Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoekGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab is marktleider in de Benelux op het gebied van allergenenonderzoek in voedingsmiddelen. Vaak worden ELISA-testen gebruikt voor het aantonen van allergenen. Maar Nutrilab kijkt verder en past ook andere analyses toe.

Bron foto: Wageningen Food Safety Research (WFSR)

Toxische ergot alkaloïden in granen sneller op de korrel met nieuwe...

Graanverwerkers hebben regelmatig te maken met aanwezigheid van toxische ergot alkaloïden (EA). Europa heeft sinds begin 2022 nieuwe limieten, maar analyses zijn duur en tijdrovend. De graanketen heeft daarom behoefte aan een snellere, goedkopere methode. Besmette partijen worden dan eerder herkend. Dankzij een succesvol TKI project waarvan Wageningen Food Safety Research de trekker is, komt die methode eraan.

Welke leveranciers en serviceverleners in de voedingsindustrie zijn top of mind en wie is challenger? Op deze vragen geeft het Partner of Choice onderzoek van VMT antwoord.

Onderzoek Partner of Choice VMT: dit zijn de favoriete leveranciers...

VMT presenteert de resultaten van het eigen onderzoek 'Partner of Choice'. Met welke leveranciers doet de voedingsindustrie het liefst zaken? Van machineleveranciers tot aan ingrediëntenleveranciers en van laboratoria tot en met hygiëne en voedselveiligheid. In maar liefst 12 categorieën gaven honderden foodprofessionals hun mening.

Nutri-Score: aan welke knoppen kan je draaien?

Nutri-Score: aan welke knoppen kan je draaien?

Voor de zomer is bekend gemaakt dat de introductie van Nutri-Score als het voedselkeuzelogo van Nederland wordt uitgesteld tot in de eerste helft van 2022. Dit geeft producenten de kans zich nog beter voor te bereiden op de komst van dit logo. Aan welke knoppen kan je draaien om een betere score op een etiket te kunnen plaatsen?

Hoe ga je om met listeria-studies en analyses via FSSP 4.0?

Hoe ga je om met listeria-studies en analyses via FSSP 4.0?

In Listeria-studies en bij productontwikkeling wordt vaak gebruik gemaakt van het Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP) 4.0 model. Welke analyses zijn nodig om het model volledig te kunnen invullen? En welke randvoorwaarden gelden daarbij?

Bacillus thuringiensis opgenomen in ISO-methode voor de detectie van Bacillus cereus

Bacillus thuringiensis opgenomen in ISO-methode voor de detectie van...

KENNISPARTNER - Per 1 mei 2020 is een amendement verschenen van de ISO-methode NEN-EN-ISO 7932:2004 betreffende de detectie van Bacillus cereus. Hierin is optioneel een extra microscopische bevestiging van Bacillus thuringiensis opgenomen. Deze bacterie wordt ingezet als insecticide in de biologische teelt. B. thuringiensis is nauw verwant aan B. cereus en de twee bacillussoorten zijn in de bepalingsmethode niet van elkaar te onderscheiden.

Melkallergenen: maak de juiste analyse

Melkallergenen: maak de juiste analyse

KENNISPARTNER - Een grote groep consumenten heeft een melkallergie. Melk is aanwezig in een zeer groot deel van de consumentenproducten. Van melk, kaas en yoghurt tot in samengestelde producten als koekjes, sauzen en pasta's. Voor de consumenten die een allergie hebben voor melk is het van belang dat gewaarborgd wordt dat melk of afgeleide producten hiervan niet aanwezig zijn in hun voeding.

Nutrilab stelt labcapaciteit beschikbaar voor coronatesten

Nutrilab stelt labcapaciteit beschikbaar voor coronatesten

Pieter Vos van Nutrilab wil dat er meer coronatesten moeten komen. Alleen zo kan je de verspreiding ervan effectief aanpakken, vindt hij.

Acrylamide: Een klein molecuul, een grote uitdaging

Acrylamide: Een klein molecuul, een grote uitdaging

KENNISPARTNER - In 2017 is de verordening 2017/2158 tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van de acrylamidegehalten in levensmiddelen van kracht geworden. Dit met als doel de consument een hoog niveau van voedselveiligheid te garanderen. De normen die hierin gesteld worden brengen uitdagingen met zich mee voor zowel producenten als laboratoria.