Dat meldt zusterblad Distrifood.
De Duitse minister van consumentenbescherming Steffi Lemke zegt in een interview paal en perk te willen stellen aan zogenoemde krimpflatie. 'Misleidende verpakkingen zijn een grote bron van irritatie. Hier worden consumenten in de maling genomen', zegt ze in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Ze werkt aan een verbod voor fabrikanten om minder inhoud te stoppen in gelijkblijvende verpakkingen of het vergroten van verpakkingen zonder ook de inhoud te vermeerderen.
Krimpflatie slecht voor consument en het milieu
De Duitse minister noemt krimpflatie niet alleen slecht voor consumenten, maar ook voor het milieu. 'Dit soort praktijken zijn zowel vanuit het oogpunt van consumentenbescherming als vanuit onnodig afval problematisch', zo stelt de minister. Ze werkt aan opname van regelgeving om dit te verbieden als onderdeel van een bredere vernieuwing van de regelgeving voor verpakkingen. Duitsland heeft wat bekend staat als de stoplichtcoalitie. Dit is een kabinet dat bestaat uit de sociaal-democratische SPD, milieupartij Grünen en de liberale FDP. De regering staat onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz.
Duitse maatregel tegen krimpflatie krijgt geen universele steun
Binnen de partijen in de Duitse regering bestaat geen universele steun voor de maatregelen tegen krimpflatie. Het in consumentenrechten gespecialiseerde bondsdaglid Katharina Willkomm zegt in een reactie in de krant de maatregelen overbodig te vinden. 'Consumenten die zich in de maling genomen voelen na de aankoop van een product, moeten bij de volgende aankoop gewoon van merk wisselen', zo roept zij klanten op met hun voeten te stemmen.
Krimpflatie heeft internationaal volop de aandacht
Krimpflatie is niet alleen onderwerp van discussie binnen de Duitse regering. Zo maakte de Franse supermarktketen Carrefour vorige week bekend klanten nadrukkelijk te gaan wijzen op gevallen van krimpflatie. In Nederland riep actiegroep Foodwatch eind vorige maand nog op tot een wettelijke verplichting voor fabrikanten om krimpflatie op de verpakkingen te melden.