Peter van der Steege neemt afscheid van Mérieux NutriSciences

Peter van der Steege neemt afscheid van Mérieux NutriSciences

Na 38 jaar werkzaam geweest te zijn in wat nu Mérieux NutriSciences heet, neemt Peter van der Steege afscheid: "Ik ben er trots op dat ik betrokken mocht zijn bij de ontwikkeling van ons bedrijf naar de tegenwoordige situatie."

"Aan de hand van de geschiedenis van ons laboratorium in Ede herken je verschillende ontwikkelingen. In de voedingsmiddelenindustrie: van nadruk op kwaliteitscontrole naar beheersing van voedselveiligheid. In de laboratoriumwereld: van sectorgerichte kwaliteitscontrolelaboratoria naar internationale, breed georiënteerde laboratoria met vooral meer analysewerk op gebied van voedselveiligheid en authenticiteit", aldus Van der Steege.

Stichting Conex

Van der Steege kwam in 1980 bij Conex in Wageningen in dienst. De Stichting Conex werd in 1953 opgericht door de Vereniging der Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (VIGEF). Conex controleerde de naleving van productschapsverordeningen voor de industrie.

"Zo onderzochten wij de kwaliteit van zuurkoolmonsters, diepvriesgroenten en jam. Er waren toen nog tientallen zuurkoolfabrieken", zegt Van der Steege.

"In de verordeningen was vooral analytische aandacht voor kwaliteit, minder voor voedselveiligheid. Begin tachtiger jaren begonnen we met microbiologische analyses. Met het blauwe boek van Mossel-Tamminga en cursussen bij TNO schreven we zelf methoden uit; er waren nauwelijks normen."

Conex B.V.

VIGEF besloot in 1986 het laboratorium te privatiseren. Er was een groeiende vraag naar commercieel werk buiten het doel van de stichting. "Bovendien kreeg de voedingsmiddelenindustrie behoefte aan onafhankelijke laboratoria en genormeerde analysemethoden. Het gevolg was dat in de tweede helft van de tachtiger jaren in onze markt veel commerciële laboratoria zijn gestart", aldus Van der Steege. Het laboratorium van Van der Steege verhuisde naar Ede.

"Nog steeds werden, onder toezicht van het Rikilt, conservenmonsters onderzocht volgens productschapsverordeningen, maar met de nieuwe faciliteiten waren de uitbreidingsmogelijkheden enorm. Hygiëne-inspecties in bakkerijen en andere ambachtelijke sectoren en horeca werden ook gestart."

Silliker Netherlands

"Conex was een interessante mogelijkheid voor een laboratoriumbedrijf met internationale ambities dat een plaats op de Nederlandse markt zocht. Wij werden in 2000 onderdeel van het Amerikaanse Silliker, samen met Bachevo. De locatie bleef Ede, waar inmiddels het gebouw in omvang verdubbeld was."

"De samenvoeging van Bachevo en Conex was een succes. Vrijwel alle opdrachtgevers bleven, evenals vrijwel alle medewerkers. Silliker Netherlands kon met ondersteuning van de groep verder expanderen en professionaliseren en ook internationale klanten bedienen."

Mérieux NutriSciences

"De Silliker Group is in de afgelopen jaren overgegaan naar de familie Mérieux, Frankrijk. Wij vormen nu, samen met meer dan honderd laboratoria over de hele wereld, Mérieux NutriSciences, met  enorm veel meer analysemogelijkheden, informatietechnologie en services waar wij in 1980 geen weet van hadden."

Foto: Ilvo

DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)

Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle zuivelproducten zijn gemaakt. Kwaliteitsborgingssystemen garanderen voedselveilige rauwe melk. Maar door de aanscherping van regelgeving en de komst van 'nieuwe' contaminanten blijft bijsturing nodig.

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Beeld: ©NVWA

NVWA: mogelijk libidoverhogende stoffen in honingproducten

De NVWA heeft aanwijzingen over de aanwezigheid van libidoverhogende stoffen in honing. De producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven. Volgens de NVWA geven indicatieve test aan dat sommige honingproducten zeer waarschijnlijk de stoffen tadalafil, flibanserin en sildenafil bevatten.

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Volgens een onderzoek waren onvoldoende verhitte bruine bonen de oorzaak van een groot aantal zieken in een uitbraak van acute gastro-enteritis in Frankrijk, veroorzaakt door plantengifstoffen.

Voedselproducenten zijn  al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)

Stappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als...

Grote wereldwijde gebeurtenissen kunnen een voedselketen en grondstoffentoevoer plotsklaps ernstig verstoren. Denk aan conflicten, de blokkade van het Panamakanaal eind januari, de oorlog in Oekraïne, coronapandemie en de energiecrisis. Dergelijke veranderingen brengen nieuwe contaminatierisico's met zich mee. In dit stappenplan een checklist voor grondstoffen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.