Blockchain in food: hoe begin je en waar moet je op letten?

Blockchain in food: hoe begin je en waar moet je op letten?

Met welk doel kunnen voedingsmiddelenbedrijven blockchain inzetten? En waar moeten ze allemaal op letten? Het kan zeker helpen om voedselveiligheid te verbeteren en voedselfraude tegen te gaan, maar bedenk van te voren eerst goed welke claim je wilt maken, zegt expert Juby Ninan. Op 10 december tijdens het Blockchain in Food-evenement ook uitgebreid aandacht voor alle mogelijkheden met de blockchaintechnologie.

Hoe is het met de kwaliteit van wijn gesteld? Is deze authentiek? Klopt de herkomst en hoe duurzaam is deze geteeld? In 2018 startte DNV GL met My Story dat deze vragen kan beantwoorden. Het begon met het in de blockchain zetten van de wijnen van Italiaanse wijnmakers om zo de transparantie in de toeleveringsketen te vergroten. Maar het concept is ook toepasbaar op andere voedingsmiddelen.

Kwaliteit en herkomst

Computerwetenschapper Juby Ninan van DNV GL: My Story is een blockchainconcept om met je merk te communiceren richting klanten (consumenten) over kwaliteitsaspecten, herkomst, authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid.” Vanuit de voedingssector groeit de vraag naar dergelijke concepten, signaleert hij.

Het is echt een trend van de laatste tijd dat consumenten merken kopen die zich richten op zaken als eerlijke handel, eerlijke lonen en duurzaamheid in het algemeen, vertelt Ninan.

“Als je dan met bedrijven praat dan zie je dat ze veel investeren in duurzaamheid en voedselveiligheid. Alleen de communicatie hierover is niet zichtbaar. Er zijn ook gewoon niet zoveel rechtstreekse communicatiemogelijkheden tussen merk en klant. Dus is er ook geen feedback.”


Hottopic Event: Blockchain in food

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in blockchain? Hoe kunnen bedrijven de technologie gebruiken in hun strategie? En niet onbelangrijk: wat is de impact van blockchain op het dagelijkse werk van de kwaliteits- of duurzaamheidsmanager? Onder andere de verhalen van Refresco en Plus komen aan bod tijdens dit evenement.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden


Audits

Wat belangrijk is bij blockchain is om eerst alle data die je invoert goed te verifiëren door fysieke audits en door controles op afstand (remote checks). “Je wilt ten alle tijden voorkomen dat er valse informatie in de blockchain komt, want eenmaal ingevoerd kun je deze niet meer veranderen.”

Ninan: “In het My Story wijnproject bezoeken auditors nog steeds fysiek de wijngaarden om data te veriviëren.”

En als je als bedrijf dan data deelt met de consumenten is het belangrijk dat ze deze begrijpen, vervolgt Ninan.

Data

Als bedrijf dien je een duidelijk verhaal voor ogen te hebben dat je de consument wilt vertellen. “Wat is de verhaallijn: welke claim wil je maken? Hoe ga je data verzamelen en wat zijn de datatypes.”

Een verrassingselement inbouwen zoals bij het wijnproject kan ook helpen de betrokkenheid van de consument te vergroten. “Je kunt extra loyaliteitspunten verzamelen als je de verpakking terugstuurt en via tokens kun je een boer een fooi geven.”

Voedselfraude

Bedrijven starten om uiteenlopende redenen met blockchain. Zo startte een Australische rundvleesproducent hiermee om voedselfraude tegen te gaan. Het bedrijf exporteert naar China en wil de Chinese consument zekerheid bieden dat het rundvlees echt uit Australië komt en niet uit China, geeft Ninan een voorbeeld.  Ook fysieke controles blijven nodig. “We kijken door het uitvoeren van fysieke controles dat het vlees van dezelfde koe komt.”

In andere woorden: DNV GL verzekert de oorsprong van productie, verwerking en verpakking. "We doen dat door middel van verificaties."

Hij geeft ook het voorbeeld van een fabrikant van vis en zeevruchten. Via sensoren in de aanvoerketen kunnen consumenten in de blockchain volgen of de producten op temperatuur blijven en zo dus de voedselveiligheid geborgd.

Uitdagingen blockchain

Blockchain is niet een ‘one-size-fits-all.’ Ninan: “Iedere case heeft zo zijn eigen technologieën en sensoren.” Ook moeten er meer controles komen of alle codes op de producten wel kloppen, realiseert hij zich.

Een andere vraag die vaak naar voren komt: gebruikt blockchain niet heel veel energie. “Wij gebruiken de vorm ‘proof of authority’, een manier die minder energie-intensief is in vergelijking met de ‘proof of work’-validatie.”

Receptuur

Een belangrijke vraag die nog altijd leeft in de voedingsmiddelenindustrie: hoe ver ga je in het delen van data? “Ik wil niet dat iemand mijn receptuur weet en hoe zorg je dat de data niet tegen je wordt gebruikt?’, vraagt iemand zich tijdens een netwerkbijeenkomst van DNV GL zich af?

En op de vraag hoe veilig blockchain is voor kwaadwillende hackers, reageert beveiligingsspecialist Brenno de Winther: “Blockchain voegt geen veiligheid maar onweerlegbaarheid toe. Als certificaten in de blockchain gaan, dan wordt het lastig om te frauderen en een certificaatje toe te voegen. Daar is het voor.”

Voedselverspilling

Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af

De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar niet bij consumenten terecht. Dat percentage lag in 2022 nog boven de 1 procent.

Food Future Event

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.
Conservering

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Voor abonnees
Voor abonnees
Technologie

Voor abonnees Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.