Wat doen foodbedrijven om klimaatneutraal te produceren?

Wat doen foodbedrijven om klimaatneutraal te produceren?

Weten hoe foodbedrijven werk maken van fossielvrij produceren? Welke alternatieven zijn er voor gas? Wat zijn de mogelijkheden om het koelproces te verduurzamen? Op deze en meer vragen krijgt u antwoord tijdens het Food Technology Event op 31 oktober aanstaande.

Klimaatneutraal produceren staat volop in de belangstelling sinds het Klimaatakkoord. Maar wat betekenen de grote beloften voor het productieproces in de fabriek? Wat betekent het voor energie-intensieve processen zoals drogen, koelen en verhitten? Moeten we de gaskraan dichtdraaien?

Op het Food Technology Event met als thema de Duurzame Foodfabriek vertellen voedingsmiddelenbedrijven hoe zij de energietransitie aanpakken.

Klimaatakkoord

FNLI-directeur Marian Geluk zal de dag aftrappen waarin ze ingaat op de uitdagingen van het Klimaatakkoord.

Lennart van den Burg van onderzoeksorganisatie TNO zal de alternatieven voor gas op een rijtje zetten. Elektriciteit is zonder meer een optie, maar hoe groot wordt de rol van waterstof of van biogas? Waterstof is niet nieuw voor voedingsmiddelenindustrie. Ze gebruiken het al om vetten te laten harden door middel van dehydratatie. De laatste tijd staat het ook als energiedrager volop in de belangstelling. Vooral installateurs van gasketels zijn enthousiast vanwege de gelijkenis met aardgas.

CEO Michel Driessen van Verstegen Spices & Sauces vertelt hoe hij zijn fabriek zonder gebruik van gas wil inrichten. Sustainability expert ingredients Tessa Hermens van FrieslandCampina zal vertellen hoe het zuivelbedrijf fossielvrij wil produceren.

Duurzaam koelen en energietransitie in de praktijk

Twee thema’s komen in de middag aan bod: Duurzaam koelen en Energietransitie in de praktijk. Sprekers zijn onder andere Martin Bosscher van bierbrouwer Grolsch over duurzaam koelen van bier en Dennis van der Kroon van Van der Kroon Food Products over de overwegingen om zonnepanelen aan te schaffen.

Weten wie nog meer spreekt?

Bekijk het programma

Direct aanmelden (het event is al over 2 dagen!) 

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en Cleaning in Place (CIP) in de fabriek te optimaliseren.

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko, Europa's grootste aardappelproductenproducent, heeft een Product Lifecycle Management (PLM)-oplossing van Centric Software ingevoerd om groei te stimuleren en productspecificaties te beheren.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen versnellen. Op deze manier willen ze af van het gebruik van dierlijke, plantaardige of op olie gebaseerde eiwitten. VMT sprak met Stef van Grieken, co-founder & CEO bij Cradle, over de pas 2 jaar oude start-up, die dit jaar door MT/Sprout tot Startup van het Jaar van werd uitgeroepen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.