Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De verkoop van vlees uit het lab is nog nergens in de EU toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, maar Nederland kwam vorig jaar met regels die het organiseren van proeverijen mogelijk maakt.

Singapore maakte het enkele jaren geleden al wel mogelijk om 'gecultiveerd' vlees te verkopen. Daardoor moest Meatable voorheen producten in de Aziatische stadstaat laten proeven. Nu mag een panel met onder meer een chef-kok in Leiden de tanden zetten in kweekvlees, zo meldt ANP.

Kweekvlees Meatable

Het in 2018 opgerichte Meatable heeft een methode ontwikkeld waarmee cellen van een dier in een bioreactor uitgroeien tot het spier- en vetweefsel, oftewel vlees. Volgens het bedrijf is dit de toekomst. De vraag naar vlees blijft naar verwachting stijgen. Om de bijkomende ontbossing en uitstoot van broeikasgassen te beperken zou kweekvlees een uitkomst zijn.

Over de milieuvoordelen van gekweekt vlees zijn ook kritische geluiden te horen. Onderzoekers van de University of California berekenden vorig jaar dat de uitstoot van broeikasgassen voor dit soort vlees vele malen hoger zal zijn dan bij het voeren en slachten van runderen of varkens. Dat komt vooral doordat het zuiveren van de voedingsstoffen voor cellen veel energie opslokt zolang het nog op dezelfde manier gebeurt als in de farmaceutische industrie. Het ging om conclusies die nog niet zijn beoordeeld door andere wetenschappers.

In vier dagen van cel tot worst

Meatable stelt volgens het ANP 'baanbrekende' methodes te gebruiken die de tijd verkorten om een worst van kweekvlees te kunnen maken. Het duurt volgens het bedrijf nog maar vier dagen om een cel uit te laten groeien tot een worst, waarmee ook het energie- en waterverbruik is gedaald.

Het is vooralsnog erg duur om kweekvlees te produceren, waardoor het nog moeilijk concurreren is met vlees van geslachte dieren. Meatable haalde vorig jaar 30 miljoen euro aan investeringen op voor de verdere ontwikkeling van de productiemethoden. De helft van dat geld kwam van Invest-NL, een investeringsfonds van de Nederlandse overheid. In 2021 staken investeerders, waaronder het huidige DSM-Firmenich, 47 miljoen euro in Meatable.

'Textuur van worst'

De eerste worstjes met gecultiveerd varkensvlees die mensen in de Europese Unie mochten proeven, zijn in de smaak gevallen. Het vlees had "absoluut de textuur van een kwalitatief worstje", zei chef-kok Ron Blaauw, die in een driekoppig panel zat van personen die het worstje van Meatable mochten proeven. Prins Constantijn van Oranje zei dat het stuk vlees uit het laboratorium duidelijk "geen substituut was". "Hier zit waarschijnlijk meer vlees in dan in een gemiddelde worst in Engeland", merkte de speciaal gezant van start-uporganisatie Techleap op.

Tot voor kort was het alleen mogelijk om het gecultiveerde vlees in Singapore te laten proeven. Maar in Nederland is het sinds kort mogelijk om onder streng gecontroleerde omstandigheden kweekvlees te laten proeven, ondanks dat dit voedsel in de Europese Unie vooralsnog niet is toegestaan.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

'Het ondermijnt het Europees beoordelingssysteem,' zegt GFI over het kweekvleespleidooi Frankrijk, Italië en Oostenrijk

'Het ondermijnt het Europees beoordelingssysteem,' zegt GFI over het...

"Ze verspreiden misinformatie," zegt Ivo Rzegotta van de Good Food Institute (GFI) aan VMT.nl. Hij doelt op het pleidooi van Frankrijk, Italië en Oostenrijk om extra onderzoek en een breed debat te voeren over kweekvlees voor de invoering. We vroegen ook ProVeg en Meatable om een reactie.

Proeverijen van gecultiveerd vlees: antwoord op 6 prangende vragen

Proeverijen van gecultiveerd vlees: antwoord op 6 prangende vragen

Eind 2023 vond in Barcelona de conferentie Regulating the Future of Foods plaats. Hier kwamen meer dan honderd professionals op het gebied van precisiefermentatie en gecultiveerd vlees en vis bijeen. Het doel was het definiëren van hindernissen en het onderzoeken van mogelijkheden in de regelgeving. In dit artikel het resultaat van de discussies rondom proeverijen van gecultiveerd vlees en vis.

Kweekvleesproeverijen worden mogelijk in Nederland, Meatable staat klaar

Kweekvleesproeverijen worden mogelijk in Nederland, Meatable staat...

Onder strenge voorwaarden worden kweekvleesproeverijen in Nederland sneller mogelijk dan de Europese regelgeving toestaat. Een onafhankelijke commissie van deskundigen gaat beoordelen of producenten van gekweekt vlees en vis proeverijen mogen houden.

Startup Meatable werkt hard aan de ontwikkeling en opschaling van kweekvlees

Startup verwacht in 2025 kweekvlees in het schap: 'Onze toekomstige...

Startup Meatable introduceerde recent haar eerste kweekvleesproduct: een varkensworstje. De startup werkt op het moment hard aan productverbetering, opschaling en nieuwe kweekvleesproducten. VMT sprak met medeoprichter Daan Luining. "Wij willen de wereldwijd groeiende honger naar vlees stillen zonder daarbij dieren of de planeet te schaden."

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Foto: Pixabay

Update: Salmonella Umbilo-uitbraak door rucola

Sinds de uitbraak in Denemarken van Salmonella Umbilo door rucola uit Italië is vastgesteld, is het aantal ziektegevallen opgelopen naar 23.

Uitstel ontbossingswetgeving 1 stap verder: Europese Raad keurt uitstelling goed

Uitstel ontbossingswetgeving 1 stap verder: Europese Raad keurt...

De Europese Raad keurt de uitstel van de ontbossingswetgeving met een jaar goed. Nu is het wachten op de definitieve goedkeuring van het Europese Parlement.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.