Leerzame podcasts: van food waste tot voedselveiligheid en fraude

Leerzame podcasts: van food waste tot voedselveiligheid en fraude

Onderweg met de auto of de trein en ondertussen meer leren over R&D in food of voedselveiligheid en kwaliteit? Dan zijn podcasts een handige manier daarvoor. VMT zet interessante en leerzame podcastkanalen over foodproductie op een rij.

VMT to go

Nederlandstalige podcasts over de thema's: Voedselveiligheid & Kwaliteit, R&D in food, Wetgeving & Toezicht en Duurzaamheid & MVO.

'Curious Conversations': Anna Zeide talks about the history of food waste

Anna Zeide joined Virginia Tech’s “Curious Conversations” to talk about the history of food waste in America and its impact on society and the environment. She shared insights related to several historical turning points and stressed that addressing food waste requires rethinking and integrating food security and waste management systems. Zeide is an associate professor of history in the College of Liberal Arts and Human Sciences and founding director of the Food Studies Program. She studies food as a way of understanding environmental change, dynamic cultural practices, consumer behavior, technology, health, and justice.

Of Je Worst Lust: voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Beetweters

Sven en Luck graven diep om alles over gezonde voeding te ontdekken.

Food Safety Matters

Food Safety Matters is a podcast for food safety professionals hosted by the Food Safety Magazine editorial team – the leading media brand in food safety for over 20 years. Each episode will feature a conversation with a food safety professional sharing their experiences and insights of the important job of safeguarding the world’s food supply.

Roet in het eten, NVWA-IOD

Verborgen paardenvlees, ziekmakend babymelkpoeder, bedorven kaas, en verboden groeihormonen. Duik samen met Ben Prins in de spannende verhalen achter deze true crime-zaken van de NVWA-IOD; de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

NIZO talks food and health

NIZO focuses on relevant aspects of technologies that enable this transition namely: protein technology, processing technologies, food grade fermentation technologies and the health aspects.

De Upfront Podcast

De Upfront Podcast is een onafhankelijk initiatief met een simpele missie: Luister deze podcast - wordt iedere week 1% gezonder. De invulling is dus zo: 50% gezondheid, 50% business.

Food Safety Simplified

In this series we will discover that we can Simplify Food Safety by the way we think. Listen as we unpack topics that are often seen as complicated or hard and simplify these by changing the way we think.

Heb je nog een heel goede podcastserie voor kwaliteitsprofessionals of R&D-ers in food? Tip de redactie!

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

Beeld: VMT

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Beeld: Shutterstock

PesticidenEetwijzer maakt consumenten bewust van pesticiden op...

Pesticide Action Network (PAN-NL) lanceert de PesticidenEetwijzer. De online eetwijzer is gebaseerd op metingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en toont hoeveel bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen op groente- en fruit. PAN-NL wil consumenten zo bewuster maken over pesticiden.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.