Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 op Food Safety Event

Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 op Food Safety Event

Waarom is de nieuwe ISO 22000:2018 de meest geavanceerde standaard als het gaat om HACCP? En welke belangrijke voordelen biedt deze ten opzichte van BRC en IFS? Op het Food Safety Event op 28 november wordt hier op ingegaan tijdens de sessie: Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 en Codex Alimentarius.

De hedendaagse kwaliteitsmanager dreigt nogal eens speelbal te worden tussen certificatie- en klantenaudits en overheidsinspecties, zegt Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon en vertegenwoordiger van ISO 22000 binnen Codex Alimentarius.

Het is daarom belangrijk om bij de basis te blijven en dat is de veiligheid van uw producten, processen en grondstoffen. Het blijkt voor veel kwaliteitsmanagers een flinke uitdaging om een goede HACCP gevarenanalyse te maken en nog altijd worden er veel fouten gemaakt. Een belangrijke valkuil bij toepassen van HACCP is het gebrek aan onderscheid tussen gevaren en afwijkingen. In HACCP volgens de Codex Alimentarius komt dit onderscheid onvoldoende tot uiting. Het onderscheid tussen gevaren en afwijkingen is cruciaal in ISO 22000:2108, met name bij het vaststellen van kritieke beheerspunten (CCP’s) en ‘operationele basisvoorwaarden’ (OPRP’s).

Waarom de nieuwe ISO 22000:2018 is de meest geavanceerde standaard is als het gaat om HACCP, legt Besseling uit op het Food Safety Event van 28 november.

Marco Floor, Kwaliteitsmanager bij J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij laat zien wat de recente vernieuwing van de gevarenanalyse heeft opgeleverd en hoe het bedrijf de laatste FSSC audit glansrijk heeft doorstaan.

Bekijk hier het hele programma van het Food Safety Event op 28 november in flint Amersfoort en meld u snel aan.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Minerale oliën

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Voor abonnees
Voor abonnees
FDA

Voor abonnees FDA introduceert nieuwe preventiestrategie tegen besmetting van verse...

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een nieuwe strategie gelanceerd om besmetting van verse en bevroren bessen met virussen zoals hepatitis A en norovirus tegen te gaan. De aanpak, ontwikkeld in samenwerking met de industrie en internationale belanghebbenden, richt zich op hygiëne, wetenschappelijk onderzoek en wereldwijde samenwerking.

Voor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen

In Canada heeft een uitbraak van Salmonella Enteritidis geleid tot 61 bevestigde ziektegevallen, waarvan 17 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak is herleid naar minigebak van het merk Sweet Cream, dat inmiddels landelijk is teruggeroepen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten
Biologisch

VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.