Koudemiddelen die bijdragen aan opwarming van de aarde worden uitgebannen

Koudemiddelen die bijdragen aan opwarming van de aarde worden uitgebannen

De meeste koelinstallaties bevatten koudemiddelen die aanzienlijk bijdragen aan de opwarming van de aarde. In de F-gassenverordening van de EU worden deze middelen zo veel mogelijk uitgebannen. Voor bedrijven met koeling is het belangrijk om hier adequaat op te reageren, zegt Rob Wolthuizen van Uniechemie.

De koudemiddelen waarvan het handelsquotum in de EU met grote stappen omlaag gaat zijn de zogenaamde HFK’s met hoge GWP-waarden. GWP staat voor Global Warming Potential. De GWP van CO2 is 1; dat is de referentiewaarde. Veel gebruikt koudemiddelen als R507 en R404 hebben een GWP van boven de 2500. Het effect op de opwarming van de aarde is daarmee 2500 keer sterker dan van CO2.

Koudemiddelen

In het kader van de F-gassen-verordening, mogen installaties vanaf 1 januari 2020 niet meer met nieuw koudemiddel met een GWP  van hoger dan 2500 worden bijgevuld. Bijvullen met gerecycled of geregenereerd koudemiddel mag nog wel. “De maatregel kan de prijzen van deze koudemiddelen verder opdrijven en er kan schaarste ontstaan”, zegt Wolthuizen. Dat betekent dat bedrijven bij lekkages fors op kosten kunnen worden gejaagd.

Prijsstabilisatie

Prijzen van HFK’s zijn een aantal jaren geleden, toen het Europese quotum ging dalen,  al fors gestegen. Inmiddels is er sprake van prijsstabilisatie, wat volgens Wolthuizen vooral komt door illegale handel in koudemiddelen. Hij waarschuwt bedrijven voor deze middelen. “Als ze in een installatie worden gevonden ben je als gebruiker in overtreding. Er is geen garantie voor de kwaliteit van de middelen, wat problemen kan opleveren met de koelinstallatie.”

Lagere GWP

Een veilig alternatief is volgens Wolthuizen het koudemiddel te vervangen door een middel met een lagere GWP. Net als een benzinemotor niet op diesel loopt, kun je niet zomaar een installatie met een ander koudemiddel vullen. Voor koudemiddelen als R507 en R404 zijn er echter wel vervangers op de markt. Die hebben een lagere GWP waar je nog een paar jaar mee kunt doordraaien.

Beste optie

Met een GWP van lager dan 400 zit je wat betreft de F-gassenverordening aan de veilige kant. Natuurlijke koudemiddelen en HFO’s met een GWP van rond de 1 zijn de beste opties. Dat betekent wel dat de installatie vervangen moet worden, wat natuurlijk een grote investering met zich meebrengt.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en Cleaning in Place (CIP) in de fabriek te optimaliseren.

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko, Europa's grootste aardappelproductenproducent, heeft een Product Lifecycle Management (PLM)-oplossing van Centric Software ingevoerd om groei te stimuleren en productspecificaties te beheren.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen versnellen. Op deze manier willen ze af van het gebruik van dierlijke, plantaardige of op olie gebaseerde eiwitten. VMT sprak met Stef van Grieken, co-founder & CEO bij Cradle, over de pas 2 jaar oude start-up, die dit jaar door MT/Sprout tot Startup van het Jaar van werd uitgeroepen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.