De hedendaagse kwaliteitsmanager dreigt nogal eens speelbal te worden tussen certificatie- en klantenaudits en overheidsinspecties, zegt Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon en vertegenwoordiger van ISO 22000 binnen Codex Alimentarius.
Het is daarom belangrijk om bij de basis te blijven en dat is de veiligheid van uw producten, processen en grondstoffen. Het blijkt voor veel kwaliteitsmanagers een flinke uitdaging om een goede HACCP gevarenanalyse te maken en nog altijd worden er veel fouten gemaakt. Een belangrijke valkuil bij toepassen van HACCP is het gebrek aan onderscheid tussen gevaren en afwijkingen. In HACCP volgens de Codex Alimentarius komt dit onderscheid onvoldoende tot uiting. Het onderscheid tussen gevaren en afwijkingen is cruciaal in ISO 22000:2108, met name bij het vaststellen van kritieke beheerspunten (CCP’s) en ‘operationele basisvoorwaarden’ (OPRP’s).
Waarom de nieuwe ISO 22000:2018 is de meest geavanceerde standaard is als het gaat om HACCP, legt Besseling uit op het Food Safety Event van 28 november.
Marco Floor, Kwaliteitsmanager bij J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij laat zien wat de recente vernieuwing van de gevarenanalyse heeft opgeleverd en hoe het bedrijf de laatste FSSC audit glansrijk heeft doorstaan.
Bekijk hier het hele programma van het Food Safety Event op 28 november in flint Amersfoort en meld u snel aan.