Kabinet: platform voor opkomende voedselveiligheidsrisico's start dit jaar

Kabinet: platform voor opkomende voedselveiligheidsrisico's start dit jaar
Het kabinet richt een platform op om opkomende voedselveiligheidsrisico's sneller en beter in de smiezen te krijgen.

Het kabinet richt een platform op om voedselveilgheidsrisico's beter in kaart te brengen. NVWA en RIVM spelen hier een belangrijke rol in. Dit doet het kabinet op advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Het platform zal opereren  als een zelfstandige coördinerende eenheid. Dat gebeurt onafhankelijk van beleid en beleidsuitvoering. De eenheid put uit zoveel mogelijk bronnen om opkomende voedselveiligheidsrisico’s in kaart te brengen. Hierover rapporteert zij in openbare dreigingsrapportages.

Voedselveiligheidsrisico's

Momenteel is het onderzoek naar methodes om opkomende voedselveiligheidsrisico’s te detecteren bij de Rijksoverheid nog te versnipperd, concludeert de OVV.


Jeroen Dijsselbloem op het Food Safety Event op 28 november

Meer over het in kaart brengen van voedselveiligheidsrisico's hoort u op 28 november op het Food Safety Event in Flint Amersfoort. Ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, momenteel voorzitter van de OVV vertelt u hier meer over. Meldt u snel aan voor het uitverkocht is.


Fipronil

Naar aanleiding van de fipronilaffaire in 2017 bracht de Onderzoeksraad voor de Veiligheid haar rapport Opkomende Voedselveiligheidsrisico’s uit op 20 juni 2019. De Onderzoeksraad concludeert dat een beter inzicht in opkomende voedselveiligheidsrisico’s nodig is. Het kabinet neemt dit advies ter harte door kennis en kunde hierover te bundelen in een speciaal platform.

RIVM

Het RIVM zal het platform vorm gaan geven om zo signalen over voedselveiligheidsrisico’s van verschillende kanten samen te brengen.  Hierbij kan het instituut zijn ervaring met het opzetten van de zoönose risicoanalysestructuur goed benutten.

EFSA

Periodiek zal het nog op te richten platform een overzicht geven van signalen en adviezen over voedselveiligheidsrisico’s. Om dit goed te doen, wordt ook internationale samenwerking gezocht met de Europese Commissie, de Europese lidstaten en EFSA.

Voorzorgsbeginsel

De Onderzoeksraad adviseert het ‘voorzorgsbeginsel’ te operationaliseren. Dit betekent dat als de situatie daarom vraagt de primair verantwoordelijke minister aan zet is zodat de NVWA snel kan handelen in een voedselveiligheidscrisis. De NVWA past dus alleen in nauwe samenspraak met de minister het voorzorgsbeginsel toe.

In het voorzorgsbeginsel is vastgelegd dat wanneer in specifieke situaties nog onvoldoende  wetenschappelijke zekerheid is over gezondheidsrisico’s voorlopige maatregelen getroffen kunnen worden. Die moeten dan nodig zijn  om gezondheidsbescherming te waarborgen, zonder daarbij de handel niet meer dan nodig te belemmeren. De voorlopige maatregelen dienen rekening te houden met economische, technische en economische haalbaarheid.

Risicomanagement en risicoanalyse

Het hanteren van het voorzorgsbeginsel mag niet worden overgelaten aan wetenschappelijke experts van het RIVM en de NVWA, vindt de Onderzoeksraad. “Risicomanagement mag niet vermengd raken met risicobeoordeling. Het is daarbij belangrijk dat de NVWA in voorkomende gevallen snel kan ingrijpen”, zo staat in de Kamerbrief over ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s.

Ook zal het op te richten platform ernaar streven zoveel mogelijk nieuwe technieken in te zetten bij het opsporen van risico’s. Te denken valt aan WGS, al is dat nu best nog een tijdrovend proces. In de komende periode wordt daarom toegewerkt naar ‘het meer routinematig’ inzetten van de techniek.

Capaciteit NVWA

Een zelfstandige coördinerende eenheid voor het opsporen van voedselveiligheidsrisico’s zal een flink beslag leggen op de capaciteit van de NVWA en het RIVM, weet ook het kabinet. Mogelijk verandert hierdoor het takenpakket van de voedselautoriteit. “Herbezinning” heet dat in vakjargon.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.