NVWA legt uit: 'WGS speelde nooit eerder zo'n grote rol'

NVWA legt uit: 'WGS speelde nooit eerder zo'n grote rol'

Volgens de NVWA heeft Whole Genome Sequency (WGS) nog niet eerder zo'n belangrijke rol gespeeld als bij de listeria-recall van Offerman. De voedselautoriteit legt aan VMT uit waarom. Listeria monocytogenes wordt ook uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november in Amersfoort.

Na het RIVM, geeft ook de NVWA aan dat Whole Genome Sequency op vele vlakken bepalend was om de specifieke listeria-bacterie te linken aan de vleeswaren van Offerman. Volgens de voedselautoriteit heeft deze nieuwe DNA-techniek nog niet eerder zo’n grote rol gespeeld.

Verwantschap

“De verwantschap tussen de bron en de geïnfecteerde is door middel van WGS direct duidelijk. Om tot de producent als bron van de ziekte te komen, kijken we ook naar ondersteunend bewijs zoals mogelijkheden tot besmetting, schoonmaak en eigen verificaties”, vertelt NVWA-woordvoerder Paula de Jonge.

Databases

“Om een WGS-onderzoek uit te kunnen voeren, worden verschillende databases met elkaar vergeleken. Namelijk die van het RIVM (humane isolaten) en die van de voedselisolaten van Wageningen Food Safety Research (WFSR)”, gaat De Jonge verder. “Indien nodig kijken we ook naar isolaten uit andere lidstaten.”

Clusters

Door het gebruik van WGS kunnen er volgens de NVWA eerder en sneller clusters geïdentificeerd worden. “Voor het identificeren van een cluster zijn alleen DNA-sequenties nodig”, aldus De Jonge. Maar dan ben je er nog niet helemaal. “Er is een tijdlijn nodig om erachter te komen of het om een actieve uitbraak gaat (eerste ziektedag patiënten), maar ook of er overlap is met gevonden voedselisolaten”, vervolgt De Jonge.

Traceringsinformatie

“Als blijkt dat het om een actieve uitbraak gaat en een voedselisolaat in dat cluster valt, dan is uiteraard traceringsinformatie nodig om bij de bron te komen Om de bron vervolgens definitief vast te stellen, kan meer aanvullende informatie nodig zijn”, vertelt De Jonge. Welke aanvullende informatie dat is, daar laat De Jonge zich niet over uit.

Samenwerking

Het RIVM en de NVWA houden elkaar wekelijks op de hoogte van informatie die nuttig kan zijn. Het RIVM laat weten of er een actieve uitbraak is, de NVWA laat weten of en wanneer er problemen lijken te zijn met een product of producent. Het RIVM en het WFSR delen dan weer WGS-data van humane- en voedselisolaten met elkaar. “Zodra er ergens een link te maken is, wordt de samenwerking geïntensiveerd”, benadrukt De Jonge.

Offerman

Vleeswarenproducent Offerman sloot op 4 oktober haar fabriek in Aalsmeer vanwege een besmetting met listeria. De producent riep tientallen soorten vleeswaren terug uit meerdere supermarktketens. Ruim twintig mensen in Nederland en België raakten besmet. Door gebruik te maken van de WGS-techniek kon het specifieke listeriabacterie gelinkt worden aan de fabriek van Offerman in Aalsmeer.

Food Safety Event

Listeria monocytogenes en Whole Genome Sequency (WGS) zijn onderwerpen die op het Food Safety Event uitgebreid behandeld worden. Dit event vindt plaats op 28 november in Amersfoort.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden

VMT schreef eerder over Whole Genome Sequency:

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.