WUR stijgt op wereldranglijst beste universiteiten

WUR stijgt op wereldranglijst beste universiteiten

Wageningen Universiteit (WUR) is de hoogstgeplaatste Nederlandse universiteit op plek 53 in de nieuwe World University Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Vorig jaar stond de WUR ook bovenaan als beste Nederlandse universiteit, toen nog op plek 62.

De Universiteit van Oxford staat voor het zesde jaar op rij op plek 1. In de top-100 staan in totaal zeven Nederlandse universiteiten, net als voorgaande jaren. Naast de stijging met negen posities van Wageningen Universiteit, waarmee VMT Academy samen het programma Toekomstgericht Kwaliteitsmanagement ontwikkelde, zijn nog drie Nederlandse universiteiten dit jaar gestegen in de World University Rankings. Ook de Universiteit Utrecht schuift zes plekken op naar boven, van 75 naar 69 en TU Delft stijgt van plek 78 naar plek 75.

Collegereeks Toekomstgericht kwaliteitsmanagement

In vijf colleges dagen hoogleraren en praktijkexperts je uit. Leer hoe je meerwaarde creeërt voor jouw organisatie door de vertaalslag te maken naar een toekomstbestendige QA-strategie. Start 14 oktober. Bekijk het programma!

WUR als beste beoordeeld

De ranglijst van Times Higher Education staat bekend als een belangrijke internationale lijst voor het beoordelen van prestaties van universiteiten. Voor de nieuwste editie zijn meer dan 1600 verschillende universiteiten in 99 landen en gebieden beoordeeld op verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale positionering.

China heeft dit jaar voor het eerst twee instituten in de top 20 staan en er zijn dit jaar zes nieuwe landen en gebieden met hun universiteiten in de lijst opgenomen: Azerbeidjan, Ecuador, Ethiopië, Fiji, Palestina en Tanzania.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Cacao

Voor abonnees Zo beïnvloedt klimaatverandering de cacaoproductie

Wat is de impact van klimaatverandering op de productie van cacao in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen waar meer dan 70% van de wereldwijde cacao wordt verbouwd? Onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikten verschillende modellen om het effect tegen 2060 te simuleren. In dit artikel staan de belangrijkste bevindingen.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Sensorisch onderzoek

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen...

Er is veel discussie over de consumptie van ultrabewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.

ultrabewerkte voeding

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Foto: Shutterstock
Pathogeen

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Beeld: Shutterstock
Trends 2025

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup Greenforce introduceert na vleesvervangers nu ook visvervangers in poedervorm
  2. Slechte oogstvooruitzichten stuwen prijzen van voedsel
  3. Partnership Cacaolab en Puratos verankert R&D in chocolade in België (+video)
  4. EFSA: Gepasteuriseerde bacterie Akkermansia muciniphila is veilig voor gebruik als voedselingrediënt
  5. AH-gehakt gaat van een bakje in een zakje om plastic besparen
  6. EU-landen onderzoeken ziektegevallen door uit Syrië geïmporteerde tahini en halva
  7. Reacties genomineerden Liegebeest 2021: 'Wij herkennen ons niet in de nominatie'
  8. Infoblad 85 interpretatiedocument microbiologische criteria
  9. Uit 2021: 6 punten uit het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid onder de loep
  10. Ruim 40 startups maken vuist tegen gevestigde producenten en retailers: 'Aanbod supermarkten moet radicaal verbeteren'
  1. Plus test Nutri-Score nu ook op schaplabels
  2. Gratis Whitepaper: Deze 13 vermeldingen móeten op het etiket staan
  3. Nestlé opent zijn grootste innovatieplatform voor startups, studenten en intrapeneurs
  4. Recalls België in augustus: Ethyleenoxide in kokosdrank, aflatoxine in gedroogde vijgen
  5. Alpro bespaart fors op leidingwater dankzij waterhergebruikinstallatie
  6. Koekjes van oud brood en kromme wortels? Upprinting Food gaat voedselverspilling tegen met 3D-printen
  7. Johma-moeder schept 100 banen in Losser door overname Duitse saladefabrikant
  8. Slachterij Gosschalk mag met strenge restricties weer open
  9. Frans Lactalis mag Leerdammer overnemen van Bel
  10. Voor abonneesOn topic: Met deze 6 wetenschappelijke aanbevelingen ga je allergeneninformatie op je etiket fundamenteel verbeteren