Tip van jouw advocaat: Let op de on-hold disclaimer bij botanicals!

Tip van jouw advocaat: Let op de on-hold disclaimer bij botanicals!

KENNISPARTNER - COLUMN - Supermarkten en drogisterijen liggen er vol mee: gezondheidsproducten met kruidenpreparaten ('botanicals'). Denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen met ginseng, sint-janskruid of echinacea. Vaak prijkt hier een mooie claim op over de werking. Maar als het over een 'on hold-claim' gaat dan is dat niet genoeg.

Websites, reclame-uitingen en verpakkingen moeten een asterisk bevatten met de disclaimer dat het bewijs over het gezondheidseffect nog niet is beoordeeld … Het beruchte sterretje (*) dus.

Veel botanicals worden al sinds jaar en dag gebruikt in Europa. Toch is (nog) veel onduidelijk over het gezondheidseffect van botanicals. Breng je zelf een gezondheidsproduct op de markt met botanicals en wil je in reclame iets zeggen over de specifieke werking van dat ingrediënt? Let dan op!

Sinds de invoering van de Europese Claimsverordening mogen gezondheidsclaims voor een ingrediënt enkel worden gebruikt als de specifieke claim is goedgekeurd door de Europese Commissie. De Europese Commissie stelt de gezondheidsclaims vast in overleg met de EFSA (de Europese Voedselautoriteit). Dit geldt ook voor botanicals. Maar…. de Europese Commissie en EFSA zijn er nog steeds niet uit hoe de bewijsvoering van de werking bij botanicals moet worden beoordeeld. Wat mag je dan ondertussen in reclame claimen? Daarover was al discussie ontstaan. Je kunt natuurlijk niet zomaar iets claimen voor botanicals; het moet gaan over een ingrediënt (ook de hoeveelheid) en de bewoordingen voor de claim waar al een technisch dossier van bij de EFSA ligt. Maar dat is nog niet genoeg.

Het resultaat van de discussie: in afwachting van een besluit over de toelaatbaarheid van specifieke gezondheidsclaims voor botanicals, moeten reclame-uitingen over de werking van een botanical een zogenaamde ‘on-hold disclaimer’ bevatten. Deze is bedoeld om de consument erop te wijzen dat de toelatingsprocedure van de gezondheidsclaim voor de betreffende botanical nog loopt. Door het gebruik van een on-hold disclaimer kan mogelijke misleiding van de consument worden voorkomen. Dus bijvoorbeeld Gunstig voor de bloeddruk* of Bij zware benen*.

In Nederland heeft de Keuringsraad KOAG/KAG onlangs een aantal suggesties gedaan voor on-hold disclaimers die je kan gebruiken:

  • Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
  • Toelatingsprocedure voor deze gezondheidsclaim loopt nog.
  • Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
  • Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.
  • Bewijs voor dit gezondheidseffect wordt nog beoordeeld in Europese toelatingsprocedure.
  • Gezondheidseffect is nog niet officieel vastgesteld.

Een andere tekst mag ook. Zolang het voor de consument maar duidelijk is dat er een voorbehoud geldt voor de betreffende gezondheidsclaim.

Moet de disclaimer op de voorzijde van de verpakking prijken? Nee. Een asterisk bij een gezondheidsclaim op de voorzijde kan volstaan. Maar dan moet de uitleg van het sterretje op de zijkant of achterkant de volledige on-hold disclaimer vermelden. En niet in ‘korps onleesbaar’ natuurlijk.

Auteur: Ebba Hoogenraad, advocaat food law bij Hoogenraad & Haak, kennispartner van VMT

Illustratie: Larissa Sas, grafisch vormgever

Lees ook: CvB 2 februari 2016, dossier 2015/00916 – CVB (Vitaminesperpost.nl)

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad

Advocaat Hoogenraad & Haak

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen leggen hiervan kan lang zijn. Hoe gaan kleine producenten hiermee om, hoe hebben zij dit aangepakt en welke 10 tips hebben zij? VMT vroeg het aan 7 startup ondernemers.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe chocoladeboutique een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.