Cosun Beet Company bespaart energie met thermische damprecompressie

Cosun Beet Company bespaart energie met thermische damprecompressie

De suikerfabriek van Cosun Beet Company in Dinteloord ontwikkelde het Flex-TDR concept om de beschikbare restwarmte beter te benutten. Het resultaat: een besparing van 3,4 miljoen m3 aardgas in de campagne 2019/2020. Lees meer over het concept, de techniek, de geleerde lessen en het herhalingspotentieel.

Cosun Beet Company, onderdeel van Royal Cosun, heeft als ambitie de meest groene, innovatieve en succesvolle bietenverwerker van de wereld te zijn. Onderdeel van deze ambitie is het optimaal benutten van de beschikbare restwarmte. De fabriek in Dinteloord ontwikkelde daarom het innovatieve Flex-TDR concept, dat mede mogelijk werd gemaakt door subsidie uit het Demonstratie Energie Innovatie (DEI) programma. In de campagne 2019/2020 bespaarde Cosun Beet Company hiermee 3,4 miljoen m3 aardgas. In dit artikel een toelichting van het concept, de techniek, de resultaten en de geleerde lessen.

Het productieproces van suikerbieten

Om van suikerbieten tot suiker te komen, moet in het productieproces (figuur 1) veel water verdampen. Na het doorlopen van een reeks processtappen voor het winnen en zuiveren van de suiker uit de suikerbiet wordt een suikerbietensap verkregen, dat dunsap wordt genoemd. Voor verdere verwerking moet het dunsap verder ingedikt worden tot diksap, wat wordt gerealiseerd met meertraps indampers.

De fabriek in Dinteloord gebruikt hiervoor twee indampstraten met elk 7-trappen. Meertraps indamping is een energie-efficiënte technologie, waarbij de procesdamp die ontstaat door indamping van suikersap, gebruikt wordt als warmtebron voor de volgende indampingstap. Op deze wijze wordt de energie (warmte) in het systeem zo optimaal mogelijk benut.

Figuur 1. Het productieproces van suikerbiet tot suiker.

Hoe werkt Flexibele Thermische Damprecompressie?

Met als doel de energie-efficiëntie te verbeteren, heeft Cosun R&D het Flexibele damprecompressie-concept ontwikkeld (Flex-TDR). Een stoomejecteur kan damp met lagere druk meeslepen naar een hogere druk (figuur 2). Dit proces wordt aangedreven door hogedrukstoom in een Venturi buis. Hierdoor zijn er geen bewegende onderdelen nodig. Voor aandrijving van het proces is ‘verse’ hogedruk stoom vereist.

Figuur 2. Werking van een stoomejecteur

Met het Flex-TDR systeem wordt restwarmte (reststoom) van ruim 1 barg opgewaardeerd naar MD-stoom van circa 2,5 barg, waarmee vervolgens het indampproces kan worden ‘aangedreven’. Door de variaties in de stoomvraag voor de  processen in de fabriek en het restdamp aanbod, varieert de gewenste recompressiecapaciteit van de TDR tussen 5 tot 74 ton MD-stoom van 2,5 barg per uur.

Het op- en afschakelen van capaciteit moet daarom ook snel kunnen plaatsvinden. Een van de beperkende eigenschappen van TDR is echter dat het debiet beperkt regelbaar is. Door een slimme parallelschakeling van een viertal stoomejecteurs met oplopende capaciteit is dit creatief opgelost. Hiermee wordt een goed regelbereik gerealiseerd met overlappende werkpunten. In figuur 3 is het principeschema van de Flex-TDR installatie weergegeven.

Figuur 3. Flex-TDR concept bij Cosun Beet Company Dinteloord.

MDR of TDR?

Voor het recomprimeren van dampstromen zijn er twee marktrijpe technieken beschikbaar; Mechanische Damp Recompressie (MDR) en Thermische Damp Recompressie (TDR). Beide technieken verdichten de ingaande (lagere druk) stoom tot een hogere druk. Door de gelimiteerde bedrijfstijd van de bietencampagne heeft Cosun Beet Company een kleinere periode per jaar om een investering terug te verdienen. Het resultaat hiervan is dat een TDR concept wel rendabel is, maar een MDR-installatie niet.

Monitoring en optimalisatie van de stoomproductie

De gehele installatie is gedurende drie campagnes (2017-2020) intensief gemonitord en geoptimaliseerd. De verwachting is dat de besparing de komende jaren verder zal stijgen, onder andere door een betere inzet van restwarmte en de oplopende prijs (CO2-heffing) voor CO2-emissie.Ook is het Flex-TDR concept een aanjager gebleken voor verdere energiebesparingen in het proces; door deze besparingen komt er meer lagedrukdamp vrij die met TDR benut kan worden.

Stoomproductie campagne 2019-2020

Figuur 4 toont het verloop van de stoomproductie in 2019-2020 door de Flex-TDR. Opvallend hierbij is:

  • De lange campagnetijd.
  • Grote variaties in de capaciteit van de thermocompressie: storingen of veranderingen in de fabriek worden gecorrigeerd door de thermocompressie.
  • Er is lang (maar met onderbrekingen in november en december) op maximale capaciteit gedraaid. Dit door een relatief laag suikergehalte in de biet in 2019 waardoor extra behoefte was aan de werking van de thermocompressoren.
  • De hoge output van de Flex-TDR: de maximale capaciteit van 72 ton per uur wordt regelmatig bereikt.

Figuur 4. Stoomproductie Flex-TDR tijdens campagne 2019-2020.

Energiebesparing van 3,4 miljoen m3 aardgas

In figuur 5 zijn de gemiddelde procescondities van de campagne 2019-2020 getoond. Dit leverde een effectieve besparing van 3,4 miljoen m3 aardgas per jaar op.

Figuur 5. Gemiddelde procescondities tijdens de campagne van 2019-2020.

Meetresultaten campagnes

Monitoring tijdens de drie campagnes leverde een goed inzicht in de performance van de Flex-TDR. In figuur 6 is het overzicht gegeven van de overall prestatie per campagne. In figuur 7 is de productie van stoom voor iedere campagne getoond.

Figuur 6. Kerncijfers inzet Flex-TDR gedurende drie campagnes.

Figuur 7. Hoeveelheid gerecomprimeerde damp door Flex-TDR gedurende drie campagnes.

Geleerde lessen

Uit de monitorings- en optimalisatieperiode kwamen verschillende geleerde lessen naar voren:

  • koeling van de door de TDR geproduceerde MD-stoom.
  • thermal sleeve van de stoomkoeler.
  • stoom flowmeters.
  • vertrouwen in de TDR-capaciteitsregeling.
  • suikerdoorslag van de indampers.
  • hoge geluidsproductie van de ejecteurs.

Eén van de opmerkelijke spin-offs van het Flex-TDR concept is dat binnen de beschikbare capaciteit van de Flex TDR installatie mogelijkheden ontstaan voor verdere benutting van laagtemperatuurrestwarmte, wat vervolgens leidt tot reductie van de stoomvraag. In dit whitepaper zijn deze onderwerpen verder uitgediept.

Herhalingspotentieel

Thermische damprecompressie zoals gerealiseerd bij Cosun Beet Company in Dinteloord, is geschikt voor andere processen en branches mits die voldoen aan de volgende randvoorwaarden:

  • een voldoende groot en wisselend volume aan vrijkomende dampen op lagedrukniveau uit bijvoorbeeld indampprocessen.
  • een sterk variërende behoefte aan recompressie van deze dampen.
  • bestaande assets, waarbinnen wel mogelijkheden zijn voor optimalisatie van warmte- en massabalans.
  • beperkte CAPEX-ruimte ten gevolge van bijvoorbeeld beperkte productietijd ten gevolge van seizoensproducten of campagnetijd.

Doelstelling behaald

De drie primaire doelen van het Flex-TDR concept zijn allen gerealiseerd:

  • Het condensorverlies is vrijwel tot nul gerealiseerd en het Flex-TDR systeem blijkt de enabler te zijn van benutting van extra restwarmte.
  • Er is een flexibele en robuuste installatie gerealiseerd voor de upgrading van de restwarmte.
  • Het Flex-TDR concept is een innovatief concept dat door meerdere bedrijven en processen toegepast kan worden.

Tot slot

Met het Flex-TDR concept is Cosun Beet Company komende jaren in staat toenemende mate CO2-emissie reductie te realiseren. Cosun is inmiddels octrooihouder van de Flex-TDR technologie voor de Europese suikerindustrie. De ontwikkeling, meer achtergrond over de techniek, de optimalisatie en bredere toepassing staat beschreven in de Whitepaper Thermische Damprecompressie bij Cosun Beet Company.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BlueTerra

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo. De leveranciers presenteerden ingrediënten waarmee ze productontwikkelaars tegemoet komen als het gaat om de kosten van ingrediënten, gezonde voeding en duurzaamheid. Om de Nutri-Score kunnen de bedrijven niet heen.

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

foto: shutterstock

Verkoop zuivelalternatieven keldert: oneerlijke concurrentie door...

Wakker Dier pleit ervoor dat plantaardige melkalternatieven - net zoals sojadrink en koemelk - vrijgesteld wordt voor verbruiksbelasting. Volgens Wakker Dier leidt de heffing tot oneerlijke concurrentie in het schap. Supermarkten verkochten dit jaar zeven procent minder plantaardige alternatieven voor melk dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en Cleaning in Place (CIP) in de fabriek te optimaliseren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.