Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 op Food Safety Event

Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 op Food Safety Event

Waarom is de nieuwe ISO 22000:2018 de meest geavanceerde standaard als het gaat om HACCP? En welke belangrijke voordelen biedt deze ten opzichte van BRC en IFS? Op het Food Safety Event op 28 november wordt hier op ingegaan tijdens de sessie: Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 en Codex Alimentarius.

De hedendaagse kwaliteitsmanager dreigt nogal eens speelbal te worden tussen certificatie- en klantenaudits en overheidsinspecties, zegt Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon en vertegenwoordiger van ISO 22000 binnen Codex Alimentarius.

Het is daarom belangrijk om bij de basis te blijven en dat is de veiligheid van uw producten, processen en grondstoffen. Het blijkt voor veel kwaliteitsmanagers een flinke uitdaging om een goede HACCP gevarenanalyse te maken en nog altijd worden er veel fouten gemaakt. Een belangrijke valkuil bij toepassen van HACCP is het gebrek aan onderscheid tussen gevaren en afwijkingen. In HACCP volgens de Codex Alimentarius komt dit onderscheid onvoldoende tot uiting. Het onderscheid tussen gevaren en afwijkingen is cruciaal in ISO 22000:2108, met name bij het vaststellen van kritieke beheerspunten (CCP’s) en ‘operationele basisvoorwaarden’ (OPRP’s).

Waarom de nieuwe ISO 22000:2018 is de meest geavanceerde standaard is als het gaat om HACCP, legt Besseling uit op het Food Safety Event van 28 november.

Marco Floor, Kwaliteitsmanager bij J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij laat zien wat de recente vernieuwing van de gevarenanalyse heeft opgeleverd en hoe het bedrijf de laatste FSSC audit glansrijk heeft doorstaan.

Bekijk hier het hele programma van het Food Safety Event op 28 november in flint Amersfoort en meld u snel aan.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.