Kan waterstof een toekomstige energiebron zijn voor de foodindustrie?

Kan waterstof een toekomstige energiebron zijn voor de foodindustrie?

De voedingsmiddelenindustrie zal de fossiele energiebronnen vaarwel moeten zeggen. Maar wat komt daarvoor in de plaats? Wordt het duurzame stroom, geothermie, biogas of waterstof? Tijdens het Food Technology Event zal Lennart van der Burg van TNO alle opties nalopen.

Van der Burg gaat in zijn presentatie in op de technische en sociale innovaties voor verduurzaming van de voedingsindustrie. Hij beantwoordt de vraag: wanneer is welke technologie geschikt, maar ook financieel rendabel? Verder geeft de TNO-expert aansprekende praktijkvoorbeelden.

Aan bod komen:

- warmtepompen

- electroboilers

- ultradiepe geothermie (VMT schreef hier eerder over)

- waterstof

- biogas

Waterstof als energiedrager

Waterstof komt uitgebreid aan de orde. De stof is niet nieuw voor voedingsmiddelenindustrie. Ze gebruiken het al om vetten te laten harden door middel van dehydratatie. De laatste tijd staat het ook als energiedrager volop in de belangstelling. Vooral installateurs van gasketels zijn enthousiast vanwege de gelijkenis met aardgas.

Food Technology Event

Is waterstof het ei van Columbus? Kom dan op 31 oktober naar het Food Technology Event en hoor er alles over.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: energiereductie, het Klimaatakkoord en de mogelijkheden om minder CO2 uit te stoten.

Tijdens de plenaire sessie zal Marian Geluk van de FNLI uiteen zetten wat de uitdagingen zijn van het Klimaatakkoord voor de voedingsmiddelenindustrie. FrieslandCampina en Verstegen Spices & Sauces vertellen hoe zij fossielvrij produceren willen aanpakken.

Verder vertelt feedbedrijf ForFarmers waarom zij investeerden in een biogasinstallatie.

Datum: 31 oktober
Locatie: Miele Experience Center, Vianen

Bekijk het programma
Direct aanmelden

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en Cleaning in Place (CIP) in de fabriek te optimaliseren.

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko, Europa's grootste aardappelproductenproducent, heeft een Product Lifecycle Management (PLM)-oplossing van Centric Software ingevoerd om groei te stimuleren en productspecificaties te beheren.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen versnellen. Op deze manier willen ze af van het gebruik van dierlijke, plantaardige of op olie gebaseerde eiwitten. VMT sprak met Stef van Grieken, co-founder & CEO bij Cradle, over de pas 2 jaar oude start-up, die dit jaar door MT/Sprout tot Startup van het Jaar van werd uitgeroepen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.