NVWA legt uit: 'WGS speelde nooit eerder zo'n grote rol'

NVWA legt uit: 'WGS speelde nooit eerder zo'n grote rol'

Volgens de NVWA heeft Whole Genome Sequency (WGS) nog niet eerder zo'n belangrijke rol gespeeld als bij de listeria-recall van Offerman. De voedselautoriteit legt aan VMT uit waarom. Listeria monocytogenes wordt ook uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november in Amersfoort.

Na het RIVM, geeft ook de NVWA aan dat Whole Genome Sequency op vele vlakken bepalend was om de specifieke listeria-bacterie te linken aan de vleeswaren van Offerman. Volgens de voedselautoriteit heeft deze nieuwe DNA-techniek nog niet eerder zo’n grote rol gespeeld.

Verwantschap

“De verwantschap tussen de bron en de geïnfecteerde is door middel van WGS direct duidelijk. Om tot de producent als bron van de ziekte te komen, kijken we ook naar ondersteunend bewijs zoals mogelijkheden tot besmetting, schoonmaak en eigen verificaties”, vertelt NVWA-woordvoerder Paula de Jonge.

Databases

“Om een WGS-onderzoek uit te kunnen voeren, worden verschillende databases met elkaar vergeleken. Namelijk die van het RIVM (humane isolaten) en die van de voedselisolaten van Wageningen Food Safety Research (WFSR)”, gaat De Jonge verder. “Indien nodig kijken we ook naar isolaten uit andere lidstaten.”

Clusters

Door het gebruik van WGS kunnen er volgens de NVWA eerder en sneller clusters geïdentificeerd worden. “Voor het identificeren van een cluster zijn alleen DNA-sequenties nodig”, aldus De Jonge. Maar dan ben je er nog niet helemaal. “Er is een tijdlijn nodig om erachter te komen of het om een actieve uitbraak gaat (eerste ziektedag patiënten), maar ook of er overlap is met gevonden voedselisolaten”, vervolgt De Jonge.

Traceringsinformatie

“Als blijkt dat het om een actieve uitbraak gaat en een voedselisolaat in dat cluster valt, dan is uiteraard traceringsinformatie nodig om bij de bron te komen Om de bron vervolgens definitief vast te stellen, kan meer aanvullende informatie nodig zijn”, vertelt De Jonge. Welke aanvullende informatie dat is, daar laat De Jonge zich niet over uit.

Samenwerking

Het RIVM en de NVWA houden elkaar wekelijks op de hoogte van informatie die nuttig kan zijn. Het RIVM laat weten of er een actieve uitbraak is, de NVWA laat weten of en wanneer er problemen lijken te zijn met een product of producent. Het RIVM en het WFSR delen dan weer WGS-data van humane- en voedselisolaten met elkaar. “Zodra er ergens een link te maken is, wordt de samenwerking geïntensiveerd”, benadrukt De Jonge.

Offerman

Vleeswarenproducent Offerman sloot op 4 oktober haar fabriek in Aalsmeer vanwege een besmetting met listeria. De producent riep tientallen soorten vleeswaren terug uit meerdere supermarktketens. Ruim twintig mensen in Nederland en België raakten besmet. Door gebruik te maken van de WGS-techniek kon het specifieke listeriabacterie gelinkt worden aan de fabriek van Offerman in Aalsmeer.

Food Safety Event

Listeria monocytogenes en Whole Genome Sequency (WGS) zijn onderwerpen die op het Food Safety Event uitgebreid behandeld worden. Dit event vindt plaats op 28 november in Amersfoort.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden

VMT schreef eerder over Whole Genome Sequency:

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Pathogene besmettingsbron in fabriek zelf detecteren met webapp voor DNA-sequencing

Pathogene besmettingsbron in fabriek zelf detecteren met webapp voor...

Voedselproducenten kunnen zelf veel makkelijker de bron van een pathogene besmetting in de productieomgeving gaan vaststellen met een wepapp die daarvoor is ontwikkeld. Tenminste, dat is de inzet van onderzoekers van de Hogeschool Leiden. Ze analyseren DNA van pathogenen en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp die interessant kan zijn voor fabrikanten.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.