Eerste platform blockchain voor rijsthandel op de markt

Fujitsu en Rice Exchange lanceren 's werelds eerste wereldwijde op blockchain gebaseerde rijsthandelsplatform op de markt.Tijdens het Blockchain in Food evenment van VMT op 10 december in Nieuwegein aandacht voor de laatste ontwikkelingen rond blockchain. Ook worden een aantal initiatieven uitgelicht.

Ricex is het eerste digitale blockchainplatform dat is ontworpen voor het kopen en verkopen van rijst, een van 's werelds meest verhandelde agrarische koopwaar, met een waarde van 450 miljard dollar. Blockchain wordt steeds meer gebruikt om ketens transparanter te maken. De technologie zorgt er ook  voor dat eenmaal ingevoerd, gegevens niet veranderd kunnen worden.

Het platform digitaliseert de rijsthandel met behulp van een blockchain Distributed Ledger Technology (DLT) -platform. Op dit digitale platform kunnen kopers, verkopers en dienstverleners elkaar gemakkelijk vinden om efficiënt transacties uit te voeren en verzekeringen te regelen. Ook verzending, inspectie en afwikkeling worden geregeld met de garantie van naadloze integratie en verifieerbare gegevens.


Hottopic Event: Blockchain in food

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in blockchain? Hoe kunnen bedrijven de technologie gebruiken in hun strategie? En niet onbelangrijk: wat is de impact van blockchain op het dagelijkse werk van de kwaliteits- of duurzaamheidsmanager? Onder andere de verhalen van Refresco en Plus komen aan bod tijdens dit evenement.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden


Blockchain

"Het Rice Exchange-platform biedt transparantie, efficiëntie en veiligheid voor de wereldwijde rijsthandel", zegt Stephen Edkins, CEO van Ricex. “De gedistribueerde grootboektechnologie van onze partner, Fujitsu, stelt ons in staat om de vele barrières weg te nemen die een transparante, risicovolle rijsthandel onmogelijk hebben gemaakt. Het stelt inkopers in staat om rijst te kunnen kopen met de garantie dat ze een kwaliteitsproduct krijgen tegen een eerlijke prijs."

Traceren herkomst

Met het Ricex-platform kunnen kopers bijvoorbeeld zoeken naar rijst die is gecertificeerd als duurzaam geteeld. Dit geeft kopers de zekerheid over de herkomst van de rijst en stelt producenten op hun beurt in staat een premie te vragen voor hun product.

“Duurzaamheid, track en trace en herkomst vormen de kern van Rice Exchange. Het is opnieuw een krachtig voorbeeld van blockchain in de praktijk. Ricex heeft een geweldige visie getoond bij het toepassen van Fujitsu's benadering van gedistribueerde grootboeken als een aanvullende laag in grotere enterprise-architecturen, en geen end-to-end oplossingen op zichzelf”, zegt Frederik De Breuck, hoofd van het Fujitsu Blockchain Innovation Center in Brussel.

“We wilden de  garantie dat de DLT kan samenwerken met bestaande infrastructuren.Op deze manier leveren we echte waarde uit eerdere investeringen in deze opwindende nieuwe technologie.”

Complexe rijsthandel

De rijsthandel is een ondoorzichtige, complexe en uiterst proces intensieve markt waar nog veel met papier wordt gewerkt.Certificeringseisen voor rijstimport verschillen per regio en documenten moeten handmatig worden gecontroleerd en gematcht, wat duur en gevoelig is voor kostbare menselijke fouten.

Documenten reizen wereldwijd mee met de goederen, met het risico van tijdverlies als gevolg van verkeerde of verloren documentatie. Het Rice Exchange-platform vereenvoudigt de naleving van de documentatie, wat leidt tot lagere transactiekosten en back-end-operaties en biedt volledige transparantie.

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door wetgeving

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door...

Alle CBL-supermarkten gaan samen huismerk cashew-snacknoten duurzaam certificeren. Dat is nodig want de cashewketen is complex en er zijn genoeg duurzaamheidsissues.

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen sinecure, want duurzaamheidsmanagement lijkt een veelkoppige draak te zijn voor de voedselindustrie. En dat met de hete adem van de CSRD-wetgeving in de nek.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.