Gesponsord

Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab is marktleider in de Benelux op het gebied van allergenenonderzoek in voedingsmiddelen. Vaak worden ELISA-testen gebruikt voor het aantonen van allergenen. Maar Nutrilab kijkt verder en past ook andere analyses toe.

Gerard Kramer is specialist Agro-Food bij Nutrilab en vertelt dat de helft van alle allergenenanalyses bij Nutrilab bestaat uit glutenanalyses. “Daarnaast biedt Nutrilab nog elf andere door de Raad van Accreditatie geaccrediteerde ELISA-analyses aan. Dit zijn bijvoorbeeld testen op melkeiwit, sojaeiwit of heel eipoeder.”

Competitieve ELISA

De geaccrediteerde competitieve ELISA-test wordt ingezet bij het onderzoek naar gluten in vooral gefermenteerde producten als bijvoorbeeld sojasaus, maar ook glutenvrij bier. Bij deze gefermenteerde producten kunnen de gluteneiwitten voor een deel geknipt zijn door de proteases uit bijvoorbeeld biergist of de fermentatieflora van sojasaus.

Vals positieven

Kramer geeft echter aan: “ELISA’s hebben als nadeel dat ze vals positieve reacties kunnen geven. Dit is vaak ook afhankelijk van het merk kit dat je gebruikt. Zo zijn enkele ELISA-kits voor het testen op soja gevoelig voor vals positieven omdat ze een kruisreactie geven met erwteneiwit.” Dat is vervelend omdat peulvruchteiwitten tegenwoordig steeds meer gebruikt worden als alternatieve eiwitbron of broodverbetermiddel.

Onderzoek naar commerciële ELISA-kits

Onlangs heeft Nutrilab in samenwerking met WFSR en andere partners onderzoek gedaan naar de verschillende ELISA-testkits. De insteek was om systematisch in kaart te brengen hoe deze commerciële kits presteren en of ze bijvoorbeeld de geclaimde detectiegrenzen wel halen. Kramer: “Hierdoor hebben we heel goed in beeld wat de beste tests zijn en waar we op moeten letten. Dit alles om onze klanten zo goed mogelijk te helpen en om ze uit te leggen waarom wij voor bepaalde tests kiezen.”

LC-MS/MS

Kramer: “Naast de verschillende ELISA-testen hebben wij met de zogenoemde LC-MS/MS-analyse (HPLC en massa-spectometrie) een voor Europa unieke en zeer specifieke multimethode in huis. Hiermee kunnen we in één run alle bekende EU-allergenen (op eiwitbasis) meten; in totaal 38 species.”
Wanneer een klant breder wil screenen dan de bekende allergenen kan Nutrilab ook deze methode inzetten.

Denk aan grondstoffenanalyses. Klanten hebben bijvoorbeeld te maken met wisselteelt bij toeleveranciers. Of met groenbemesting en groenstroken met wilde gewassen. Ze lopen daarmee een potentieel risico voor allergenen. “Deze wilde plantensoorten lijken soms erg op cultuurgewassen”, legt Kramer uit. “Raapzaad of koolzaad geeft met sommige ELISA-kits vals positieven. Of herik lijkt weer heel erg op mosterd. Onze LC-MS/MS-methode kan hier relatief eenvoudig uitsluitsel over geven en maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen de verschillende mosterdsoorten.” Mocht uit een ELISA-test blijken dat er een onverwacht of onbekend allergeen in een product aanwezig is, dan kan dit allergeen ook ter bevestiging met behulp van een PCR-analyse herleid worden.

Lactose en sulfiet

Sinds kort beschikt Nutrilab ook over een HPAED-PAD, waarmee tot 5 ppm lactose gemeten kan worden. De methode is inmiddels geaccrediteerd. Daarnaast is ook de LC-MS/MS-meetmethode voor sulfiet aangemeld voor accreditatie. Deze bepaling is zeer specifiek en niet gevoelig voor nevenreacties van andere zwavelhoudende verbindingen.

Dit artikel is gesponsord door Nutrilab.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesDe Nederlander eet minder zout, suiker en meer vezel: 6 conclusies uit recente voedselconsumptiepeiling
  2. Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2024 op een rij
  3. Plus moet claim 'klimaatneutrale supermarkt' schrappen, feitelijke onderbouwing ontbreekt
  4. Handig overzicht: De top 6 'must listen' podcasts van 2023
  5. Mettler Toledo introduceert verbeterde datamanagementsoftware voor voedingsindustrie
  6. Gelderland wil stoppen met World Food Experience
  7. Voor abonneesRauwmelkse Franse kaas met E.coli veroorzaakt recalls door heel Europa
  8. Voor abonneesAl ruim 200 kinderen met loodvergiftiging in VS: 'Mogelijk opzet in het spel'
  9. Nestlé brengt plantaardig alternatief foie gras tijdelijk terug op de markt
  10. Voor abonneesTrends in 2024 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  1. Voor abonneesIn 5 stappen goed voorbereid op de aankomende CSRD wetgeving
  2. Consumentenbond doet prijspeiling: voedselprijzen lijken iets te dalen
  3. Voor abonneesBiofilms elimineren? Zo pak je dat aan (video)
  4. Voor abonneesDit zijn de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over de wijzigingen in wijnetikettering
  5. Voor abonneesMOAH en MOSH: antwoord op prangende vragen (video)
  6. Dranken trends: van kombucha en gembershots tot functionele limonade
  7. Ook vleessnack kan plantaardig: TOP ontwikkelt vega variant van salamistick en vegan jerky
  8. Producenten werken samen aan verdere innovatie plantaardige visalternatieven door subsidie
  9. Pieter Pot is failliet verklaard, experts: 'ze spraken een te kleine groep consumenten aan'
  10. Blue Band Roombeter 'meest misleidende product 2023': 'Wat een winnaars zijn we toch'