Tip van jouw advocaat: Strenger bewijs bij botanicals, let op de woordkeuze

Tip van jouw advocaat: Strenger bewijs bij botanicals, let op de woordkeuze

KENNISPARTNER - COLUMN - Voor gezondheidsclaims gelden best wel strenge eisen. De in reclame beloofde werking moet op basis van hoge wetenschappelijke eisen zijn aangetoond door EFSA. Bij kruidensupplementen ('botanicals') geldt voorlopig een softer regiem: die claims staan nog 'on hold'. Toch worden ook hier de teugels aangehaald. Inmiddels moet je als ondernemer zélf zorgen dat je alle wetenschappelijke bewijzen op een rijtje hebt.

Voor een kruidensupplement zijn veel gezondheidsclaims voorlopig nog toegestaan. Bij het maken van reclame hoefde je maar op drie punten te letten. Stap 1: controleer of de gezondheidsclaim die je wilt gebruiken ook voorkomt in de aanvragen voor gezondheidsclaims bij de EFSA. Stap 2: check of de gebruikscondities overeenkomen met die in de EFSA- aanvraag. En vergeet stap 3 niet: voeg de disclaimer toe dat het bewijs nog niet geleverd is, bijvoorbeeld: ‘toelatingsprocedure voor deze gezondheidsclaim loopt nog’ of ‘het gezondheidseffect is nog niet officieel vastgesteld’. Gelukkig mag dat via een asterisk-uitleg op de achterzijde van de verpakking.

Stevig wetenschappelijk bewijs nodig

Inmiddels is dat niet meer voldoende. Het Hof van Justitie heeft in de Mezina-uitspraak nu een extra (vierde) eis gesteld. Elke gezondheidsclaim moet altijd door de adverteerder wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd. Dat moet met stevig wetenschappelijk bewijs. Gebruikerservaringen zijn niet meer voldoende. Je kan ook niet meer volstaan met het verwijzen naar het EFSA-dossier (stap 1). Nee. Als adverteerder moet je de bewijsvoering zélf op orde hebben: nieuwe wetenschappelijke studies moet je toevoegen aan je eigen productdossier.

Woordkeuze

Ondertussen is de Europese Brancheorganisatie EHPM al bezig om na te denken of een oplossing bij kruidensupplementen gevonden kan worden door in de bewoordingen duidelijk te laten blijken hoe sterk het bewijs is. Dus geen absoluut geformuleerde bewoordingen als de positieve ervaringen vooral zijn gebaseerd op traditioneel gebruik. Dan past meer een vermelding dat die botanical traditioneel bekend staat vanwege ondersteuning bij de betreffende kwaal.

Mijn voorspelling: 2021 gaat voor botanicals een spannend jaar worden. Er zullen nieuwe richtlijnen komen. De woordkeuze wordt van groot belang.

Auteur: Ebba Hoogenraad, advocaat food law bij Hoogenraad & Haak, kennispartner van VMT    

Illustratie: Larissa Sas

Onderdeel van de collectie

Claims

Consumenten worden dagelijks blootgesteld aan talloze claims op de verpakkingen van voedingsmiddelen. Deze claims kunnen helpen bij het maken van gezonde en duurzame keuzes, maar voor producenten het is belangrijk om te weten welke claims wel en niet zijn toegestaan. In deze collectie gaan we in op de wetgeving en het toezicht met betrekking tot gezondheidsclaims, voedingsclaims en duurzaamheidsclaims op levensmiddelen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad

Advocaat Hoogenraad & Haak

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Beeld: Shutterstock
Duurzaamheidsclaims

ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector

COLUMN - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan dat zij in 2025 haar focus legt op duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector. In dit artikel meer over wat de levensmiddelenindustrie kan verwachten en tips voor producenten.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Voedselwetgeving

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock
Ongepasteuriseerde melk

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.