Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Steeds meer bedrijven experimenteren met duurzamere alternatieven voor verpakkingen. Waar moet je allemaal aan denken bij het ontwikkelen van een duurzame verpakking? En wat maakt een verpakking duurzaam? Tijdens het Food Safety Event op 16 november komen alle belangrijke parameters in zicht voor het verduurzamen van verpakkingen.

Grietje van Weert, Manager Knowledge & Projects bij Normec Foodcare en Filip Fransen, Sr. Category Director Foodservice bij verpakkingsproducent deSter (onderdeel van Gategroup), belichten tijdens het Food Safety Event hóe je als bedrijf tot verpakkingsoplossingen kan komen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar verpakkingsconcepten die een duurzamer alternatief bieden voor bestaande verpakkingen van geproduceerde levensmiddelen. Filip Fransen behandelt tijdens het Food Safety Event meerdere pilotcases van bedrijven die succesvol duurzame verpakkingen en verpakkingsconcepten hebben ontwikkeld. Fransen neemt je mee in de praktijk en belicht verschillende knelpunten die naar voren kunnen komen tijdens toepassing van deze concepten.

Parameters van het verpakkingsconcept

Grietje van Weert neemt je mee in de verschillende validatiestappen van het proces. Waar moet je dan allemaal aan denken? Wat zijn de eigenschappen van verpakking en hoe integreer je deze in het herziene verpakkingsconcept? Welke wetgeving en regelgeving moet je naslaan? Hoe kom je tot een geslaagde marktintroductie? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)

'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)

"Ook kleine bedrijven kunnen aan de slag met het in kaart brengen van hun CO2-footprint", stelt Marc Herberigs, Sustainability Consultant bij Stichting Stimular. De Milieubarometer is een tool om de eerste stappen te maken in het berekenen en verlagen van de footprint. Bekijk de video.

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan producentenkant voldoende afgedekt door warenwet en hygiënecodes'

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan...

Overal zien we de scooters, e-bikes en busjes voorbij razen van de verschillende online bezorgers van maaltijden en maaltijdboxen. Schuilt er achter deze relatief nieuwe tak in de foodbranche een potentieel voedselveiligheid gevaar? Want hoe hebben deze bedrijven de voedselveiligheid geborgd, zoals het gevaar van Listeria in maaltijdboxen of samengestelde maaltijden? En wat zijn die risico's eigenlijk?

'Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht'

Toevoeging van het E-nummer 621, ofwel mononatriumglutamaat (MSG) zou de eetlust van ouderen en zorgbehoevenden kunnen verbeteren. Er bestaat bij veel consumenten echter een grote weerstand tegen het gebruik ervan. Is die afkeer terecht, of kan deze smaakversterker veilig gebruikt worden?

'GFSI zet zwaar in op betrouwbare certificaten'

Het Global Food Safety Initiative, onderdeel van het Consumer Goods Forum, zet op het gebied van voedselveiligheid wereldwijd de toon ten aanzien van standaarden. Begin dit jaar werden de eisen aangescherpt, maar veel ingrijpender, deze werden ook sterk uitgebreid. Ook voor social compliance zullen de retailers zich de komende tijd veel meer gaan inzetten.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.