Rol bedrijfsleven belangrijk binnen platform opkomende voedselveiligheidsrisico's

Rol bedrijfsleven belangrijk binnen platform opkomende voedselveiligheidsrisico's

Een nieuw op te richten platform moet opkomende voedselveiligheidsrisico's in kaart gaan brengen. Het is nog afwachten welke rol het bedrijfsleven en andere partijen binnen de voedselketen zelf zullen krijgen binnen dit nieuwe platform. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), zal tijdens hef Food Safety Event op 28 november toelichten welke rol hij idealiter ziet voor het bedrijfsleven.

Eind oktober reageerde het kabinet op het rapport ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het kabinet neemt de aanbeveling van de OVV over en wil nog dit jaar een platform samenstellen met inhoudelijke experts van het RIVM, Wageningen Food Safety Research (WFSR, voorheen Rikilt, red.), het Cgtb, de NVWA en andere relevante organisaties. Het platform moet gaan adviseren of en op welke wijze signalen worden opgepakt binnen de huidige risicobeoordeling, onderzoeksprogrammering en handhaving. Het RIVM heeft van het kabinet de opdracht gekregen met een voorstel te komen.

Rol bedrijfsleven

In deze kamerbrief wordt nog niet ingegaan op de die het bedrijfsleven of de voedingsmiddelenindustrie hierbinnen zal kunnen spelen. In hoeverre de RIVM een actieve rol voor het bedrijfsleven meeneemt in het voorstel en hoe deze rol er dan uit zal zien, is ook nog niet bekend.

Aanbevelingen en conclusies OVV

Wel gaf de OVV eerder in de aanbevelingen van het rapport Opkomende voedselveiligheidsrisico’s aan dat het wenselijk is dat een platform signalen bijeenbrengt uit zoveel mogelijk bronnen, dus ook vanuit het bedrijfsleven.

Verder concludeerde de OVV dat nu bij zowel overheid als bedrijfsleven te weinig urgentie is om methoden en werkwijzen te ontwikkelen en te implementeren waarmee opkomende risico’s vroegtijdig in beeld kunnen worden gebracht. Ook signaleerde het rapport dat gemeenschappelijke initiatieven van bedrijven, onderzoeksinstanties en lidstaten binnen de EU maar moeilijk van de grond komen. En dat mogelijkheden voor bedrijven om problemen en misstanden te kunnen melden aan de toezichthouder te beperkt zijn. “Het ontbreekt aan positieve stimulansen om dergelijke informatie te delen”, aldus het rapport.

Dijsselbloem op Food Safety Event 

Hoewel Dijsselbloem op het Food Safety Event op 28 november nog geen diepgaand oordeel kan geven over de kamerbrief, houdt hij ons als slot van het event een spiegel voor. Laten we ons elke keer verrassen door nieuwe voedselveiligheidsincidenten? Waarom is een waakhond voor opkomende voedselveiligheidsrisico’s nodig? En wat kunnen bedrijven zelf doen om het volgende incident voor te zijn?

Bekijk hier het hele programma van het Food Safety Event op 28 november in Flint Amersfoort en meld u snel aan.

Eerder die middag geeft de OVV een workshop ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s in het vizier

Onderzoekers Frits Bloemendaal en Marjolein Baart van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dagen het publiek uit om na te denken over voedselveiligheidsincidenten die nog niet zijn gebeurd. Hoe kun je de ontwikkelingen en risico’s beter in beeld krijgen en de incidenten eerder zien aankomen?

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.