Rutte: evenementen met meer dan 100 personen landelijk afgelasten en thuiswerken

Rutte: evenementen met meer dan 100 personen landelijk afgelasten en thuiswerken

BREAKING - In elk geval tot en met 31 maart: werk zoveel mogelijk thuis bij lichte klachten en evenementen met meer dan honderd personen moeten landelijk worden afgelast. Dat heeft premier Rutte donderdagmiddag afgekondigd.

Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, maar ook bijeenkomsten en evenementen op of in relatie tot het werk, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad.

Voedingsmiddelenbedrijven hadden dergelijke maatregelen afgelopen week al genomen, zie onderaan dit bericht.

Events in food

Dit heeft ook gevolgen voor alle bijeenkomsten en events in de voedingsmiddelenindustrie. Voor zover events nog niet waren uitgesteld, zal dit nu alsnog moeten gebeuren. Eerder maakte VMT een overzicht van events waarvan al bekend was dat deze werden uitgesteld. 

Nieuwe overheidsmaatregelen per 12 maart

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen tegen het coronavirus gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.

Maatregelen bij foodproducenten

Hieronder een opsomming aan maatregelen die veel voedingsmiddelenbedrijven reeds vorige week individueel treffen. Deze hoorde VMT tijdens een rondgang langs bedrijven:

  • Crisisteams. Er wordt in sommige bedrijven een ‘werkgroep pandemie’ of een crisisteam geformeerd. Er wordt benoemd wat de verschillende niveaus van actie nemen zijn: van groen tot rood. Hierbij de verschillende stadia en acties benoemd. Als er al een pandemieplan is, wordt dit tevoorschijn gehaald en geactualiseerd.
  • vrachtwagenTransport. Extra voorzorgsmaatregelen voor transport uit risicogebieden. Zo wordt er contact gelegd met leveranciers uit in dit geval Italië over de situatie. Chauffeurs aan de poort worden vragen gesteld of ze uit een risicogebied komen en of ze luchtweg klachten hebben. Indien ja, dan mag chauffeur niet uit vrachtwagen komen bij lossen.
  • Bezoek. Bezoekers worden gevraagd om Corona-vragen te beantwoorden; bij risico worden ze niet toegelaten. Rondleidingen worden geannuleerd. Ingehuurde kantoormedewerkers wordt gevraagd niet naar kantoor te komen en thuis te werken. Bij sommige bedrijven worden externe bezoekers op interne locaties niet meer toegestaan. Ook toegezegde bezoeken dienen te worden afgezegd, uitgesteld. Geen groepsbijeenkomsten faciliteren of organiseren. Medewerkers van externe firma’s die nodig zijn om het primaire bedrijfsproces binnen een locatie door te laten gaan, worden wel binnengelaten.
  • Externe bijeenkomsten. Bij een groeiend aantal bedrijven is zakelijk deelnemen aan bijeenkomsten en evenementen met grote groepen niet meer toegestaan. Ook toegezegde bijeenkomsten worden afgezegd tot nader order. Het zakelijk reizen per vliegtuig is bij sommige bedrijven tot nader order niet toegestaan.
  • Hygiëne. Er zijn extra desinfectie punten in het bedrijf gezet om handen te desinfecteren. Pictogrammen met extra maatregelen die personeel kan nemen ter voorkoming besmetting overal in bedrijf geplaatst.
  • Ziekte.Bij ziekmelding medewerkers met griepklachten worden er door de arbodienst extra vragen gesteld. Medewerkers met griepklachten wordt gevraagd thuis te blijven.
  • Thuiswerken. Een totaal thuiswerkbeleid gaat veel bedrijven op dit moment te ver. Voor productiepersoneel is dat sowieso geen optie.
  • Informatievergaring. De laatste berichtgeving wordt zorgvuldig bijgehouden. Bedrijven hanteren daarbij vooral de bronnen: RIVM, ECDC en brancheorganisaties. Dit om tegenstrijdige informatie tegen te gaan.
  • Grondstoffen. Er worden inventarisaties gemaakt van mogelijke tekorten van materialen en grondstoffen aankomende periode. Vooralsnog worden er geen problemen gemeld. Bedrijven krijgen nog geen signalen dat leveringen zullen worden verstoord.
  • Ketenoverleg. Overleg met ketenpartners over maatregelen om uniforme acties te nemen. Vraag aan derden (bedrijven werkzaam op locatie) gesteld naar hoe zij voorbereid zijn op Corona.
  • Voedselveiligheid.Geen specifieke maatregelen. Het virus kan zich niet verspreiden via voedsel (bron RIVM) en de voedselveiligheid is daarmee niet het geding.
Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het verliezen'

World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het...

Als de vleesindustrie de komende jaren overeind wil blijven, zal ze volop ten strijde moeten trekken tegen pseudowetenschap. Dat stelde wetenschapper Peer Ederer op het World Meat Congress in Maastricht woensdag. Beleid in Europa komt steeds vaker tot stand op basis van onjuiste aannames en ondeugdelijk onderzoek, zei hij. "Als de sector deze veldslagen verliest, wordt de sector kapot gemaakt."

Zwanenberg sluit Struik fabriek vanwege kostenstijgingen

Zwanenberg sluit Struik fabriek vanwege kostenstijgingen

Zwanenberg Food Group wil haar productielocatie van onder meer Struik knakworsten en soepen in Voorthuizen per 2023 sluiten. Het bedrijf ziet zich door kostenstijgingen gedwongen om kosten te besparen. Het bedrijf zegt zoveel mogelijk medewerkers te willen behouden. CNV Vakmensen pleit voor een goed sociaal plan.

Het blijkt dat door deze onderbezetting bij de overheid er meer smokkelwaar zoals drugs werden vervoerd in de voedseltransport.

Food & supply chain: dit zijn de risico's en trends

KENNISPARTNER - Door disrupties in de supply chain ontstaan nieuwe uitdagingen op gebied van voedselveiligheid en voedselfraude. Wat betekenen deze risico's voor de Nederlandse supply chain? BSI biedt vanuit onderzoek handvatten om de organisatorische weerbaarheid van voedingsmiddelenbedrijven te vergroten.

Brouwerijen draaien op volle toeren na versoepelingen: 'Het is alle hens aan dek'

Brouwerijen draaien op volle toeren na versoepelingen: 'Het is alle...

De horeca is flink aan het inslaan bij bierbrouwers nu de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden, met onder meer langere openingstijden. Ook mag er weer carnaval gevierd worden, waar het bier natuurlijk rijkelijk zal vloeien in cafés en kroegen.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten...

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de valkuilen? Dit zijn vragen die steeds meer kwaliteitsmanagers en voedselveiligheidsexperts stellen. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

20-21/11/2024 | Nordic Organic Food Fair

20-21/11/2024 | Nordic Organic Food Fair

Op 20 en 21 november 2024 vindt de Nordic Organic Food Fair plaats in Kistamässan, Stockholm. Deze beurs biedt detailhandelaren en foodservice professionals een kans om nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van natuurlijke en biologische voeding en dranken te ontdekken.

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

De verpakkingssector ondergaat ingrijpende veranderingen door ontwikkelingen in de economie, technologie, milieu- en regelgeving. Tijdens de verpakkingsbeurs All4Pack Emballage Paris pitchen verschillende startups wat zij doen om circulariteit in verpakkingen te stimuleren.

Foto: Tuttofood

Anuga-organisatie gaat samenwerken met Italiaanse foodbeurs Tuttofood

De Italiaanse foodbeurs Tuttofood wordt vanaf nu stevig ondersteund door de Duitse beurzenorganisatie Koelnmesse, de organisator van Anuga en ISM. Tuttofood valt onder de organisatie Fiera di Parma en is ook gericht op de internationale voedingsmarkt. De eerstvolgende editie vindt plaats in Milaan van 5 tot 8 mei 2025.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.