CBD-extractenfabrikant uit Wageningen krijgt subsidie vanuit Duitsland

CBD-extractenfabrikant uit Wageningen krijgt subsidie vanuit Duitsland

CBD-extractenfabrikant Becanex uit Wageningen krijgt onderzoekssubsidie voor zijn Duitse dochteronderneming om nieuwe levensmiddeleningrediënten te ontwikkelen. De subsidie komst van het Duitse ministerie van Economie.

De hightech food startup Becanex heeft 227.000 euro financiering voor onderzoek en productontwikkeling ontvangen van het Centraal Innovatie Programma voor het MKB (Zentralen Innovationsprogramm Mittelstand, ZIM). Het in Wageningen en Berlijn gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in de extractie van cannabidiol (CBD) en andere ingrediënten uit industriële hennep.

Stabiel

Becanex zal de financiering gebruiken om een cannabinoïden-houdende emulsie te ontwikkelen die stabiel kan worden verwerkt met industriële voedselproductieprocessen. Juist de stabiliteit is van belang en wordt nu niet geboden door de huidige oplossingen op de markt, zegt de producent.

Vraag neemt toe

De vraag naar functionele voedingsmiddelen die CBD bevatten, neemt voortdurend toe volgens de producent. Tot nu toe was een van de grootste uitdagingen echter dat CBD en andere cannabinoïden onstabiel zijn en niet in water oplossen. Dit maakt productontwikkeling moeilijk.

Novel food

Door gebruiksklare formuleringen te ontwikkelen, wil Becanex de belangrijkste leverancier worden van cannabinoïden-extracten voor de voedingsindustrie. De onderneming is van plan de ontwikkeling van het nieuwe proces tegen eind 2022 te voltooien. Becanex verwacht tegen die tijd ook de vereiste Novel Food-licentie voor zijn CBD-extracten van de EFSA te hebben verkregen. Dit is een voorwaarde voor de verkoop van voedingsmiddelen die cannabinoïden bevatten.

Kosten

Het totale projectvolume bedraagt 505.000 euro. 45 procent hiervan wordt gefinancierd door ZIM. Het “Zentralen Innovationsprogramm Mittelstand” is een landelijk financieringsprogramma van het Duitse federale ministerie van economische zaken en energie (Bundesministeriums für Wirtschaft und Energie, BMWI), dat de ontwikkeling van technische innovaties in bedrijven ondersteunt. Sebastian Kamphorst, algemeen directeur en oprichter van Becanex is blij met de financiering. "Ons doel is een emulsie te produceren die THC-vrij is, maar die verder alle cannabinoïden en terpenen bevat die in de hennepplant voorkomen." De aanvraag werd ingediend in het kader van het Duits-Canadese netwerk Cannabis-Net, dat eveneens door de BMWI wordt gefinancierd.

Over Becanex

hennep-CBD-ingredientenBecanex is het eerste extractiebedrijf in Duitsland en Nederland dat gespecialiseerd is in de extractie van cannabinoïden en terpenen uit industriële hennep. De hightech food startup produceert CBD-extracten van hoge kwaliteit en ontwikkelt producten voor zijn klanten in de voedings- en cosmeticasector. De basis hiervoor is het zelf ontwikkelde en gepatenteerde One-Step-extractieproces, dat een natuurlijk en bijzonder mild extract oplevert. Becanex is in 2018 opgericht door algemeen directeur Sebastian Kamphorst en de huidige technisch directeur Eral Osmanoglou en heeft meer dan 30 mensen in dienst. De productie vindt plaats in Berlijn en R&D ook in Wageningen. Tot de klanten behoren merkfabrikanten uit Duitsland, Europa, Zuid-Afrika en Australië.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.