Nieuw waarschuwingsetiket voor pluimveevlees komt eraan: zo ziet het eruit

Nieuw waarschuwingsetiket voor pluimveevlees komt eraan: zo ziet het eruit

Er komt vanaf 1 juli 2022 een nieuw waarschuwingsetiket voor de voedselveiligheid van vers pluimveevlees. In dit artikel zie je hoe het eruit komt te zien.

Tijdens de digitale Food Law Update van VMT op 8 juni kondigde Ana Viloria, senior policy officer van het ministerie van VWS, de aanstaande wijzigingen het waarschuwingsetiket op pluimveevlees aan.

Warenwetbesluit

Het nieuwe voedselveiligheidsetiket voor pluimveevlees maakt onderdeel uit van een aanpassing van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen (BBL). Die aanpassing is nu in de maak en gaat ook over een aanpassing in de criteria van houdbaarheidsdata. Daarover lees je hier.

Etiket pluimveevlees moderniseren

etiket-kip-1

Het etiket sinds 2001 verplicht om de consument te wijzen op de risico’s van schadelijke bacteriën. De aanpassing vloeit voort uit een toezegging van voormalige minister voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer, gedaan tijdens een Algemeen Overleg op 15 januari 2014, om de huidige etikettering te moderniseren en optimaliseren.

Onderzoek RIVM

Uit eerder onderzoek van RIVM onder consumenten bleek dat een ruime meerderheid van de consumenten de waarschuwingsetiket op de verpakking van kippenvlees belangrijk, nuttig en geruststellend vindt. Het RIVM adviseerde daarom het waarschuwingsetiket op pluimveevlees te behouden en aan te passen zodat het effect van de boodschap vergroot kan worden.

Onderzoek Voedingscentrum

Daarna heeft het Voedingscentrum een consumentenonderzoek laten uitvoeren om tot een aangepaste waarschuwingstekst en vormgeving te komen. Het voorstel is besproken met het bedrijfsleven en het proces en het resultaat zijn besproken in het ROW.

Dit heeft geleid tot de aangepaste tekst en een nieuwe vormgeving van het kipetiket, die als bijlage in het BBL zal worden opgenomen. Het nieuwe waarschuwingsetiket voor verpakt pluimveevlees geldt niet voor diepgevroren pluimveevlees. Per 1 juli 2022 treedt het nieuwe etiket in werking.

Het nieuwe etiket per 1 juli 2022

VWS verwacht geen problemen

Het ministerie van VWS verwacht geen problemen in de uitvoering van het nieuwe waarschuwingsetiket. Viloria: “Meerdere bedrijven hebben aangegeven blij te zijn met dit etiket en het eerder of juist op meer producten te willen gaan gebruiken. Er zal binnenkort een MKB-toets volgen om ook deze sector vertegenwoordigd te hebben in de toelichting en gebruik van dit etiket. In geval dat de MKB-toets vertraging oplevert in het proces, zal dat uiteraard tijdig worden gecommuniceerd.”

Onderdeel van de collectie

Etikettering

Wat is de geldende wet- en regelgeving op gebied van etikettering? Waar moet je als producent rekening mee houden bij het etiketteren van je voedingsmiddelen? En hoe gaan producenten hiermee om? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheidVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by VeoliaVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.