiënt werken, spreiding over markten creëren en minder afhankelijk zijn. Ik denk dat het creatie los gaat maken."

Dan externe auditoren: deze worden sinds de coronacrisis bijna niet meer toegelaten. Hoe hebben jullie dat gemerkt en hoe wordt daarmee omgegaan?

"De eerste weken was er vooral wat paniek bij de bedrijven en werden er bijna geen externen in de bedrijven toegelaten. Dat begint nu wat te versoepelen. Onder strenge voorwaarden worden toch weer mondjesmaat mensen toegelaten in bedrijven. Onze mensen die monsters nemen hebben er ook speciale pakken voor bijvoorbeeld."

Wat betekent de coronacrisis voor Eurofins?

"We zien dat voedingsmiddelenbedrijven zich hebben gericht op de essentie: produceren. Interne labs bij voedingsbedrijven zijn bij sommigen daarom toch tijdelijk uit voorzorg gesloten. Daarom worden wij nu vaker als 'backup lab' ingeschakeld. Dat heeft ons ook nieuwe klanten opgeleverd."

Welke lessen kan de foodsector in zijn geheel leren uit de coronacrisis?

"We hebben nogal wat crises gehad de afgelopen jaren. Denk aan de BSE-crisis die veel extra voedselveiligheidscontroles en procedures heeft teweeg gebracht. Dat was niet voor niets. Kijk naar de fipronilaffaire, ook die heeft veel in gang gezet. Ik hoop dat deze crisis ons allemaal weer bewust maakt dat we zorgvuldig met onze voedselketen omgaan, dat we nadenken over overproductie en afzetmarkten."

Check hier alle podcasts van VMT

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.