WUR stijgt op wereldranglijst beste universiteiten

WUR stijgt op wereldranglijst beste universiteiten

Wageningen Universiteit (WUR) is de hoogstgeplaatste Nederlandse universiteit op plek 53 in de nieuwe World University Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Vorig jaar stond de WUR ook bovenaan als beste Nederlandse universiteit, toen nog op plek 62.

De Universiteit van Oxford staat voor het zesde jaar op rij op plek 1. In de top-100 staan in totaal zeven Nederlandse universiteiten, net als voorgaande jaren. Naast de stijging met negen posities van Wageningen Universiteit, waarmee VMT Academy samen het programma Toekomstgericht Kwaliteitsmanagement ontwikkelde, zijn nog drie Nederlandse universiteiten dit jaar gestegen in de World University Rankings. Ook de Universiteit Utrecht schuift zes plekken op naar boven, van 75 naar 69 en TU Delft stijgt van plek 78 naar plek 75.

Collegereeks Toekomstgericht kwaliteitsmanagement

In vijf colleges dagen hoogleraren en praktijkexperts je uit. Leer hoe je meerwaarde creeërt voor jouw organisatie door de vertaalslag te maken naar een toekomstbestendige QA-strategie. Start 14 oktober. Bekijk het programma!

WUR als beste beoordeeld

De ranglijst van Times Higher Education staat bekend als een belangrijke internationale lijst voor het beoordelen van prestaties van universiteiten. Voor de nieuwste editie zijn meer dan 1600 verschillende universiteiten in 99 landen en gebieden beoordeeld op verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale positionering.

China heeft dit jaar voor het eerst twee instituten in de top 20 staan en er zijn dit jaar zes nieuwe landen en gebieden met hun universiteiten in de lijst opgenomen: Azerbeidjan, Ecuador, Ethiopië, Fiji, Palestina en Tanzania.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Aldin Hilbrands - Beeld: Koos Groenewold

Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel...

Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.