Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Steeds meer bedrijven experimenteren met duurzamere alternatieven voor verpakkingen. Waar moet je allemaal aan denken bij het ontwikkelen van een duurzame verpakking? En wat maakt een verpakking duurzaam? Tijdens het Food Safety Event op 16 november komen alle belangrijke parameters in zicht voor het verduurzamen van verpakkingen.

Grietje van Weert, Manager Knowledge & Projects bij Normec Foodcare en Filip Fransen, Sr. Category Director Foodservice bij verpakkingsproducent deSter (onderdeel van Gategroup), belichten tijdens het Food Safety Event hóe je als bedrijf tot verpakkingsoplossingen kan komen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar verpakkingsconcepten die een duurzamer alternatief bieden voor bestaande verpakkingen van geproduceerde levensmiddelen. Filip Fransen behandelt tijdens het Food Safety Event meerdere pilotcases van bedrijven die succesvol duurzame verpakkingen en verpakkingsconcepten hebben ontwikkeld. Fransen neemt je mee in de praktijk en belicht verschillende knelpunten die naar voren kunnen komen tijdens toepassing van deze concepten.

Parameters van het verpakkingsconcept

Grietje van Weert neemt je mee in de verschillende validatiestappen van het proces. Waar moet je dan allemaal aan denken? Wat zijn de eigenschappen van verpakking en hoe integreer je deze in het herziene verpakkingsconcept? Welke wetgeving en regelgeving moet je naslaan? Hoe kom je tot een geslaagde marktintroductie? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)

"Ook kleine bedrijven kunnen aan de slag met het in kaart brengen van hun CO2-footprint", stelt Marc Herberigs, Sustainability Consultant bij Stichting Stimular. De Milieubarometer is een tool om de eerste stappen te maken in het berekenen en verlagen van de footprint. Bekijk de video.

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan producentenkant voldoende afgedekt door warenwet en hygiënecodes'

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan...

Overal zien we de scooters, e-bikes en busjes voorbij razen van de verschillende online bezorgers van maaltijden en maaltijdboxen. Schuilt er achter deze relatief nieuwe tak in de foodbranche een potentieel voedselveiligheid gevaar? Want hoe hebben deze bedrijven de voedselveiligheid geborgd, zoals het gevaar van Listeria in maaltijdboxen of samengestelde maaltijden? En wat zijn die risico's eigenlijk?

Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 'Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht'

Toevoeging van het E-nummer 621, ofwel mononatriumglutamaat (MSG) zou de eetlust van ouderen en zorgbehoevenden kunnen verbeteren. Er bestaat bij veel consumenten echter een grote weerstand tegen het gebruik ervan. Is die afkeer terecht, of kan deze smaakversterker veilig gebruikt worden?

'GFSI zet zwaar in op betrouwbare certificaten'

Het Global Food Safety Initiative, onderdeel van het Consumer Goods Forum, zet op het gebied van voedselveiligheid wereldwijd de toon ten aanzien van standaarden. Begin dit jaar werden de eisen aangescherpt, maar veel ingrijpender, deze werden ook sterk uitgebreid. Ook voor social compliance zullen de retailers zich de komende tijd veel meer gaan inzetten.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.