Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab is marktleider in de Benelux op het gebied van allergenenonderzoek in voedingsmiddelen. Vaak worden ELISA-testen gebruikt voor het aantonen van allergenen. Maar Nutrilab kijkt verder en past ook andere analyses toe.

Gerard Kramer is specialist Agro-Food bij Nutrilab en vertelt dat de helft van alle allergenenanalyses bij Nutrilab bestaat uit glutenanalyses. “Daarnaast biedt Nutrilab nog elf andere door de Raad van Accreditatie geaccrediteerde ELISA-analyses aan. Dit zijn bijvoorbeeld testen op melkeiwit, sojaeiwit of heel eipoeder.”

Competitieve ELISA

De geaccrediteerde competitieve ELISA-test wordt ingezet bij het onderzoek naar gluten in vooral gefermenteerde producten als bijvoorbeeld sojasaus, maar ook glutenvrij bier. Bij deze gefermenteerde producten kunnen de gluteneiwitten voor een deel geknipt zijn door de proteases uit bijvoorbeeld biergist of de fermentatieflora van sojasaus.

Vals positieven

Kramer geeft echter aan: “ELISA’s hebben als nadeel dat ze vals positieve reacties kunnen geven. Dit is vaak ook afhankelijk van het merk kit dat je gebruikt. Zo zijn enkele ELISA-kits voor het testen op soja gevoelig voor vals positieven omdat ze een kruisreactie geven met erwteneiwit.” Dat is vervelend omdat peulvruchteiwitten tegenwoordig steeds meer gebruikt worden als alternatieve eiwitbron of broodverbetermiddel.

Onderzoek naar commerciële ELISA-kits

Onlangs heeft Nutrilab in samenwerking met WFSR en andere partners onderzoek gedaan naar de verschillende ELISA-testkits. De insteek was om systematisch in kaart te brengen hoe deze commerciële kits presteren en of ze bijvoorbeeld de geclaimde detectiegrenzen wel halen. Kramer: “Hierdoor hebben we heel goed in beeld wat de beste tests zijn en waar we op moeten letten. Dit alles om onze klanten zo goed mogelijk te helpen en om ze uit te leggen waarom wij voor bepaalde tests kiezen.”

LC-MS/MS

Kramer: “Naast de verschillende ELISA-testen hebben wij met de zogenoemde LC-MS/MS-analyse (HPLC en massa-spectometrie) een voor Europa unieke en zeer specifieke multimethode in huis. Hiermee kunnen we in één run alle bekende EU-allergenen (op eiwitbasis) meten; in totaal 38 species.”
Wanneer een klant breder wil screenen dan de bekende allergenen kan Nutrilab ook deze methode inzetten.

Denk aan grondstoffenanalyses. Klanten hebben bijvoorbeeld te maken met wisselteelt bij toeleveranciers. Of met groenbemesting en groenstroken met wilde gewassen. Ze lopen daarmee een potentieel risico voor allergenen. “Deze wilde plantensoorten lijken soms erg op cultuurgewassen”, legt Kramer uit. “Raapzaad of koolzaad geeft met sommige ELISA-kits vals positieven. Of herik lijkt weer heel erg op mosterd. Onze LC-MS/MS-methode kan hier relatief eenvoudig uitsluitsel over geven en maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen de verschillende mosterdsoorten.” Mocht uit een ELISA-test blijken dat er een onverwacht of onbekend allergeen in een product aanwezig is, dan kan dit allergeen ook ter bevestiging met behulp van een PCR-analyse herleid worden.

Lactose en sulfiet

Sinds kort beschikt Nutrilab ook over een HPAED-PAD, waarmee tot 5 ppm lactose gemeten kan worden. De methode is inmiddels geaccrediteerd. Daarnaast is ook de LC-MS/MS-meetmethode voor sulfiet aangemeld voor accreditatie. Deze bepaling is zeer specifiek en niet gevoelig voor nevenreacties van andere zwavelhoudende verbindingen.

Dit artikel is gesponsord door Nutrilab.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.