Hoe technologie in de voedselketen voedselverspilling en problemen met voedselveiligheid tegengaat

Hoe technologie in de voedselketen voedselverspilling en problemen met voedselveiligheid tegengaat

Een duurzame voedselketen staat bij vrijwel ieder voedselproducerend bedrijf hoog op de agenda. Maar hoe maak je de keten - van boer tot bord - nu transparant? Marcel Koks van Infor legt uit hoe technologie kan helpen om inzicht te bieden in de voedselketen.

We zijn straks met ongeveer 9 miljard mensen op de wereld. Onze toch al complexe voedselketen wordt daardoor alleen nog maar meer op de proef gesteld. De alom bekende vraag is hoe we zorgen dat we alle mensen van voedsel voorzien zonder de planeet te vernietigen.

Traceerbaarheid en transparantie

Uit onderzoek van Nielsen (2018) blijkt dat twee derde (67 procent) van de consumenten precies wil weten wat er in hun voedsel zit. Sinds de pandemie geven consumenten meer geld uit aan maaltijden thuis en zijn ze zich nog meer bewust van de herkomst van ingrediënten, een gezonde leefstijl en de ecologische voetafdruk van hun voedsel. In de meeste landen is duidelijke etiketinformatie en voedselveiligheid bij wet geregeld. Het RASS (Rapid Alert System for Food and Feed) is in de EU verantwoordelijk voor het terugroepen van producten. Maar er is meer nodig om het vertrouwen van de consument te winnen en te behouden. De consument gaat steeds vaker proactief op zoek naar informatie over een product. Daarom is het belangrijk om niet alleen inzicht te geven in de herkomst, maar ook in ecologische voetafdruk en sociale verantwoordelijkheid.

Gratis webinar: Hoe voeden we de planeet in 2050

Marcel Koks

In één uur ontdekken hoe de weg naar een transparante, veilige en duurzame voedselketen eruit kan zien? Dat kan! Meld je aan voor de gratis kennisbreak van VMT en Infor op 26 oktober 2021 van 10.00 uur tot 11.00 uur. Kort en bondig bijgepraat worden over de rol van innovatie en technologie bij het voeden van de wereldbevolking en hoe dit kan bijdragen aan een transparante, veilige en duurzame voedselketen.

Schrijf je nu in !

Alternatieve toeleveranciers

De behoefte aan traceerbaarheid en transparantie in de voedselketen komt niet alleen vanuit de consument. Het wordt ook gedreven door continue veranderingen in wereldwijde toeleveringsketens. Veranderingen met grote impact. Denk bijvoorbeeld aan oogsten met een te hoge besmetting met gewasbeschermingsmiddel (ethyleenoxide). Daardoor moeten producenten op zoek naar alternatieve toeleveranciers in andere delen van de wereld. Of aan productiefaciliteiten die vanwege de coronapandemie in verschillende ploegen werkten om te zorgen dat een hele fabriek niet hoeft te worden stilgelegd. Of hoe het vervoer van zeecontainers volledig werd stilgelegd door een vastgelopen schip in het Suezkanaal. Dit soort voorbeelden geeft het belang aan van een inzichtelijke status van alle goederen, de verwachte aankomsttijden en de beschikbare middelen.

Data en digitale transparantie

Digitale transparantie en end-to-end traceerbaarheid. Dat is nodig om ook in fluctuerende situaties inzicht te behouden. Vorig jaar hield Infor een enquête onder voedselverwerkende bedrijven en de uitkomst was duidelijk. De helft van de respondenten gaf aan dat hun traceerbaarheid niet volledig digitaal is. Dat betekent dat veel data nog steeds handmatig wordt bijgehouden op bijvoorbeeld papier of in geïsoleerde toepassingen zoals Excel-sheets. 43 procent antwoordde dat het gedeeltelijk digitaal is ingericht. Dat betekent dat de meerderheid van de organisaties hun digitale toepassingen niet aan elkaar linken. Daardoor ontstaan fouten en zien ze niet waar het voedsel zich precies bevindt.

Dit vereist een digitaal systeem dat over kortweg drie basiselementen moet beschikken. Het moet allereerst alle goederentransacties vast weten te leggen. Ten tweede moeten certificaten en resultaten van kwaliteitstesten binnen hetzelfde digitale systeem aan alle partijen gekoppeld kunnen worden. En tot slot moeten transparantie en traceerbaarheid beschikbaar zijn voor leveranciers en klanten.

Supermarkten maken met technologie productieketen inzichtelijk

Nederlandse supermarkten maken met technologie de productieketen steeds inzichtelijker voor hun consumenten. Albert Heijn wil hun keten digitaliseren om papierwerk te minimaliseren. Een van hun initiatieven is de nieuwe wereldkaart. Op deze kaart zijn ruim 1200 locaties te vinden waar producten met herkomstgegevens te vinden zijn. De supermarkt maakt de ‘eierketen’ ook volledig transparant, van boer tot bord. Alle stappen die de pluimveehouders zetten kun je thuis volgen door de code op je ei in te vullen op de website van Albert Heijn. Supermarkten proberen op deze manier de consument volledig aan zich te binden. App-gebaseerde boodschappendiensten zoals Gorillas, Flink en Gotir, zorgen voor concurrentie. Door slim gebruik te maken van data-analyse weet de gebruiker op ieder moment waar de bestelling op dat moment is. Ook bestellen consumenten steeds vaker online bij supermarkten met dezelfde verwachtingen.


Technologie als oplossing

Uit een recente studie van het World Economic Forum blijkt dat inefficiëntie de belangrijkste oorzaak is van logistieke problemen in de voedselketen. Technologie helpt bij de analyse van herkomstgegevens, certificaten, resultaten van kwaliteitstesten en IoT-metingen. Zo worden oorzaken van problemen vastgesteld, zodat bedrijven snel en gericht een product terug kunnen roepen als dat nodig is. Technologie controleert voortdurend de consistentie van de traceerbaarheid. Dat voorkomt een veel voorkomend probleem binnen de voedselindustrie: verbroken traceerbaarheidsketens doordat een ingrediënt niet wordt geboekt zoals het hoort. Een ERP-systeem helpt om problemen met voedselveiligheid en verspilling van voedsel, water en energie te voorkomen.

Oog op de toekomst

Een van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties is om voedselverspilling met 50 percent te verminderen in 2030. Om dit te realiseren moeten we niet alleen focussen op de consument, horeca en supermarkten, maar op de volledige voedselketen. Volledige traceerbaarheid en transparantie in de voedselketen gaan onnodige verspilling en problemen met voedselveiligheid tegen.

Auteur:  Marcel Koks, Industry en Solution Strategy Director Food & Beverage bij Infor

Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in Nederland Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen

In Canada heeft een uitbraak van Salmonella Enteritidis geleid tot 61 bevestigde ziektegevallen, waarvan 17 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak is herleid naar minigebak van het merk Sweet Cream, dat inmiddels landelijk is teruggeroepen.

Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.