Overstappen op elektrisch wagenpark? Begin met personenauto's

Overstappen op elektrisch wagenpark? Begin met personenauto's

Heineken, Albert Heijn en Jumbo gebruiken al elektrische vrachtwagens. Toch zal het zeker nog tot 2028 duren totdat de overstap naar elektrisch vrachtverkeer rendabel is voor de voedingsmiddelenindustrie. Voor personenauto's ligt de overstap naar elektrisch al wel binnen handbereik.

De maatschappelijke druk om het wagenpark te verduurzamen neemt toe. En er zijn zeker ontwikkelingen die een duurzaam wagenpark ook voor de voedingsmiddelenindustrie een stap dichter bij brengen. Zo brengen meerdere Europese fabrikanten vanaf 2021 elektrische vrachtwagens in grote aantallen op de markt. Maar deze trucks zijn nog 3,5 keer duurder dan de varianten die op diesel rijden. Bovendien kan er maximaal 100 km gereden worden met één volle batterij. Daarom zijn deze vrachtwagens op dit moment vooral geschikt voor de bevoorrading in binnensteden.

Bedrijven kunnen daarmee voldoen aan hun doelstelling voor emissievrije stedelijke distributie. Naar verwachting duurt het nog tot 2028 voordat het voor de voedingsmiddelenindustrie rendabel is om in elektrische trucks te investeren.

Personenauto’s

De overstap naar elektrische personenauto’s is gemakkelijker te realiseren. Voor medewerkers is het aantrekkelijk om over te stappen op volledig elektrische auto’s. Hiervoor geldt namelijk een bijtelling van slechts 8%, terwijl hybride auto’s geen belastingvoordeel kennen.

Voorlopig zijn elektrische auto’s nog duurder in de aanschaf dan brandstofauto’s. Daardoor ben je ook meer kosten kwijt aan de verzekering voor je auto. Maar de prijzen van elektrische auto’s dalen wel, omdat de kosten voor de batterijproductie omlaag gaan en de productieaantallen toenemen. Ook is een elektrische auto goedkoper in het gebruik. De brandstofkosten van een benzineauto liggen gemiddeld op 13 cent per kilometer. Bij elektrische auto’s is dat ongeveer 4 cent per kilometer.

Laadpalen

Bij een elektrisch wagenpark moeten medewerkers natuurlijk ook de gelegenheid krijgen om hun auto op het werk op te laden. Daarom is investeren in een laadpaal noodzakelijk. De kosten van een laadpaal zijn sterk afhankelijk van de snelheid en de robuustheid.

De kosten van de installatie worden vooral bepaald door het aantal meters boor- en graafwerk dat nodig is. Over de laadpunten bij medewerkers hoef je als werkgever geen belasting te betalen.

Dit artikel is gesponsord door hoyhoy.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.