Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Steeds meer bedrijven experimenteren met duurzamere alternatieven voor verpakkingen. Waar moet je allemaal aan denken bij het ontwikkelen van een duurzame verpakking? En wat maakt een verpakking duurzaam? Tijdens het Food Safety Event op 16 november komen alle belangrijke parameters in zicht voor het verduurzamen van verpakkingen.

Grietje van Weert, Manager Knowledge & Projects bij Normec Foodcare en Filip Fransen, Sr. Category Director Foodservice bij verpakkingsproducent deSter (onderdeel van Gategroup), belichten tijdens het Food Safety Event hóe je als bedrijf tot verpakkingsoplossingen kan komen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar verpakkingsconcepten die een duurzamer alternatief bieden voor bestaande verpakkingen van geproduceerde levensmiddelen. Filip Fransen behandelt tijdens het Food Safety Event meerdere pilotcases van bedrijven die succesvol duurzame verpakkingen en verpakkingsconcepten hebben ontwikkeld. Fransen neemt je mee in de praktijk en belicht verschillende knelpunten die naar voren kunnen komen tijdens toepassing van deze concepten.

Parameters van het verpakkingsconcept

Grietje van Weert neemt je mee in de verschillende validatiestappen van het proces. Waar moet je dan allemaal aan denken? Wat zijn de eigenschappen van verpakking en hoe integreer je deze in het herziene verpakkingsconcept? Welke wetgeving en regelgeving moet je naslaan? Hoe kom je tot een geslaagde marktintroductie? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees 'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)

"Ook kleine bedrijven kunnen aan de slag met het in kaart brengen van hun CO2-footprint", stelt Marc Herberigs, Sustainability Consultant bij Stichting Stimular. De Milieubarometer is een tool om de eerste stappen te maken in het berekenen en verlagen van de footprint. Bekijk de video.

Voedselveiligheid

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan...

Overal zien we de scooters, e-bikes en busjes voorbij razen van de verschillende online bezorgers van maaltijden en maaltijdboxen. Schuilt er achter deze relatief nieuwe tak in de foodbranche een potentieel voedselveiligheid gevaar? Want hoe hebben deze bedrijven de voedselveiligheid geborgd, zoals het gevaar van Listeria in maaltijdboxen of samengestelde maaltijden? En wat zijn die risico's eigenlijk?

Voor abonnees
Voor abonnees
Voeding & Gezondheid

Voor abonnees 'Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht'

Toevoeging van het E-nummer 621, ofwel mononatriumglutamaat (MSG) zou de eetlust van ouderen en zorgbehoevenden kunnen verbeteren. Er bestaat bij veel consumenten echter een grote weerstand tegen het gebruik ervan. Is die afkeer terecht, of kan deze smaakversterker veilig gebruikt worden?

Algemeen

'GFSI zet zwaar in op betrouwbare certificaten'

Het Global Food Safety Initiative, onderdeel van het Consumer Goods Forum, zet op het gebied van voedselveiligheid wereldwijd de toon ten aanzien van standaarden. Begin dit jaar werden de eisen aangescherpt, maar veel ingrijpender, deze werden ook sterk uitgebreid. Ook voor social compliance zullen de retailers zich de komende tijd veel meer gaan inzetten.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesAmsterdamse augurkenkoning gaat los op audits: 'Eisen slaan door'
  2. Voor abonneesIngrediënt of additief? Belangrijke aandachtspunten voor voedselproducenten
  3. Consumentenbond brengt krimpflatie naar de rechter: 'Het is een oneerlijke handelspraktijk'
  4. Monitor Levensmiddelenindustrie 2023: 'Cijfers 2022 tonen een beeld van continuïteit en groei'
  5. De WHO Voedselveiligheidsdag leverde 3 belangrijke aandachtsgebieden op voor de nabije toekomst
  6. Betalingstermijn mogelijk van 60 naar 30 dagen: aandachtspunten voor voedselproducenten
  7. Wat betekent ontbossingswet voor foodproducenten: de ontwikkelingen voor 5 grondstoffen op een rij
  8. Conclusie pilot Jumbo: Geen vleesvervangers naast vlees
  9. GesponsordIFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'
  10. Milkshakes veroorzaakten 6 zieken waarvan 3 overleden
  1. Nederlandse brouwers bezorgd om aangekondigde hogere bierbelasting
  2. Nationale Week Zonder Vlees gaat internationaal: start in België
  3. Koffie die niet naar koffie smaakt? 5 innovaties in dranken op Anuga
  4. Werknemer van Chinese bierbrouwerij betrapt op urineren in moutcontainer
  5. Column: broeikasgasreductie in voedsel gaat tot aan de consument
  6. Pesticiden in granen? Retail reageert op eis Foodwatch om hiermee te stoppen
  7. Alpro en Oatly bezorgd over verbruiksbelasting: 'Plantaardige dranken zijn toch geen frisdrank?'
  8. De term 'klimaatneutraal' uitgespit: dit betekent het
  9. Voor abonneesVMT 6 (2023): Duurzaamheidswetgeving
  10. Nieuwe smaken spotten met AI? Dragonfruit en mungboon lijken veelbelovend