Vleesvervangers vervangen vooral vlees in catering en horeca

Vleesvervangers vervangen vooral vlees in catering en horeca

De consumptie van vleesvervangers en plantaardige zuivel is de afgelopen twee jaar flink gegroeid in de Nederlandse foodservice. Vooral in de horeca en de catering groeien deze producten lekker door. De totale verkoop van vleesvervangers aan deze sector is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld.

Foto: Shutterstock

Zeven vegetarische en veganistische trends voor 2024 op een rij

Volgens de Vegetariërsbond verandert de markt. Volgens de bond eten minder mensen vlees en zijn meer mensen op zoek naar plantaardige alternatieven voor zuivel. Ook de vraag naar visvervangers groeit. De Vegetariërsbond stelt zeven trends vast op het gebied van vegetarische en veganistische voeding. VMT zet de trends op een rij.

Hoe duurzaam is een vegetarische quiche? PS in Foodservice berekent milieu-impact met hulp van een algoritme

Hoe duurzaam is een vegetarische quiche? PS in Foodservice berekent...

Hoe meet je de duurzaamheidsimpact van een ingrediënt? Gerard Sterkenburg van PS in Foodservice werkte samen met HowGood die openbare informatie gebruikt voor een duurzaamheidsscore. "Het lijkt mij fantastisch als we in een restaurant - al dan niet met een QR-code - kunnen zien wat onze maaltijdkeuze betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit of juist de CO2-uitstoot."

Schouten Europe en Agrifirm willen samen Nederlandse peulvruchten verwerken

Schouten Europe en Agrifirm willen samen Nederlandse peulvruchten...

Schouten Europe en Agrifirm doen dit jaar onderzoek naar de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh producten op basis van Nederlandse veld- en sojabonen.

Bijzondere staphylococcen slaan toe

Bijzondere staphylococcen slaan toe

Voedselvergiftiging door enterotoxine van staphylococcen ontstaat door eten van voedsel dat verontreinigd is met staphylococcen die enterotoxinen produceren.

Voedselproducenten proberen in te spelen op het heersende personeelstekort in de horeca

Producenten spelen in op personeelstekort: gemak en kwaliteit voorop

Als gevolg van de coronapandemie hebben veel horeca ondernemers te kampen met personeelstekorten. Voedingsproducenten proberen hierop in te spelen door producten te ontwikkelen die focussen op gemak en kwaliteit. Ook plantaardige producten blijven populair. In dit artikel enkele voorbeelden van producenten die inspelen op gemak, kwaliteit en plantaardig.

Verschillende startups presenteerden hun producten op de Horecava

Zo spelen startups in op trends: 10 innovaties op de Horecava

Op de Horecava presenteerden vele startups hun innovatieve ideeën op het daarvoor ingerichte startupplein. De startups lieten verschillende dingen zien: van rijstbitterballen en energiedranken tot (on)kruidenthee en vegan gebak. In dit artikel 10 innovaties van startups die VMT opvielen tijdens een bezoek aan de Horecava.

'Plantaardige poedermixen moeten ook bij restaurants op het menu komen'

'Plantaardige poedermixen moeten ook bij restaurants op het menu...

Om plantaardige poedermixen ook bij restaurants op het menu te krijgen, lanceert startup Greenforce een B2B-platform voor de horeca.

FAVV helpt voedingsbedrijven het hoofd koel te houden

FAVV helpt voedingsbedrijven het hoofd koel te houden

Of je het aanhoudende warme weer nu leuk vind of niet, gepaste maatregelen zijn noodzakelijk om de voedselveiligheid ook tijdens een hittegolf te waarborgen. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) publiceerde deze week zeven adviezen voor voedingsbedrijven om het hoofd (en hun producten) koel te houden.

ABN AMRO: 'Foodsector  kwetsbaar door hoge energieprijzen, gastekort en stijgende inflatie'

ABN AMRO: 'Foodsector kwetsbaar door hoge energieprijzen, gastekort...

De voedingssector is een van de vijf sectoren die volgens de ABN AMRO later dit jaar een aantal economische schokken krijgt te verwerken. Hoge prijzen voor grondstoffen en energie, stijgende rente en een slechter consumentenvertrouwen zijn hier onder andere debet aan. Bovendien kan de economie flink geraakt worden door een tekort aan gas.