Voedselfraude voorkomen? Deze collectie helpt je op weg

Voedselfraude voorkomen? Deze collectie helpt je op weg

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Dat bleek begin december 2023 nog maar eens met de ontmanteling van een grootschalige fraude met olijfolie. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? De speciale Collectie Voedselfraude van VMT zet het voor je op een rij.

Er zijn veel verschillende vormen van voedselfraude denkbaar. Vaak is het motief financieel gewin. Hoe voorkom je dat een dure grondstof wordt bijgemengd met een goedkopere stof? Hoe weet je dat de authenticiteit van de stoffen die je inkoopt echt is? Hoe weet je zeker dat je schadepartijen via een omweg niet opnieuw in de (illegale) handel belanden? Op dergelijke vragen vind je een antwoord in de VMT Collectie over voedselfraude.

Grip op fraude

Voor bedrijven kan het lastig zijn grip te krijgen op het onderwerp. Er worden in de collectie tips gegeven over hoe je wel grip erop krijgt. Ook is er informatie over hoe kwetsbaar de voedselketen is. Verschillende columns binnen de collectie kunnen voedingsmiddelenbedrijven aanzetten tot nadenken.

Productgroepen

Fraude kan voorkomen in alle productgroepen. Toch zijn sommigen meer notoir. Honing is een bekende, specerijen ook. Verder in de collectie artikelen over de paardenvleesaffaire, fraude in de visserijketen en eieren.

Analyse en opsporing

Wat kun je zelf doen als bedrijf? Naast het op orde krijgen van je keten en je processen en controles hierop, biedt de collectie veel artikelen over het detecteren van fraude. Welke ontwikkelingen zijn er in de opsporingstechnologieën? Welke analysemethoden kun je het beste inzetten voor welke productgroep? Dit vind je terug in de collectie.

Collectie Fraude must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om de cultuur in het bedrijf op een hoger plan te krijgen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

'Grote voedingsbedrijven jutten we op voor commitment 100 procent MSC-vis'

'Grote voedingsbedrijven jutten we op voor commitment 100 procent...

Vis verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten is al voor ongeveer 80 procent duurzaam. In de foodservice is dat met enkele procenten nog lang niet zover. Werk aan de winkel voor de MSC die de visconsumptie in algemene zin ziet groeien en consumenten een bewuste keuze wil laten maken. Er ligt een duidelijke rol voor grote voedingsbedrijven. Het duurzaamheidskeurmerk oefent meer dan ooit druk uit op overheden voor heldere afspraken over de lokale bevissing en jut de voedingsindustrie op commitment af te geven voor 100 procent MSC-vis. Hidde van Kersen, directeur Benelux bij MSC, ontvouwt de plannen voor 2022 en licht ze toe.

' Meer kans op fraude door financiële druk'

' Meer kans op fraude door financiële druk'

De fipronilcrisis en de onthulling van fraude met kwarteleieren door het tv-programma Keuringsdienst van Waarde bewijzen dat fraude lastig is te bestrijden. Toch zijn er goede stappen gezet om de voedselintegriteit in de keten te verbeteren, signaleert Saskia van Ruth, hoogleraar Voedselauthenticiteit aan Wageningen University & Research (WUR). "Fraude stopt niet zomaar." <i>Dit artikel is verschenen in VMT 5 van 20 april 2018.</i>

'Voedselfraude hoort strafrechtelijk bij mishandeling'

Twee keer de doodstraf en één keer levenslange opsluiting. De betrokkenen bij het wereldwijde Chinese melamineschandaal kregen zware straffen opgelegd. Hoe springt Europa en dan vooral de Benelux om met voedselschandalen?

'Fraude is grote bedreiging voor de voedselketen'

Vier Chinese baby's overleden nadat ze melkpoeder vervuild met melamine binnenkregen en duizenden werden ziek. Snel daarna vonden over de hele wereld recalls plaats van voedingsmiddelen die mogelijk melamine bevatten. Hoe schadelijk is deze stof eigenlijk en had de melaminecrisis voorkomen kunnen worden? De achtergronden van een pijnlijk voedselschandaal.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.