Annelies Taams - Postma

Freelance redacteur

Een digitale impressie van een Listeria monocytogenes bacterie.
On topic: Listeria monocytogenes, een overzicht

Listeria monocytogenes zorgt in Europa voor de meeste doden door voedselinfecties. Ondanks dat er met grote regelmaat producten met Listeria besmet zijn, is het aantal mensen dat er ziek van wordt gelukkig relatief laag. Listeriose kan echter zeer ziekmakend en dodelijk zijn voor mensen die kwetsbaar zijn. In dit On topic-artikel een overzicht van de kenmerken van deze bacterie.

On Topic: Bacillus cereus geducht in Europa
On Topic: Bacillus cereus geducht in Europa

Bacillus cereus veroorzaakte in 2020 in Europa het grootste aantal uitbraken door voedselvergiftiging. Tijd om deze bacterie in dit On Topic-artikel eens nader onder de loep te nemen.

On topic: Het gevaar van Clostridium botulinum
On topic: Het gevaar van Clostridium botulinum

Clostridium botulinum is een gevaarlijke bacterie. Sporen van de bacterie overleven de meeste processtappen in de voedingsmiddelenindustrie en de bacterie kan het potentieel dodelijke botuline-toxine produceren. In dit On Topic-artikel lees je alles over deze bacterie en wat ook alweer de relatie met botulisme en honing is.

Lars de Keijser is gespecialiseerd duurzaamheidsconsultant van KTBA, een dochteronderneming van Merieux Nutrisciences.
Trending in 2022: Ook MKB moet duurzaamheidsvragen gaan stellen

Liggen de duurzaamheidsvraagstukken nu nog vooral bij de multinationals, ook het MKB in de voedingsmiddelenindustrie moet zich gaan opmaken voor de vragen die zij zullen gaan krijgen en vervolgens ook aan hun leveranciers moeten gaan stellen. Lars de Keijser: "Het is zaak goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, zodat straks niet iedere vragenlijst een grote administratieve hobbel wordt."

Kathleen Malfroy, CEO Normec Foodcare QA België: “Er is een cultuuromslag nodig om voedselveiligheid echt te kunnen borgen.”
Trending in 2022: Voedselveiligheid en duurzaamheid onlosmakelijk...

De voedingsmiddelenindustrie heeft zich de afgelopen jaren heel flexibel en snel moeten aanpassen aan alles wat op de industrie afkwam. De verschillende normen en klantenaudits namen tegen de verwachting in alleen maar toe, maar ook had de industrie te kampen met diverse crises als de dioxine-, fipronil- en Listeriacrisis. "In dat speelveld raken QA-diensten vaak overbelast", vertelt Kathleen Malfroy. "Zeker als ook het duurzaamheidsthema op hun bordje terechtkomt. De cultuur van de organisatie wordt daarom steeds belangrijker."

Tomaso Della Vedova, Industry Manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser: “Inline metingen van de kwaliteit en samenstelling van proteïnen zijn mogelijk”
Trending in 2022: Kwalitatieve data worden steeds belangrijker

Endress+Hauser ziet dat digitalisering, duurzaamheid en efficiënt produceren nog steeds hoog op de agenda staan bij de voedingsmiddelenbedrijven. Tomaso Della Vedova: "Wel zien we de focus binnen deze thema's verschuiven. Zo groeit het inzicht dat kwalitatieve data belangrijk zijn en dat energiereductie een-op-een samenhangt met procesoptimalisatie en de samenstelling van producten."

Aart-Jan Smit, Sales Manager Food & Pharma van Bilfinger Tebodin: “Digitalisering kan in elk financieel plaatje passen.”
Trending in 2022: Hoe haal je in een fabriek de duurzaamheidsdoelen?

De trend die Aart-Jan Smit voor volgend jaar, maar ook op lange termijn ziet, is dat duurzaamheid in de breedste zin van het woord in de voedingsmiddelenindustrie zijn weerklank zal vinden. "Alle organisaties zijn nu echt wel doordrongen van de urgentie van de global sustainability goals. Hoe en in hoeverre ze daar invulling aan gaan geven, zal blijken."

Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter
Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Voedingsmiddelenproducenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en aanpassen van onder andere gezondere producten. Een trend die al even gaande is. Jeroen van Soest: "Binnen die gezondheidstrend zien wij wel dat de focus aan het verschuiven is. Het belang van steeds specifiekere analyses voor macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten wordt groter. Niet alleen om claims te kunnen onderbouwen, maar zeker ook om de productkwaliteit te kunnen garanderen."

On Topic: Wees beducht op uitbraken van Staphylococcus aureus
On Topic: Wees beducht op uitbraken van Staphylococcus aureus

Veel mensen zijn zelf drager van Staphylococcus aureus. Wat is dan de relatie met voedselveiligheid? Hoe gevaarlijk is deze bacterie en wat zijn de besmettingscijfers in Europa? In dit On Topic-artikel vind je de feiten op een rij.

On Topic: Wat betekent Campylobacter voor de voedselveiligheid?
On Topic: Wat betekent Campylobacter voor de voedselveiligheid?

Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de Campylobacter-bacterie? Waar komt de bacterie voor in de voedingsmiddelenindustrie en hoe ziek kun je ervan worden? Hoe zit het met de wetgeving en welke voorbeelden zijn er van recente recalls? In dit On Topic-artikel vindt je een compleet en actueel overzicht.